22.11.2019 00.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Răduc. Titlul emisiunii: Arbuştii fructiferi – culturi de nişă. 05.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Voicu Sichet. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 10.00 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. 10.30 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 11.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 14.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Şedinţă de Consiliu Local Satu Mare 16.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul emisiunii: Ultimii dogari din Turulung. 17.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 18.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare)

Este bacteria E. Coli periculoasă pentru oameni?

Scris de Ioan Aniţaş, 17 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La întrebările unor sătmăreni, specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare răspund azi la întrebarea: Este bacteria E. Coli periculoasă pentru oameni?

Sursa principală de E. Coli O157:H7 sunt bovinele sănătoase, dar şi alte animale domestice sau săbatice pot fi surse de infecţie. În timpul tăierii/ tranşării bovinelor această tulpină care există în mod natural în conţinutul masei gastro-intestinale, carnea poate deveni contaminată după ce această bacterie ajunge în muşchi animalului. Produse cum ar fi legumele, în special spanacul, pot fi contaminate cu E. Coli, dacă fecalele de bovine sunt utilizate ca şi fertilizator al solului , iar ulterior urmând consumul de legume crude.

Cea mai cunoscută formă de E. Coli patogenă este E. Coli O157:H7. Această tulpină a fost identificată în 1982 în urma unui focar de diaree după consumul cărnii de vită insuficient tratată termic, în special burgheri.

Copiii sub 5 ani şi persoanele în vârstă sunt în principal cei mai susceptibili fată de această infecţie caracterizată prin distrugerea celulelor roşii din sânge şi apariţa insuficienţei renale. E. Coli O157:H7 produce o toxină care afectează grav mucoasa intestinelor. Rezultatul este diarea severă sangvinolentă, voma, crampele abdominale, apariţa febrei. Persoanele care prezintă doar diaree de obicei îşi revin complet, deşi pot trece câteva luni până când tranzitul intestinal revine la normal.

Un declin în funcţia renală poate apărea ani mai târziu după infecţie. Astfel, această infecţie poate fi o cauză de prevenire a insuficienţei renale cronice.

Contaminarea apelor de canalizare folosite pentru irigare, de asemenea poate apăeea în produse contaminate. Tulpinile de E.coli producătoare de boli au fost identificate în special în spanac, pe salata verde, lucernă şi în sucurile de fructe nepasteurizate. Este important de notat faptul că de fapt clătirea produselor contaminate nu este suficientă pentru eliminarea bacteriei, dar tratamentul termic aplicat produsului, distruge bacteria de E. Coli . E. Coli O157:H7, produce o toxină care deteriorează mucoasa intestinelor. Rezultatul este diareea severă sângeroasă vome, crampe abdominale, febra.

Oamenii pot contribui la prevenirea infecţiei cu E. Coli şi reduce contaminarea produselor alimentare prin: Carnea de vită bine gătită, prăjită; Evitarea consumului de lapte şi sucuri nepasteurizate. E. Coli mai poate fi prezentă pe ugerul nespălat/ neigienizat corect al vacilor, de unde poate contamina laptele şi produsele din lapte. Acesta fiind unul din riscurile consumului de lapte crud şi alte produse lactate netratate termic; Practicarea igienei personale corecte, incluzând spălarea pe mâini cu săpun şi apă din abundenţă.
E. Coli din fecalele persoanelor infectate poate fi transmis altor persoane în cazul nerespectăii igienei personale care este mai frecvent în cazul copiilor, agricultorilor şi crescătorilor de animale.

Apa murdară a mării în zona de coastă a fluviilor, a râurilor dar şi piscinele şi căile cu hidromasaj, pot fi un adăpost pentru E. Coli în cazul ne clorurării suficiente a apei.

E. Coli poate fi răpândită şi din apele de canalizare în cele de consum curent.

Sesizări, reclamaţii: 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.