Image 1
Image 2

Episcopii Iustin și Timotei au resfințit cea mai veche biserică din Târgu Lăpuș

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua de 12 iulie 2020 va rămâne în istoria orașului Târgu Lăpuș ca o zi de neprețuită amintire. Este ziua în care cea mai veche biserică românească din Târgu Lăpuș s-a îmbrăcat în haine noi.

Este ziua în care Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei, au resfințit impozanta biserică din centrul localității. Acest eveniment este cu adevărat o încununare a jertfelniciei știuților și neștiuților ctitori care, în cei mai bine de o sută de ani de existență ai acestei biserici, și-au adus aportul la înălțarea și înzestrarea ei. Cu acest prilej, biserica a primit și un al doilea hram, deosebit de sugestiv, și anume „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Și-au asumat cu vrednicie rolul de gazde Pr. prof. dr. Andrei Baboșan, parohul bisericii și profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. coslujitor Mihai Gheduțiu, secretarul Protopopiatului Lăpuș, Consiliul și Comitetul parohial, toți credincioșii parohiei, cu prețioasa asistență a Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului.

Din alesul sobor de preoți și diaconi care au ținut a fi părtași la bucuria credincioșilor lăpușeni îi amintim pe Arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, Pr. conf. univ. dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor din Episcopie și starețul Mănăstirii Rohia.

Atmosfera festivă a fost întregită de simfonia liturgică a celor două coruri prezente: Corul „Armonia”, al parohiei, dirijat de domnul economist Viorel Danciu, și Corala Preoțească „Arhanghelii”, a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, condusă de Pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

O asemenea sărbătoare nu putea să aibă o încheiere mai fericită decât oferirea de daruri. Astfel, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit mai multe distincții iar cei doi episcopi au primit din partea preoților și a credincioșilor câte o frumoasă icoană a Sfinților Martiri Brâncoveni.

A consemnat C. B. Roatiş

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with