Image 1
Image 2

”Emoţie şi … amuzament”, noul volum de versuri lansat de Maria-Genica Letai

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zilele trecute, Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a găzduit o nouă întâlnire cu poezia. A fost lansat volumul de poeme “Emoţie şi … amuzament”, semnat de Maria-Genica Letai.

Moderatorul acestei prezentări de carte cu participarea unui număr relativ mare de elevi de la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Satu Mare, a fost bibliotecarul ing. Mircea Pârlea.

Despre volumul de versuri supus atenţiei publice au vorbit: profesoarele Rodica Olar, Maria Rus, Livia Haidu, prozatorul Mihai Sas, epigramiştii Ioan Tipu Sălăjanu şi Cornel Burcea, nu în ultimul rând, gazetarul şi prozatorul Ioan Coriolan Aniţaş, preşedintele Cenaclului literar “Afirmarea”, din care face parte şi autoarea tomului prezentat.

Maria – Genica Letai a dăruit publicului cititor o carte structurată pe 8 capitole precum: Versuri religioase, Pasteluri, Omagii, Întâmplări adevărate spuse în versuri rimate, Pentru copii, Portrete, Idilice, Catrene.

După ce autoarea a prins din zbor o stea, s-a înălţat cu izvorul poeziilor sale. Din pasărea căzută cu aripile frânte, s-a ridicat pe culmi de vis târziu, străbătând nopţi, având ca însoţitoare luna. Luna ocrotitoare luminează momentul în care scrie în casa ei, oază de linişte, o casă în care zâmbesc florile şi lumina. În odăile casei îşi regăseşte bucuriile, amintirile, iubirile, în timp ce vişinul de lângă pridvor rodeşte vara, iar toamna este scuturat de vânt. Omagiile în versuri ale autoarei se îndreaptă, de multe ori, spre aceia pe care îi poartă mereu în gând, pune întrebări la care nu aşteaptă răspuns, întâmpină primăvara, împleteşte mărţişoare, are nostalgii după locurile copilăriei din satul natal, vegheate de mama, cea mai frumoasă floare de pe pământ, un chip de înger, cum o numeşte.

Maria – Genica Letai cochetează de mult cu stihurile

Darul prieteniei este unul dintre cele mai mari daruri pe care fiinţa umană le poate primi. Spiritul didactic al autoarei transpare din versurile acestui volum. O viaţă întreagă a format şi modelat suflete delicate şi în acelaşi timp i-a înzestrat cu competenţe lingvistice. Maria – Genica Letai de mult cochetează cu stihurile. A publicat poezii în diverse reviste, dar şi în primul său volum “Zbor în amurg”.
Introducerea în cuprinsul tomului a pastelurilor, preponderente cu tematica toamna, nu este întâmplătoare. Autoarea simte faptul că trăieşte în toamna vieţii şi a căutat să-şi exprime totuşi admiraţia faţă de frumuseţea naturii în acest anotimp al culorilor greu de copiat şi de reprodus.

A lansa un volum, indiferent că ar fi vorba despre poezie şi/sau proză, este un moment de excepţie din viaţa unui autor. De fiecare dată invitaţii pot avea senzaţia că participă la “botezul” unui copil, că trebuie să spună ceea ce sărbătoritul/sărbătorita îşi doreşte să audă. Fiecare creaţie, implicit volumul conţine fărâme din sufletul celui/celei care a aşternut textele pe hârtie.

Autoarea volumului face o radiografie a sufletului omenesc în toate etapele esenţiale ale existenţei.

Spre finalul prezentării au fost citite câteva epigrame adresate autoarei, de către Ioan Tipu Sălăjanu, Cornel Burcea şi I.C. Aniţaş. Momentele artistice ale evenimentului cultural au fost susţinute de elevi ai Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă” din Satu Mare, dirijaţi de profesorul Ioan Raţiu, au mai cântat Ciprian Chiovari, Georgeta Govor, Angela Munteanu, dar şi Maria-Genica Letai.

În final, autoarea a mulţumit tuturor pentru participare, dar şi celor care au rostit cuvinte frumoase într-un asemenea cadru organizat. Cu o anume doză de umor, Maria-Genica Letai a recunoscut faptul că a simţit în mod expres asupra sa presiunea timpului. În dorinţa de a aşterne pe hârtie şi a aduce în spaţiul public cât mai multe informaţii, a “înghesuit” între coperţile acestui volum o sumedenie de materiale care, cu un efort suplimentar puteau deveni tot atâtea volume, câte capitole are cartea supusă atenţiei. Dacă unul dintre vorbitori spunea că în volum sunt o sumedenie de informaţii puse precum obiectele într-un bazar, autoarea a recunoscut că cele 8 capitole ale tomului se constituie într-un ghiveci literar, fiind abordate prea multe specii în aceeaşi carte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with