Image 1
Image 2

Elevii români, sub media internaţională la Matematică şi la Ştiinţe

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rezultatele obţinute de elevii români în 2019 la testarea TIMSS – Tendinţe în domeniul Studiilor Matematice şi Ştiinţifice Internaţionale – Trends in International Mathematics and Science Study – au fost făcute publice joi.

Acestea arată că, deşi este cel mai mare scor mediu – 470 – dintre cele şase participări la testările TIMSS de până acum, rămâne sub media internaţională, care este de 500 de puncte.

Studiul arată că suntem la acelaşi nivel cu ţări precum Bahrain şi Emiratele Arabe. Dintre ţările europene, cele mai bune rezultate le-au obţinut elevii din Irlanda. Raportul arată că o proporţie foarte mare de elevi – 22% – suferă de analfabetism ştiinţific funcţional – cea mai mare proporţie din cele 12 ţări UE participante, spre deosebire de elevii din Anglia şi Ungaria, unde proporţia este de 10%, în timp ce în Lituania este 7%.

Elevii români au o capacitate mare de redare a ceea ce au învăţat, dar nu au abilităţi de gândire de nivel superior, care să-i ajute să aplice ceea ce ştiu în diverse situaţii.

Puţin peste jumătate dintre elevii români, 52%, reuşesc să se încadreze în criteriile intermediare şi 6% ating criterii de performanţă avansată, corespunzătoare unui scor de 625 de puncte.

Studiul mai arată că există diferenţe între scorurile totale obţinute de fete şi cele obţinute de băieţi, în favoarea fetelor. Astfel, în 2019, fetele au obţinut un scor mediu de 487, mai mare decât al băieţilor, de 471, tendinţă opusă celei din majoritatea ţărilor participante.

Studiul ia în calcul nu doar rezultatele stricte ale elevilor, răspunsurile lor la întrebările de evaluare, ci şi contextul social şi economic în care aceşti copii îşi desfăşoară activitatea, a punctat Liliana Preoteasa, directorul Unităţii de management al proiectelor cu finanţare externă din Ministerul Educaţiei.
Stelian Crainic

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with