Elevii capabili de excelenţă pot promova doi ani de studii într-un an şcolar

Scris de Vasile Nechita, 01 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Colegiile naţionale care înfiinţează clase de excelenţă trebuie să obţină statut de unitate-pilot de excelenţă, iar în aceste unităţi-pilot “elevii capabili de excelenţă” pot desfăşura activităţi suplimentare, arată ministrul Sorin Cîmpeanu. El prezintă, într-un comunicat emis la sfârşitul săptămânii trecute, după discuţii cu reprezentanţii colegiilor naţionale, că după introducerea noilor legi elevii capabili de excelenţă pot promova doi ani de studii într-un an şcolar.
În acest context, ministrul şi-a reafirmat sprijinul pentru prevederea din proiectele de legi ale educaţiei potrivit căreia admiterea în clasa a IX-a se poate face prin concurs la colegiile naţionale, propunere care a fost ţinta multor critici în ultimele săptămâni.
Ministrul arată că această formă de acces în colegiile naţionale “introduce un echilibru între excelenţă şi echitate”.
În comunicatul de sâmbătă, ministrul pune pe primul loc, pe o listă de 10 “transformări” ce ar urma să fie generate de noile legi, “admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional”< “1. Admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional introduce un echilibru între excelenţă şi echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru „maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a”. (…) ”Sorin Cîmpeanu spune că cele zece puncte au fost “clarificate” într-o dezbatere cu reprezentanţi ai 211 colegii, dezbatere cu tema “Susţinerea excelenţei şi admiterea în clasa a IX-a”. Oficialul afirmă că aceasta ar fi fost a 25-a dezbatere sub egida pachetului legislativ “România Educată”.
Ministrul mai precizează că aşteaptă un punct de vedere consolidat din partea Asociaţiei Colegiilor Centenare cu privire la organizarea concursului propriu de admitere.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517