Image 1
Image 2

Episcopul Iustin a oficiat la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Episcopul Iustin la SM

Luni, 25 aprilie 2022, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Satu Mare, adunaţi în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, unde i-au făcut o primire deosebită. Este deja o tradiţie ca a doua zi de Paşti Întâstătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului să oficieze Sfânta Liturghie Arhierească în această catedrală, la fel cum se întâmplă şi a doua zi de Crăciun.

Soborul slujitor
În soborul slujitor s-au aflat Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Dr. Cristian Boloş, paroh, Pr. Radu Simonca, coslujitor, Pr. Dr. Vasile Onea, inspector şcolar pentru Religie la Inspectoratul Şcolar al judeţului Satu Mare, Pr. Octavian Mirişan, profesor de Religie, Pr. Sandu Sabou, de la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Pr. Marinel Corondan – de la biserica „Naşterea Domnului”, Pr. Augustin Dorel Silaghi – de la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Pr. Călin Palfi – de la biserica „Sfântul Gheorghe”, Pr. Florian Fane – de la biserica „Naşterea Maicii Domnului”, Pr. Coriolan Nastai, pensionar, toţi din municipiul Satu Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Între credincioşi s-au aflat deputatul Adrian Cosma din Palamentul României, Dr. Radu Roca, prefectul judeţului Satu Mare, Dr. Romeo Pop, subprefect, Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Eparhială şi Adunarea Naţională Bisericească, pe cheltuiala căruia a fost adusă în Episcopie şi anul acesta, pentru a XIII-a oară, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim, Prof. Horia Jurge, membru în Adunarea Eparhială.

Credinciosi catedrala Ortodoxa

Cuvântul de învăţătură
„Este praznic sfânt, mare şi împărătesc, şi anume sărbătoarea Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos a anului mântuirii 2022, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Când eram în anul 2000, americanii vorbeau despre sfârşitul lumii. Ei sunt neoprotestanţi şi au această obsesie a apocalipsei şi au fixat şi fixează şi data. Nu americanii la nivel înalt. Vorbim de cei care practică religia neoprotestantă. Noi, creştinii ortodocşi, şi noi, românii, în mod special, nu suntem preocupaţi de sfârşitul lumii. Ştim că va fi cândva şi credem şi mărturisim acest lucru şi nu suntem preocupaţi de moarte, cu nu suntem creştini ai morţii, ci suntem preocupaţi de Înviere, pentru că suntem născuţi ca fii ai Învierii, ca popor creştin născut din lumina Evangheliei şi din eroismul înrădăcinat în stabilitate şi în istorie a neamului dacic, care s-a contopit cu cel roman. Nici nu ştim noi care este rădăcina mai hotărâtoare. Este sigur că suntem latini, ca emoţie, ca mod de a gândi, de a ne manifesta, de a fi şi este absolut sigur că avem genă dacică, pentru că am rămas statornici pe acest pământ, unde au trăit aceşti eroi ai rădăcinilor noastre istorice.”
Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos ca preţ al răscumpărării nostre şi despre modelul pe care ni l-a lăsat nouă în această viaţă:
„Noi trăim viaţa în chip plenar. Suntem fii ai vieţii şi ai Învierii. A plătit sânge de răscumpărare pentru noi Cel ce a acceptat să-Şi suprime viaţa pentru noi şi pentru a noastră mântuire Hristos, Fiul lui Dumnezeu. El este eroul nostru. El este şi Mântuitorul nostru. El este modelul nostru de vieţuire, de gândire. Model existenţial de la coptare, la valori, la veşnicia cerului şi a lui Dumnezeu şi la frumuseţea pământului. La veşnicia care s-a născut la sat, cum spune Blaga, pentru că-i creştin, pentru că e izvorâtă din nemurirea lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu S-a coborât la noi, am preluat aceste cupole creştine, care simbolizează transcendentul care coboară. În Apus catedralele ţâşnesc spre cer, prin gotic. Catedralele gotice sunt un strigăt de disperare către Dumnezeu: Unde eşti? Te căutăm! Câtă vreme, la noi: Unde eşti? Sunt aici! Sunt cu voi. Cu poporul ste răspunsul. Acolo se ghidează Iisus Pantocrator, Atoateţiitorul. Mântuitorul. Atoatefăcătorul. Toate văzătorul. Care este cu noi în toate zilele. Şi acesta este miracolul Ortodoxiei pe care îl trăim, pe care îl mărturisim. Cine este Hristos? A spus Sfântul Evanghelist Ioan, care este teologul Evangheliştilor. Pericopa evanghelică ce se citeşte a doua zi de Paşti nu vorbeşte despre Înviere, ci vorbeşte despre esenţa ei. Zice că pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată. Catedralele gotice strigă cu disperare către Dumnezeu pe Care nu-l văd, Îl caută mereu. Fiu, Cel Unul Născut, Acela este, L-a făcut cunoscut. Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Întrupat. Icoana iubirii divine a Tatălui. Şi a zis o dată lucrul acesta unuia dintre Apostoli, lui Filip, care a spus: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns. Şi Mântuitorul i-a spus pe loc: De atâta vreme eşti cu Mine şi n-ai cunoscut că cel ce M-a văzut pe Mine L-a văzut pe Tatăl? Fiul reprezintă pe Tatăl Lui. Deci despre asta este vorba în Ortodoxie şi asta ne spune Sfântul Evanghelist astăzi.”
În continuare, Preasfinţitul Episcop Iustin a tâlcuit credincioşilor şi esenţa altor pericope evanghelice, tămăduitoare sufletului nostru.

xxx

Părintele paroh Cristian Boloş, în cuvântul său, a adus mulţumiri Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru slujire, soborului, Grupului Psaltic „Theologos” şi Arhidiaconului Adrian Dobreanu pentru efortul depus la această Sfântă Liturghie Arhierească şi i-a invitat să mai liturghisească împreună.
Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin i-a fost dăruit, pentru muzeul Episcopiei, o icoană a hramului Catedralei, „Adormirea Maicii Domnului”, realizată de Ciprian Ardelean, care a pictat şi noile icoane de pe catapeteasmă.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SĂRBĂTOARE MARE

Episcopul Vasile Bizău alături de sătmăreni

În numele celor doi Arhangheli pe care îi sărbătorim este cuprins numele lui Dumnezeu: „Gabriel înseamnă Puterea lui Dumnezeu, iar Mihail, Cine este ca Dumnezeu?... Este puterea lui Dumnezeu care vine și se împlinește, se actualizează în slăbiciunea și dimensiunea firească a omului” a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău, ...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now