Image 1
Image 2

Eniko şi Johanna Kiszner expun la Consiliul Judeţean

Gergely Csaba a prezentat activitatea expozantelor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cele două artiste din AAP Satu Mare, mamă și fiică, și-au creat un stil ușor de recunoscut

Gergely Csaba a prezentat activitatea expozantelor
Gergely Csaba a prezentat activitatea expozantelor

În următoarea lună de zile cei care vor trece prin holul Consiliului Județean pot să admire o expoziție inedită prin stil și compoziție a lucrărilor, dar și prin povestea celor două artiste care i-au dat naștere.

Foarte rar se întâmplă, cel puțin la Satu Mare, ca două generații ale unei familii de artiști să expună în același cadru. Ultimul exemplu de care ne amintim e familia Sasu, când mama Mica și fiul Valer își reuneau lucrările în expoziții colective. Acum, la un alt nivel de experiență, în zona artiștilor amatori, Eniko și Johanna Kiszner ne aduc spre atentă privire niște lucrări în tehnică mixtă care sfidează încadrarea în vreun gen al artelor plastice, situându-se într-o zonă la limita dintre grafică, obiect artizanal și quilling sau press-papier.

Dacă mai ținem cont și de faptul că în unele cazuri culoarea joacă un rol fundamental, vedem că nici pictura, în accepțiunea fundamentală a termenului, nu e lipsită de motive în a-și revendica, măcar în parte, expoziția de față.

Eniko Antonela Kiszner are 45 de ani și a absolvit Liceul Industrial nr. 4 Satu Mare și un curs de doi ani de design vestimentar. Acum 4 ani a început lucrările de quilling, iar în ultimii doi ani a învățat tehnica mixtă, din tutoriale de pe Internet. Lucrează la Electrica Distribuție Transilvania Nord, iar din 2017 este membră AAP Satu Mare. Prima expoziție personală a avut-o în același an la Centrul Culturii Tradiționale. De atunci a expus la Cluj-Napoca, Sighet, în Ungaria și o lucrare de-a sa a ajuns taman în Africa, în Mozambic.

Johanna Bernadett Kiszner, fiica lui Eniko, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Reformat, a deprins tehnica plastică alături de mama ei, dovedind că imaginația nu-i lipsește.

De altfel, cele două expozante oferă surprize la fiecare pas, multe lucrări fiind foarte expresive și eclectice, fiecare cu mesaj clar, adesea cu un umor ce le apropie de caricatură, unele cu inserturi ieșite din comun (măști venețiene, măști tribale africane). Există un leitmotiv în compoziții: roata dințată, un element pe care l-am putea numi atomic și un simbol al omniprezentei curgeri a timpului și vieții.

Vernisajul a fost moderat de Monica Keresztesi, iar artistele au fost prezentate de președintele AAP, Gergely Csaba. Au cântat Raluca Dumitru și Iulia Vâlceanu, eleve ale profesorului Călin Keresztes la Școala de Arte Satu Mare. Înainte de vernisaj, în boxe se auzeau acordurile Simfoniei a 5-a, a Destinului, de Beethoven. Să vedem ce destin artistic va avea familia Kiszner în viitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with