Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Este bine ca preoţii să candideze pentru consilii?

Scris de Mioara Maxim, 08 aprilie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

preotiPreoţii au obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, în situaţii excepţionale ei pot candida, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor, a informat Patriarhia Română într-un comunicat remis vineri.

Potrivit comunicatului citat, Sfântul Sinod al BOR face câteva precizări, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, „din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.
„În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a precizat Sfântul Sinod al BOR.

Potrivit sursei citatede Agerpres, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local.

 

Ca urmare vă punem următoarea întrebare:

Este bine ca preoţii să candideze pentru consilii?

 

Abonează-te acum Online!
 1. a a spus: 22 aprilie 2016, ora 11:46

  Aşa mă ! Toţi talharii la un loc,apoi la oala cu smoală clocotindă a dracului . Dar să nu-l uităm nici pe Arsenie Borcea ,dinamovistu.

 2. Satmareanul a spus: 13 aprilie 2016, ora 11:14

  Dragii mei, daca eu as fi lansat ca jurnalist acest articol, pe plan local as fi inceput cu o radiografie locala!
  Cum stam noi in urbe ? Si as fi gasit urmatoarea situatie- protopopul reformat e de ani buni in consiliul judetean Ca Consilier si nu am auzit ceva rau sa fi facut (pentru maghiari ) bineinteles. La municipiu un preot catolic care era si la Spital de asemenea activa Ca Consilier , si vedem rezultatele – Cladiri primite de catolici- Liceul Unio, Liceul Slavici, Gradinite, Spitalul de Psihiatrie etc, etc.
  Deci- ma gandesc si eu daca si romanii ar fi avut preotii (greco sau ortodocsi) Ca Consilieri ar fi picat cerul? ar fi furat mai mult decat altii? sau era si acolo un echilibru si astazi ar fi avut si greco si ortodocsi un Caritas sau alte chestii sociale facute tot din bani de la buget.
  Da noi povestim ca prosti la ce ne servesc pe tava alti prosti (jurnalisti)
  Sa aveti o seara faina – daca gresesc spuneti-mi sa nu mor prost si eu. Amin

 3. Satmareanu a spus: 12 aprilie 2016, ora 22:50

  Dacă nu imi publicaţi comentariul înseamnă ca am dreptate

 4. Iancu Avram a spus: 12 aprilie 2016, ora 22:43

  Ce aveti ma cu preoţii ? Nu va e rusine luatii la mana popii catolici si reforma ti care au furat jumate din oras ! Nesimtitilor.

 5. ADR a spus: 12 aprilie 2016, ora 12:30

  la dracu…….

 6. Dac Bulibas a spus: 11 aprilie 2016, ora 09:39

  Parerea mea este ca medicii, educatorii(profesori/invatatori) si preotii/pastorii n-au ce cauta in politica !.

 7. ionel a spus: 10 aprilie 2016, ora 22:19

  De ce? pastorii penticostali pot fi in politica in parlament, consilieri etc.

 8. Dac Bulibas a spus: 10 aprilie 2016, ora 09:58

  Oricum, am ajuns sa traim in tara lui ” Doamne-ajuta !”,…( dracu’ sa-l ia). Preotii ortodocsi s-au imbogatit pe naivitatea si prostia voastra si nu pt. ca ei ar fi prea destepti sau pe munca „cinstita” pe care o desfasoara.

 9. Babos Attila a spus: 09 aprilie 2016, ora 14:49

  Nu ar fi mai bine pentru nimeni, dacā se vor amesteca si mai rāu treburile lumesti/politice cu cele ale Domnului.
  Pantofarul mai bine sā rāmânā la calapodul sāu…

 10. doru a spus: 09 aprilie 2016, ora 14:30

  Se pare caci acesti popei depaseste si numarul ienicerilor turci;))))

 11. Danut a spus: 09 aprilie 2016, ora 12:52

  Va rog sa-mi raspundeti daca stiti.
  Cine are mai multe biserici Romania sau Germania ?
  Cui ii merge mai bine la roman sau la neeamt?
  AMIN.

 12. baconteaza a spus: 09 aprilie 2016, ora 09:52

  Este bine ca pot candida preotii pentru ca astfel nu vor mai
  face propaganda pentru partide chiar de la amvon. Sa candideze
  fiecare preot ca sa se vada si ce sprijin au din partea enoriasilor.

 13. nuconteaza a spus: 09 aprilie 2016, ora 05:00

  Evident ca e bine! Numai bunul Dumnezeu ne mai ajuta acuma! Cu el am reusit sa supravietuim pana acuma. Ar trebui construite mai multe biserici peste tot, asa am scapa de saracie, dar si mai multe cimitire ca precis o sa scapam repede si trebuie sa ne ingroape undeva. Si eu stiu preoti si episcopi care is numa sfinti, productia lor in zilele noastre de zi cu zi se vede in economie. La greu! Cui ii trebuie autostrazi ? Universitati? Spitale? Chestii costisitoare! Vrem biserici!! Asta ne v-a impinge economia in sus pana la Dumnezeu!

  Aviz persoanelor cu stare duhovniceasca mare! Acest mesaj reprezinta un pamflet (mai degraba sarcasm) si va rog sa il tratati ca atare!
  O sa ajungem ca si cu CNADNR-ul, desi ne meritam soarta daca ne si propunem chestii deastea. Si pe urma ne intrebam de ce nu avem autostrazi sau nu merge economia.

 14. romanca din satu mare a spus: 08 aprilie 2016, ora 20:34

  Da şi o spun cu toată convingerea iar ca argument aduc faptul că după revoluţie ,biserica este singura instituţie care nu s-a distrus ,ba din contră s-a dezvoltat atât material cât şi spiritual (adică în timp ce toate fabricile şi cap-urile au fost distruse ,biserica a prosperat, şi-a aparat toate valorile obţinute indiferent de epocă).

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.