Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Este bine ca preoţii să candideze pentru consilii?

Scris de Mioara Maxim, 08 aprilie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

preotiPreoţii au obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, în situaţii excepţionale ei pot candida, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor, a informat Patriarhia Română într-un comunicat remis vineri.

Potrivit comunicatului citat, Sfântul Sinod al BOR face câteva precizări, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, „din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.
„În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a precizat Sfântul Sinod al BOR.

Potrivit sursei citatede Agerpres, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.

 

Ca urmare vă punem următoarea întrebare:

Este bine ca preoţii să candideze pentru consilii?

 

Abonează-te acum Online!
 1. a a spus: 22 aprilie 2016, ora 11:46

  Aşa mă ! Toţi talharii la un loc,apoi la oala cu smoală clocotindă a dracului . Dar să nu-l uităm nici pe Arsenie Borcea ,dinamovistu.

 2. Satmareanul a spus: 13 aprilie 2016, ora 11:14

  Dragii mei, daca eu as fi lansat ca jurnalist acest articol, pe plan local as fi inceput cu o radiografie locala!
  Cum stam noi in urbe ? Si as fi gasit urmatoarea situatie- protopopul reformat e de ani buni in consiliul judetean Ca Consilier si nu am auzit ceva rau sa fi facut (pentru maghiari ) bineinteles. La municipiu un preot catolic care era si la Spital de asemenea activa Ca Consilier , si vedem rezultatele – Cladiri primite de catolici- Liceul Unio, Liceul Slavici, Gradinite, Spitalul de Psihiatrie etc, etc.
  Deci- ma gandesc si eu daca si romanii ar fi avut preotii (greco sau ortodocsi) Ca Consilieri ar fi picat cerul? ar fi furat mai mult decat altii? sau era si acolo un echilibru si astazi ar fi avut si greco si ortodocsi un Caritas sau alte chestii sociale facute tot din bani de la buget.
  Da noi povestim ca prosti la ce ne servesc pe tava alti prosti (jurnalisti)
  Sa aveti o seara faina – daca gresesc spuneti-mi sa nu mor prost si eu. Amin

 3. Satmareanu a spus: 12 aprilie 2016, ora 22:50

  Dacă nu imi publicaţi comentariul înseamnă ca am dreptate

 4. Iancu Avram a spus: 12 aprilie 2016, ora 22:43

  Ce aveti ma cu preoţii ? Nu va e rusine luatii la mana popii catolici si reforma ti care au furat jumate din oras ! Nesimtitilor.

 5. ADR a spus: 12 aprilie 2016, ora 12:30

  la dracu…….

 6. Dac Bulibas a spus: 11 aprilie 2016, ora 09:39

  Parerea mea este ca medicii, educatorii(profesori/invatatori) si preotii/pastorii n-au ce cauta in politica !.

 7. ionel a spus: 10 aprilie 2016, ora 22:19

  De ce? pastorii penticostali pot fi in politica in parlament, consilieri etc.

 8. Dac Bulibas a spus: 10 aprilie 2016, ora 09:58

  Oricum, am ajuns sa traim in tara lui ” Doamne-ajuta !”,…( dracu’ sa-l ia). Preotii ortodocsi s-au imbogatit pe naivitatea si prostia voastra si nu pt. ca ei ar fi prea destepti sau pe munca „cinstita” pe care o desfasoara.

 9. Babos Attila a spus: 09 aprilie 2016, ora 14:49

  Nu ar fi mai bine pentru nimeni, dacā se vor amesteca si mai rāu treburile lumesti/politice cu cele ale Domnului.
  Pantofarul mai bine sā rāmânā la calapodul sāu…

 10. doru a spus: 09 aprilie 2016, ora 14:30

  Se pare caci acesti popei depaseste si numarul ienicerilor turci;))))

 11. Danut a spus: 09 aprilie 2016, ora 12:52

  Va rog sa-mi raspundeti daca stiti.
  Cine are mai multe biserici Romania sau Germania ?
  Cui ii merge mai bine la roman sau la neeamt?
  AMIN.

 12. baconteaza a spus: 09 aprilie 2016, ora 09:52

  Este bine ca pot candida preotii pentru ca astfel nu vor mai
  face propaganda pentru partide chiar de la amvon. Sa candideze
  fiecare preot ca sa se vada si ce sprijin au din partea enoriasilor.

 13. nuconteaza a spus: 09 aprilie 2016, ora 05:00

  Evident ca e bine! Numai bunul Dumnezeu ne mai ajuta acuma! Cu el am reusit sa supravietuim pana acuma. Ar trebui construite mai multe biserici peste tot, asa am scapa de saracie, dar si mai multe cimitire ca precis o sa scapam repede si trebuie sa ne ingroape undeva. Si eu stiu preoti si episcopi care is numa sfinti, productia lor in zilele noastre de zi cu zi se vede in economie. La greu! Cui ii trebuie autostrazi ? Universitati? Spitale? Chestii costisitoare! Vrem biserici!! Asta ne v-a impinge economia in sus pana la Dumnezeu!

  Aviz persoanelor cu stare duhovniceasca mare! Acest mesaj reprezinta un pamflet (mai degraba sarcasm) si va rog sa il tratati ca atare!
  O sa ajungem ca si cu CNADNR-ul, desi ne meritam soarta daca ne si propunem chestii deastea. Si pe urma ne intrebam de ce nu avem autostrazi sau nu merge economia.

 14. romanca din satu mare a spus: 08 aprilie 2016, ora 20:34

  Da şi o spun cu toată convingerea iar ca argument aduc faptul că după revoluţie ,biserica este singura instituţie care nu s-a distrus ,ba din contră s-a dezvoltat atât material cât şi spiritual (adică în timp ce toate fabricile şi cap-urile au fost distruse ,biserica a prosperat, şi-a aparat toate valorile obţinute indiferent de epocă).

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.