Image 1
Image 2

Elevii sătmăreni se pot înscrie pentru “Bani de liceu”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anul școlar 2014-2015, Ministerul Educației Naționale va continua derularea Programului național de protecție socială ”Bani de liceu”, pentru elevii sătmăreni cu posibilităţi materiale reduse.


Beneficiari ai Programului național de protecție socială ”Bani de liceu” sunt elevii care urmează la cursuri de zi liceul și se află în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii cererii este de maximum 150 lei, precum și elevii care beneficiază de o măsură de protecție ori aflați sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiției de venit. La stabilirea venitului brut pe membru de familie se iau în calcul veniturile cu caracter permanent< salarii, venituri din activități independente, pensia alimentară, pensia, pensia de urmaș, chirii, dividende, alocația de plasament, tichetele de masă.
Sprijinul financiar prevăzut în cadrul Programului național de protecție socială ”Bani de liceu” se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție. Cuantumul sprijinului financiar lunar este de 180 lei.
Fondurile pentru finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale. Acordarea sprijinului financiar în cadrul programului se face în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie, cu încadrarea în fondurile aprobate cu această destinație Ministerului Educației Naționale.
Pentru obținerea sprijinului financiar, beneficiarii depun la unitatea de învățământ, la care este înscris elevul, o cerere tip însoțită de documentele privind veniturile membrilor familiei.
Sprijinul financiar se sistează în următoarele situații< elevul absentează nejustificat minimum 20 de ore, la diferite discipline de învățământ> elevul a fost eliminat de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, conform prevederilor din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar> elevul a obținut sub nota 7 la purtare> elevul nu mai frecventează cursurile unității de învățământ sau a fost exmatriculat.
Calendarul de desfășurare a Programului național de protecție socială ”Bani de liceu” este următorul< Depunerea cererilor pentru Programul național de protecție socială ”Bani de liceu” – 15 septembrie – 1 octombrie> Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea de către comisii a eligibilității cererilor depuse – 1 octombrie – 23 octombrie> Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat – 1 octombrie – 27 octombrie> Afișarea pe internet a listei beneficiarilor – 28 octombrie> Depunerea contestațiilor – 28 octombrie – 2 noiembrie> Rezolvarea contestațiilor – 2 noiembrie – 6 noiembrie.
Actele necesare la dosar pentru obținerea bursei

Pentru obținerea ajutorului financiar în cadrul programului național de protecție „Bani de liceu”, solicitanții vor întocmi un dosar care va trebui să conțină următoarele documente< cerere tip de la secretariatul școlii>anchetă socială privind starea materială a familiei, de la primărie> adeverință – teren agricol cu venitul brut obținut pe ultimele trei luni (iunie, iulie, august) 2014> adeverință cu venitul brut pe ultimele trei luni>
declarație notarială pentru cei care nu au realizat niciun venit în ultimele trei luni> certificat de naștere și buletin de identitate a elevului (în copie și original)> buletine de identitate ale părinților (copii xerox și original)> certificate de naștere și c[rţile de identitate (acolo unde este cazul) a celorlați frați (copie și original)> adeverințe de elev sau student ale fraților>
adeverință eliberată de școala de proveniență din care să reiasă numărul de absențe nemotivate pe anul școlar anterior și media de absolvire.
Toate copiile vor fi însoțite de mențiunea „conform cu originalul” specificată de diriginte, care va semna alături de solicitant. La fel ca și în anul trecut, există și câteva criterii secundare de acordare a burselor, pe baza cărora se va face departajarea elevilor considerați eligibili pentru acordarea acestei burse, și anume< domiciliul (prioritate au elevii din mediul rural), statutul juridic (au prioritate orfanii, urmașii eroilor revoluției, persoane cu anumite boli), media generală din anul școlar precedent și numărul de absențe nemotivate înregistrate de elevul solicitant.
Bursa nu este condiţionată de obţinerea unor performanţe şcolare şi se acordă inclusiv pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat sau de diplomă. Singura condiţie impusă este prezenţa la ore.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with