Image 1
Image 2

Episcopia Maramuresului si Satmarului si-a prezentat activitatea din 2015 la prima Adunare Eparhiala din acest an

Episcopia Maramuresului si Satmarului si-a prezentat activitatea din 2015 la prima Adunare Eparhiala din acest an
Episcopia Maramuresului si Satmarului si-a prezentat activitatea din 2015 la prima Adunare Eparhiala din acest an
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Episcopia Maramuresului si Satmarului  si-a prezentat activitatea din 2015 la prima Adunare Eparhiala din acest an
Episcopia Maramuresului si Satmarului si-a prezentat activitatea din 2015 la prima Adunare Eparhiala din acest an

Sâmbătă, 6 februarie 2016, sub preşedinţia Î.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira, s-au desfăşurat, în Sala Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a Catedralei Episcopale Sf. Treime din Baia Mare, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Fiind prima  adunare eparhială din acest an s-a analizat întreaga activitate a episcopiei, din anul 2015, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.

Pentru început a fost săvârşită Sfânta Liturghie, de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar, urmată de un Te Deum. La reuniune au participat şi preoţii protopopi din Protopopiatele Satu Mare, Oaş şi Carei cât şi preoţii şi membrii aleşi în Adunarea Eparhială.

Evenimentul anului a fost aniversarea a 25 de la reactivarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de la alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian Chira ca întâistătător al episcopiei.
Această aniversare a fost completată cu lansarea volumelor Chivote ale credinţei (monografie-album cu mănăstirile din eparhie) şi Istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş (întocmită de Prof. Dr. Nutu Roşca), precum şi a unui număr aniversar al revistei eparhiale Graiul Bisericii Noastre .

Potrivit unui comnicat al episcopiei, din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 385 de parohii rurale şi 88 urbane, deservite de 573 clerici şi de alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Afacerilor Interne ş i Administraţiei, precum şi 40 de mănăstiri şi schituri. Din totalul clericilor, 26 au titlul de doctor în teologie sau în alte domenii ale ştiinţei. În anul 2015 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 24 diaconi, 25 de clerici şi 10 mireni au fost distinşi pentru activitatea lor în folosul Bisericii, s-au pensionat un număr de 14 preoţi, 2 preoţi au trecut la cele veşnice, iar un număr de 6 clerici au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare.

Pe cuprinsul Eparhiei sunt în construcţie: 90 biserici şi mănăstiri, Catedrala Episcopală, două sedii de Protopopiat şi 4 case parohiale. Lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare au ajuns la cota +65 m, urmând ca anul acesta, de sărbătoarea Rusaliilor, să fie fixată Crucea pe cupola principală. Se pictează un număr de 21 biserici.

Din punct de vedere al relaţiilor interconfesionale şi interreligioase, atmosfera dintre Biserica Ortodoxă şi celelalte culte şi religii a fost una de normalitate, constatându-se o îmbunătăţire a relaţiilor şi cu Biserica Greco-Catolică, deşi încă mai există procese pe rol cu privire la revendicarea unor bunuri patrimoniale.
Din acelaşi raport reiese o activitate amplă în plan cultural prin tipărirea mai multor cărţi, reviste, monografii şi organizarea de simpozioane.

La Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, desfăşurată în perioada 4-7 septembrie 2015, la Cluj-Napoca au participat 771 de tineri din eparhie. De asemenea, anul trecut au fost organizate 34 tabere pentru copii şi tineri pe cuprinsul episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, cu peste 1.500 de participanţi, iar un număr de 15 elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar cu situaţie financiară precară, au beneficiat de sprijin financiar sau cazare şi masă.

În ceea ce priveşte dezbaterile privind promovarea propunerii de revizuire a Art. 48, alin. 1 din Constituţia României, în care căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului nădăjduieşte să sprijine Coaliţia pentru Familie şi Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie în demersul lor prin strângerea a cel puţin 100.000 de semnături.

57.000 de persoane au beneficiat de servicii sociale

Episcopia Ortodoxă a Maramuresului şi Sătmarului, prin sectorul social-filantropic, a derulat suma de 4.267.042 lei, de care au beneficiat un număr de 11.009 persoane, ceea ce înseamnă suma de 387 lei/asistat/an. La toate acestea, dacă se mai adaugă masa oferită la diferite evenimente religioase şi pachetele pentru copii, rezultă că un număr de peste 57.500 de persoane au beneficiat de cel puţin un serviciu în cursul anului 2015. Totodată, în 2015 au fost inaugurate două proiecte sociale de anvergură.

Din Fondul Central Misionar s-a alocat suma de 46.500 lei pentru a fi ajutaşi preoţii din parohiile mai sărace. La toate acestea, se mai adaugă slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici săvârşite de Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.