Image 1
Image 2

Elevii Liceului Tehnologic ,,Anghel Saligny” Turţ au obţinut premiul I la un concurs naţional în Baia Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 14-16 februarie 2020, Palatul Copiilor Baia Mare a organizat concursul naţional ”Vis de iarnă împlinit”. La cele trei secţiuni ale concursului naţional au participat echipaje din 23 de judeţe.

Deschidea oficială a manifestării s-a desfăşurat în sala de conferinţe de la Biblioteca Judeţeană ,,Petre Dulfu” Baia Mare. Au participat: Costin Hendrea, Anca Minodora, inspector şcolar general, Muntean Ioan, inspector şcolar general adjunct, Oana Tompoş. directoarea Şcolii Gimnaziale ,,George Coşbuc „Sighetul Marmaţiei, un reprezentant al secţiei de copii de la Biblioteca biblioteca judeţeană şi regizorul Claudiu Pintican de la Teatru Independent Ararat Baia Mare.

Echipajul judeţului Satu Mare

Din judeţul Satu Mare a participat Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” Turţ, cu un echipaj alcătuit din elevii: Mariţa Ovidiu din clasa a VI-a B şi Ciupac Laurenţiu din clasa a V-a B. Anul acesta echipajul sătmărean a participat la secţiunea Creaţii artistice – lucrări tridimensionale.
Sub coordonarea profesoarei documentarist şi de educaţie tehnologică Câcău Leş Crina Violeta, echipajul a obţinut premiul I la secţiunea lucrări tridimensionale. Putem spune asfel că, de astă dată, elevii turţeni au avut un vis de iarnă împlinit.

Scopul manifestării

Competiţia este cuprinsă în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale 2020 al Ministerului Educaţiei Naţionale, coordonat de directorul dr. Iuga Ion.
Scopul acestei activităţi educative a fost conştientizarea şi promovarea deprinderilor elevilor privind valorile culturii tradiţionale şi artistice în vederea dezvoltării talentului, valorificării potenţialului artistic şi perpetuării practicării artei.
Din materiale naturale: lemn, faină, apă, sare, papură şi din materiale reciclabile: sârmă, becuri, elevii au realizat lucrarea tridimensională, în care au reprezentat satul de odinioară cu câteva case tradiţionale din lemn şi unele măsăluite în albastru de Oaş, acoperite cu jupi de paie, biserica de lemn.

Un exemplu de obicei tradiţional

Iată un obicei relatat de profesoara de fizică Florica Molnar, soţia preotului din comună. Obiceiul de iarnă practicat în comuna Turţ, înainte de Bobotează, era ”Chiralesa”, când băieţii, împreună cu preotul şi diacul, umblau la sfinţirea caselor cu „Chiralesa” – ,,Miluieşte-mă Doamne!”.
Băieţii vesteau că urmează să vină popa cu crucea şi strigau: „Chiralesa, chiralesa,/ Pe uliţă la Olesa/ Ce-i în pod, ce-i în cămară,/ Ce-i a nost, să ias-afară. /Câte paie pe coteţ/ Atâta peţitori s-aveţi!/ Câte pietre la fântână,/ Atâtea oale cu smântână,/ Câţi cărbuni în vatră,/ Atâţia peţitori la fată.
Apoi, băieţilor li se aruncau mere şi nuci pe jos, iar ei trebuiau să le culeagă, fiind o întrecere care strânge mai multe. În anul 2008 a fost ultimul an când s-a mai umblat cu „Chiralesa”.
Informaţiile ne-au fost comunicate de profesoara Crina Leş.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with