26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Esenţe tari de romantism în concertul Filarmonicii

Scris de Vasile Andreica, 16 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marco Celli Stein la pupitrul orchestrei

Marco Celli Stein la pupitrul orchestrei

Al doilea concert simfonic în formatul tradiţional din această stagiune a fost unul triumfal pentru orchestra Filarmonicii ”Dinu Lipatti”, făcând publicul numeros din sală să aplaude în picioare la final, lucru destul de rar şi care spune multe despre calitatea serii muzicale de joi.

Programul ales de dirijorul Marco Celli Stein, care vizitează orchestra sătmăreană pentru prima dată, pare să-şi fi propus să ilustreze două aspecte fundamentale pentru romantismul muzical: virtuozitatea debordantă şi supralicitarea emoţiei şi patosului. Nu puteau fi găsite lucrări mai potrivite pentru asta decât Dansul macabru de Liszt, respectiv Simfonia a 4-a de Ceaikovski. Între acestea şi-a făcut un binemeritat loc Concertul nr. 1 de Liszt, care combină aspectul de strălucire tehnică solistică şi rafinamentul de nuanţe dinamice, acesta din urmă în special în secţiunea lentă, unde solistul şi-a putut etala fineţea tuşeelor în mai multe rânduri.

Prima parte a serii a aparţinut mai ales pianistului. Mihai Ungureanu are ani buni de experienţă în spate şi o siguranţă dezarmantă în pasaje extrem de complicate, iar joi seară a reuşit să evite o capcană în care cădea adesea însuşi Franz Liszt: virtuozitatea epatantă, de dragul showului, care ajunge să sufoce muzica. Rezolvările lui, cu toată măiestria tehnică evidentă, nu au dezechilibrat balanţa între pianul solist şi orchestra acompaniatoare. Cele două piese din program au curs foarte bine, au ţinut publicul în priză, iar cei care au avut o vedere bună asupra claviaturii pianului au avut ce admira la digitaţia solistului. S-a văzut că Ungureanu are o viziune personală a felului cum trebuie cântat Liszt şi o transpune cu mare uşurinţă în fapt. Iar acompaniamentul dirijoral, ferm şi atent, marcând cu mare acurateţe accentele ritmice, promitea multe pentru simfonia ce avea să urmeze după pauză. Pianistul a oferit şi un bis, în aceeaşi notă de sobrietate elevată şi bine primit de spectatori.

Simfonia a 4-a a lui Ceaikovski, dedicată Nadejdei von Meck, prietenă de o viaţă şi sponsor, se putea intitula chiar ”Nadejda”, cuvânt care înseamnă ”speranţă”. Tot elanul creator şi sentimentalismul compozitorului e turnat aici din plin, cu repetările obsedante ale unor melodii de mare frumuseţe şi fineţe, cu acele crescendo-uri răbdătoare care duc muzica spre paroxism, cu autoironia din celebrul Scherzo ”pizzicato ostinato” în contrapunct cu delicatele fraze rezervate suflătorilor în Trio, totul terminându-se cu uraganul declanşat de corzi în mişcarea finală, peste care la un moment dat tună ameninţător motivul destinului, readus de la început, acel ”fatum” care l-a obsedat pe Ceaikovski toată viaţa. E o partitură pentru dirijori de elită, iar oaspetele italian a oferit o interpretare memorabilă, plină de forţă şi expresivitate personală, inspirând muzicienii sătmăreni să dea tot ce au mai bun. A fost o simfonie care ar fi meritat să fie înregistrată în condiţii tehnice demne de valoarea ei. Strigăte de ”Bravo” au izbucnit imediat după final, iar publicul s-a ridicat apoi în picioare, apreciind dăruirea orchestrei şi calitatea interpretării în toate secţiunile, excelent coordonate de la pupitru. Sperăm că a fost doar începutul colaborării Filarmonicii cu acest dirijor.

Marco Celli Stein s-a născut la Roma şi a început studiile muzicale sub îndrumarea mamei sale, A terminat studiile de flaut la Academia Santa Cecilia din Roma. După ce s-a specializat în dirijat sub îndrumarea marelui Leonard Bernstein în Italia şi Germania, a susţinut mai multe concerte în calitate de dirijor pentru cauze caritabile. A participat la comemorarea aniversării a 50 de ani de la masacrul de la Fosse Ardeatine, dirijând lucrările compozitorului Leone Sinigaglia, martir evreu în timpul celui de-al doilea război mondial.

Mihai Ungureanu a studiat pianul la Academia de Muzică din Bucureşti, mai întâi cu Dan Grigore şi apoi cu Iona Minei. În 1985 şi 1987 a fost distins cu Premiul Întâi al Festivalului Naţional pentru solişti, iar în 1986 a primit premiul Uniunii Criticilor de Muzică şi Teatru. Este solistul concertist al Filarmonicii de Stat din Craiova, instituţie pe care a condus-o mult timp ca director artistic.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.