Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Carei au participat la un proiect în Ungaria

Scris de Vasile Nechita, 26 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 17-20 octombrie 2017, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei, alături de trei profesori însoţitori şi directorul instituţiei de învăţământ, au participat la  prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului  “Határtalanul”.

Partenerii proiectului au fost elevi şi profesori de la şcoala “Harsányi János Szakgimnázium és Szakközépiskola” din Budapesta. Proiectul are ca temă “Colectarea selectivă a deşeurilor şi reutilizarea lor”.

Activităţi din din prima zi a programului în Ungaria

Şederea de patru zile pe teritoriul Ungariei a început cu o vizită la Centrul Ecologic de la Poroszló, ,,Tisza-Tavi Ӧkocentrum”. Aici, vremea frumoasă de toamnă a oferit grupului de elevi şi profesori ocazia perfectă pentru realizarea multor programe pline de experienţe de neuitat.

Pe lângă munca depusă, elevii au dobândit noi cunoştinţe. Astfel, ei au avut ocazia să cunoască vieţuitoarele şi vegetaţia din lunca Tisei, informaţii utile pentru concursul la care ei au participat ulterior şi unde a trebuit să răspundă la diferite întrebări pe această temă. Concursul s-a desfăşurat pe vaporaşe, unde participanţii fost împărţiţi în trei grupe mixte, formate din elevi din Carei şi din Budapesta. Ei au fost  însoţiţi de un ghid, cu care au explorat insulele Tisei. Scopul pentru care s-au efectuat aceste deplasări a fost căutarea diferitelor obiecte ascunse pe insulă, care erau simbolurile unor vieţuitoare sau plante reprezentative din Tizsa-tó despre care anterior aflaseră  informaţii.

Instruire şi destindere

A doua zi programul a continuat în Budapesta, la instituţia de învăţământ, unde grupul a avut ocazia să participe la un program de specialitate. Acolo au prezentat materiale legate de proiect, apoi au participat la un meci de fotbal amical. După-amiaza aceleiaşi zile, ei au vizitat Parlamentul Ungariei şi au făcut o plimbare cu vaporul pe Dunăre.

Următoarea zi petrecută în Budapesta le-a oferit şansa să contemple din autocar frumuseţile acestui oraş, însoţiţi de un ghid care a vorbit despre istoria şi arhitectura locală. În a doua parte a zilei au vizitat muzeul şi pivniţa fabricii Zwack Unicum din Budapesta, s-au plimbat prin împrejurimile cetăţii Buda, au admirat minunata panoramă oferită de Buda şi Pest de pe muntele Gellért.

În fine, ultima zi a şederii oaspeţilor careieni s-a încheiat cu un program de specialitate precum şi cu participarea la comemorarea evenimentelor din 23 octombrie.

După cum ne spune Adrian Mikovschi, directorul colegiului, “cu toţii ne-am întors acasă mai «bogaţi în cunoştinţe din sfera ştiinţelor naturii», cu informaţii preţioase şi cu noi prietenii. În ceea ce priveşte viitorul, această prietenie şi colaborare va deveni una şi mai strânsă, deoarece în perioada 17-20 martie 2018, acest proiect va continua cu activităţi la şcoala noastră şi în zona oraşului Carei”.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.