Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 02.30 Sport - meci de fotbal. 04.00 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 04.45 Cultură – serata de poezii. 05.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Szekely Tibor . Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul psihologic. 10.00 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Laurenţiu Costin,Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul Mare: abnegaţie sau bucuria sufletului?. 11.00 Dacia 1300 –o maşină care se încăpăţânează să reziste pe drumurile pline de gropi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 14.30 Teleshopping 14.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 16.50 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone folclorice – Adrian Tripon. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Elevi şi profesori de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Carei au participat la un proiect în Ungaria

Scris de Vasile Nechita, 26 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 17-20 octombrie 2017, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Carei, alături de trei profesori însoţitori şi directorul instituţiei de învăţământ, au participat la  prima întâlnire de lucru din cadrul proiectului  “Határtalanul”.

Partenerii proiectului au fost elevi şi profesori de la şcoala “Harsányi János Szakgimnázium és Szakközépiskola” din Budapesta. Proiectul are ca temă “Colectarea selectivă a deşeurilor şi reutilizarea lor”.

Activităţi din din prima zi a programului în Ungaria

Şederea de patru zile pe teritoriul Ungariei a început cu o vizită la Centrul Ecologic de la Poroszló, ,,Tisza-Tavi Ӧkocentrum”. Aici, vremea frumoasă de toamnă a oferit grupului de elevi şi profesori ocazia perfectă pentru realizarea multor programe pline de experienţe de neuitat.

Pe lângă munca depusă, elevii au dobândit noi cunoştinţe. Astfel, ei au avut ocazia să cunoască vieţuitoarele şi vegetaţia din lunca Tisei, informaţii utile pentru concursul la care ei au participat ulterior şi unde a trebuit să răspundă la diferite întrebări pe această temă. Concursul s-a desfăşurat pe vaporaşe, unde participanţii fost împărţiţi în trei grupe mixte, formate din elevi din Carei şi din Budapesta. Ei au fost  însoţiţi de un ghid, cu care au explorat insulele Tisei. Scopul pentru care s-au efectuat aceste deplasări a fost căutarea diferitelor obiecte ascunse pe insulă, care erau simbolurile unor vieţuitoare sau plante reprezentative din Tizsa-tó despre care anterior aflaseră  informaţii.

Instruire şi destindere

A doua zi programul a continuat în Budapesta, la instituţia de învăţământ, unde grupul a avut ocazia să participe la un program de specialitate. Acolo au prezentat materiale legate de proiect, apoi au participat la un meci de fotbal amical. După-amiaza aceleiaşi zile, ei au vizitat Parlamentul Ungariei şi au făcut o plimbare cu vaporul pe Dunăre.

Următoarea zi petrecută în Budapesta le-a oferit şansa să contemple din autocar frumuseţile acestui oraş, însoţiţi de un ghid care a vorbit despre istoria şi arhitectura locală. În a doua parte a zilei au vizitat muzeul şi pivniţa fabricii Zwack Unicum din Budapesta, s-au plimbat prin împrejurimile cetăţii Buda, au admirat minunata panoramă oferită de Buda şi Pest de pe muntele Gellért.

În fine, ultima zi a şederii oaspeţilor careieni s-a încheiat cu un program de specialitate precum şi cu participarea la comemorarea evenimentelor din 23 octombrie.

După cum ne spune Adrian Mikovschi, directorul colegiului, “cu toţii ne-am întors acasă mai «bogaţi în cunoştinţe din sfera ştiinţelor naturii», cu informaţii preţioase şi cu noi prietenii. În ceea ce priveşte viitorul, această prietenie şi colaborare va deveni una şi mai strânsă, deoarece în perioada 17-20 martie 2018, acest proiect va continua cu activităţi la şcoala noastră şi în zona oraşului Carei”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.