20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Eniko şi Johanna Kiszner expun la Consiliul Judeţean

Scris de Vasile Andreica, 08 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cele două artiste din AAP Satu Mare, mamă şi fiică, şi-au creat un stil uşor de recunoscut

Gergely Csaba a prezentat activitatea expozantelor

Gergely Csaba a prezentat activitatea expozantelor

În următoarea lună de zile cei care vor trece prin holul Consiliului Judeţean pot să admire o expoziţie inedită prin stil şi compoziţie a lucrărilor, dar şi prin povestea celor două artiste care i-au dat naştere.

Foarte rar se întâmplă, cel puţin la Satu Mare, ca două generaţii ale unei familii de artişti să expună în acelaşi cadru. Ultimul exemplu de care ne amintim e familia Sasu, când mama Mica şi fiul Valer îşi reuneau lucrările în expoziţii colective. Acum, la un alt nivel de experienţă, în zona artiştilor amatori, Eniko şi Johanna Kiszner ne aduc spre atentă privire nişte lucrări în tehnică mixtă care sfidează încadrarea în vreun gen al artelor plastice, situându-se într-o zonă la limita dintre grafică, obiect artizanal şi quilling sau press-papier.

Dacă mai ţinem cont şi de faptul că în unele cazuri culoarea joacă un rol fundamental, vedem că nici pictura, în accepţiunea fundamentală a termenului, nu e lipsită de motive în a-şi revendica, măcar în parte, expoziţia de faţă.

Eniko Antonela Kiszner are 45 de ani şi a absolvit Liceul Industrial nr. 4 Satu Mare şi un curs de doi ani de design vestimentar. Acum 4 ani a început lucrările de quilling, iar în ultimii doi ani a învăţat tehnica mixtă, din tutoriale de pe Internet. Lucrează la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, iar din 2017 este membră AAP Satu Mare. Prima expoziţie personală a avut-o în acelaşi an la Centrul Culturii Tradiţionale. De atunci a expus la Cluj-Napoca, Sighet, în Ungaria şi o lucrare de-a sa a ajuns taman în Africa, în Mozambic.

Johanna Bernadett Kiszner, fiica lui Eniko, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Reformat, a deprins tehnica plastică alături de mama ei, dovedind că imaginaţia nu-i lipseşte.

De altfel, cele două expozante oferă surprize la fiecare pas, multe lucrări fiind foarte expresive şi eclectice, fiecare cu mesaj clar, adesea cu un umor ce le apropie de caricatură, unele cu inserturi ieşite din comun (măşti veneţiene, măşti tribale africane). Există un leitmotiv în compoziţii: roata dinţată, un element pe care l-am putea numi atomic şi un simbol al omniprezentei curgeri a timpului şi vieţii.

Vernisajul a fost moderat de Monica Keresztesi, iar artistele au fost prezentate de preşedintele AAP, Gergely Csaba. Au cântat Raluca Dumitru şi Iulia Vâlceanu, eleve ale profesorului Călin Keresztes la Şcoala de Arte Satu Mare. Înainte de vernisaj, în boxe se auzeau acordurile Simfoniei a 5-a, a Destinului, de Beethoven. Să vedem ce destin artistic va avea familia Kiszner în viitor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.