Episcopul greco-catolic Ioan Sisestean a fost comemorat in Statele Unite

Scris de Mirela Filimon, 22 aprilie 2011 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Misiunea “Sfantul Ioan Botezatorul” din Tustin, California, a omagiat personalitatea Preasfintitului Ioan Sisestean, episcop greco-catolic de Maramures, la sfarsitul Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, 17 Aprilie 2011.

Parintele Cristian Terhes , preotul Misiunii “Sfantul Ioan Botezatorul” a vorbit despre contextul hirotonirii ca preot greco-catolic in 1972 a episcopului Ioan Sisestean. In acea perioada, apartenenta la Biserica Greco-Catolica era considerata o “crima impotriva oranduirii socialiste” si era pedepsita cu inchisoarea. Intr-o astfel de perioada tulbure, in jurul anului 1972, tanarul Ioan Sisestean si-a riscat propria libertate, studiind teologia in mod clandestin, pentru a putea fi preot in Biserica scoasa in afara legii la acea vreme.

“Tanarul Ioan Sisestean, de partea cealalta, vedem ca a avut curajul sa isi riste propria viata pentru ca Biserica Greco-Catolica sa existe”, a marturisit parintele Cristian Terhes. Preotul Misiunii a mai vorbit despre intalnirile personale pe care le-a avut cu episcopul Ioan Sisestean la Blaj, in anul 2008 si 2009, la cele doua sesiuni ale Sinodului Bisericii Greco-Catolice.

Cu ocazia acestor intalniri, Ioan Sisestean si-a exprimat cateva dorinte: “Doua lucruri as dori sa le vad realizate inainte de a muri: retrocedarea catedralei greco-catolice din Baia Mare si intrarea credinciosilor greco-catolici in biserica din Sisesti”. Episcopul a avut aceste deziderate, deoarece Catedrala greco-catolica din Baia Mare si biserica greco-catolica din Sisesti au fost confiscate in perioada comunista.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.