Elevii sătmăreni pot participa la reconstituirea unei tabere militare din timpul Primului Război Mondial | Informaţia Zilei

Elevii sătmăreni pot participa la reconstituirea unei tabere militare din timpul Primului Război Mondial

Scris de Mihai Sălceanu, 13 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Detasamentul Mateias

Detasamentul Mateias

Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919.

În memoria evenimentelor care au avut loc acum 100 de ani, în judeţ vor avea loc mai multe manifestări omagiale. Astfel, marţi, 16 aprilie, de la ora 12:00, la Hodod va fi organizată o ceremonie oficială la momumentul ridicat în memoria celor 18 eroi căzuţi în luptele din 16 aprilie 1919. Tot marţi, de la ora 18:00, la sediul Filarmonicii “Dinu Lipatti” va avea loc un spectacol omagial.

Miercuri, 17 aprilie, între orele 9-11, şi joi, 18 aprilie, între orele 10-14, pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare, vor avea loc demonstraţii pentru publicul prezent prin reconstituirea unei tabere militare, realizate de actorii Detaşamentului Mateiaş şi ai Clubului de Istorie Militară, care vor fi prezenţi în ţinute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică şi echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive şi paradă militară, inclusiv materiale pirotehnice.

 

Detaşamentul Mateiaş reconstituie un contingent de infanterişti

https://www.facebook.com/detasamentul.mateias/  

Clubul de Istorie Militară – din Bucureşti, pasionaţi de istoria contemporană română militară

https://www.facebook.com/pg/IstorieMilitara/about/?ref=page_internal  

 

Detaşamentul Mateiaş reprezintă un grup de reconstituire istorică înfiinţat prin parteneriatul şi efortul comun al Muzeului Municipal Câmpulung şi al Asociaţiei Historia Renascita. Detaşamentul Mateiaş îşi propune reconstituirea unui contingent de infanterişti români din cadrul Regimentului Infanterie 70 Muscel, regiment ce a activat cu eroism în anii 1916 – 1918, perioadă în care România a fost implicată în Primul Război Mondial.

Pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, atât prin rezistenţa extraordinară din toamna lui 1916 în “bătălia trecătorilor” pe culoarul Rucăr – Bran, când a fost unul din pilonii Grupului Nămăeşti, cât şi în marile bătălii de pe frontul din Moldova din vara anului următor, Regimentul 70 Muscel a fost distins cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a.

Prin activitatea sa, Detaşamentul Mateiaş aduce un omagiu atât eroilor din cadrul Regimentului 70 Muscel, căzuţi în greii ani ai războiului pentru Reîntregire, cât şi tuturor celor care s-au jertfit în cumplita conflagraţie ce a zguduit lumea în urmă cu un secol.  

Elevii interesaţi să participe la acţiunile organizate pe platoul din faţa Muzeului Judeţean sunt rugaţi să contacteze organizatorii (Paula Virag – 0740.096.093, Mihaela Sălceanu – 0744.58.68.21).

La 19 aprilie 1919, în sâmbăta de Paşte, dr. Ilie Carol Barbul, cu un drapel în mână,  a condus delegaţia locală care a întâmpinat Armata Română eliberatoare, contactând pe podul de peste Someş prima patrulă a Diviziei a II-a Cavalerie de sub comanda col. Ressel, care venea dinspre localitatea Doba.

În cadrul Paradei militare organizate de Garnizoana Satu Mare a Ministerului Apărării Naţionale şi de Centrul Militar Satu Mare, va fi refăcut, cu sprijinul Teatrului de Nord, acest moment al întâmpinării Armatei Române de către oficialităţile sătmărene din anul 1919. Militarii vor porni în jurul orei 11:00 de la Cimitirul Eroilor şi vor ajunge în Piaţa Libertăţii în jurul orei 12:25.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517