Image 1
Image 2

Este binevenită Legea risipei alimentare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Supermarket
Supermarket

Noua lege a diminuării risipii alimentare a intrat în vigoare şi în România, de la 1 februarie 2019. Producătorii şi comercianţii sunt încurajaţi să vândă la preţ redus sau să doneze produsele care se apropie de data expirării tocmai pentru ca acestea să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Legea nu este însă obligatorie, aşa că o respectă doar cine doreşte.

Legea adoptată în Parlament spune că “operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare precum< vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum.”

6.000 tone de alimente ajung la gunoi zilnic

Potrivit statisticilor întocmite de Uniunea Europeană, risipa alimentară se ridică, în România la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor, mai exact circa 300 de grame de mâncare în fiecare zi. Conform Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, anual la nivelul Uniunii Europene se înregistrează pierderi de 90 de milioane tone de alimente.

Între prevederile adoptate se menţionează că operatorii economici pot lua măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor agroalimentare supuse vânzării accelerat sau pot dona produsele aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale către consumatorul final sau către operatorul receptor, în baza unui contract, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale.

Alimente interzise pentru donare

Este interzisă donarea următoarelor alimente perisabile< sucuri de legume şi fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate, seminţe germinate. Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude.

Ca urmare, vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=337]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns