Episcopii Iustin şi Timotei au resfinţit cea mai veche biserică din Târgu Lăpuş | Informaţia Zilei

Episcopii Iustin şi Timotei au resfinţit cea mai veche biserică din Târgu Lăpuş

Ziua de 12 iulie 2020 va rămâne în istoria oraşului Târgu Lăpuş ca o zi de nepreţuită amintire. Este ziua în care cea mai veche biserică românească din Târgu Lăpuş s-a îmbrăcat în haine noi.

Este ziua în care Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei, au resfinţit impozanta biserică din centrul localităţii. Acest eveniment este cu adevărat o încununare a jertfelniciei ştiuţilor şi neştiuţilor ctitori care, în cei mai bine de o sută de ani de existenţă ai acestei biserici, şi-au adus aportul la înălţarea şi înzestrarea ei. Cu acest prilej, biserica a primit şi un al doilea hram, deosebit de sugestiv, şi anume „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Şi-au asumat cu vrednicie rolul de gazde Pr. prof. dr. Andrei Baboşan, parohul bisericii şi profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. coslujitor Mihai Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, Consiliul şi Comitetul parohial, toţi credincioşii parohiei, cu preţioasa asistenţă a Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului.

Din alesul sobor de preoţi şi diaconi care au ţinut a fi părtaşi la bucuria credincioşilor lăpuşeni îi amintim pe Arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopie şi stareţul Mănăstirii Rohia.

Atmosfera festivă a fost întregită de simfonia liturgică a celor două coruri prezente: Corul „Armonia”, al parohiei, dirijat de domnul economist Viorel Danciu, şi Corala Preoţească „Arhanghelii”, a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condusă de Pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

O asemenea sărbătoare nu putea să aibă o încheiere mai fericită decât oferirea de daruri. Astfel, Preasfinţitul Părinte Iustin a conferit mai multe distincţii iar cei doi episcopi au primit din partea preoţilor şi a credincioşilor câte o frumoasă icoană a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

A consemnat C. B. Roatiş

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517