Elevi din tot judeţul au participat la concursul Recitatio de la Poesis

Scris de Mirela Filimon, 27 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Centrul Multicultural Poesis a găzduit cea de-a XIV-a ediţie a concursului de recitări din lirica poeţilor sătmăreni “Recitatio”. În 26 mai, de la ora 14:00, în sala mare a instituţiei, au fost prezenţi elevi din întreg judeţul Satu Mare, oameni de cultură, membri ai cenaclurilor Afirmarea şi Cronograf, sătmăreni iubitori de poezie.

Au concurat 38 de elevi la secţiunea individual şi au fost 7 înscrieri pentru secţiunea grupuri.
Concursul de recitări din lirica poeţilor sătmăreni Recitatio se adresează copiilor de gimnaziu, din clasele a VII-a şi a VIII-a, dar şi liceenilor.

Grupurile de recitatori au putut opta pentru a prezenta un colaj din poeziile unui singur poet, sau ale mai multor poeţi sătmăreni, cu acompaniament muzical, sau fără.
Tocmai din acest motiv, misiunea juriului a fost una dificilă.

Din componenţa sa au făcut parte actriţa Crina Andriucă, poeta Cornelia Bălan Pop, iniţiatorul acestui concurs – poetul Felician Pop, Liliana Doboş – Lazăr, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare. Preşedinte al juriului a fost poetul, criticul literar, traducătorul şi eseistul Ion Cristofor.

Premiile acordate

În urma deliberării, premiile au ajuns la următorii elevi, înscrişi la secţiunea individual: Premiul I – Alexandra Moş, de la Colegiul Naţional Doamna Stanca Satu Mare, clasa a X-a E, cu poezia “Îmblânzirea felinei” de Ioan Nistor, coordonator Cristina Gherman; Premiul II – Patric Csisar, de la Colegiul Naţional Ioan Slavici Satu Mare, clasa a IX-a, cu poezia “Glas întunecat”, creaţie proprie; Premiul III – Victoria Teleki, elevă a Liceului German Johann Ettinger, – “Inimi îndepărtate” de Ady Endre, coordonator Nicoleta Stana; Menţiune I – Gloria Pop de la Liceul Teoretic German Johann Ettinger, cu poezia “Tablou”, scrisă de Robert Laszlo, coordonator Manuela Nicoleta Dan; Menţiune II – Paula Stan de la Colegiul Naţional Doamna Stanca Satu Mare, clasa a X-a E, cu o poezie semnată de Dumitru Timerman, „Nu trageţi în visători, hulitorilor!”, coordonator Cristina Gherman; Menţiune III Andrei Opriş de la Şcoala Generală Grigore Moisil, “Cămaşa poeziei nu se ţese pe lumea aceasta”, semnată de George Vulturescu, coordonator Crina Braica.

La secţiunea grupuri, premiile s-au acordat după cum urmează: locul I a a juns la grupul Artistique, fiind vorba despre elevii Rafael Rus, Alexandra Papp, Nicolae Paşcalău, Cyntia Bence Maczo, de la Liceul de Arte Aurel Popp, clasele a XI-a şi a XII-a, poeziile “Alfa şi Omega”, Gheorghe Griguţa şi Aer, scrise de Gheorghe Cormoş, coordonator Ileana Botea; locul II a fost ocupat de elevii Darius Iliuţă, Aura Ardelean, Lucas Dragoş, de la Colegiul Naţional Doamna Stanca, din clasa a IX-a D, cu poezia “Nu-i mai omul…“, de Ionuţ Coste, coordonator Camelia Mărcuş; locul III a ajuns la elevele Delia Ilea şi Ioana Şuta, de la Colegiul Economic Gheorghe Dragoş, din clasa a XI-a A, cu poeziile “Aş vrea”, semnată de Maria Zotta, şi “Fetiţele”, de Vasile Rus, coordonator Paula Murgu. Prima menţiune a ajuns la elevii Andreea pastor, Giulia Doroş, Nerea Huja, Andrei Tivadar, de la Şcoala Generală Crigore Moisil, cu poezia “Iedera” de Ioan Nistor, “Te cânt, poezie! Radio”, de Teodor Curpaş, “Dimineţi aşteptate”, tot Teodor Curpaş, coordonator Crina Braica; A doua menţiune a ajuns la Crina Feier şi Cristina Feier, de la Colegiul Naţional Doamna Stanca, clasa a X-a E, cu poeziile “Noi”, de Teodora Păcurar, “O frunză cu liniile ei”, de Sebastian Secan, “Cred în tine” de Teodor Curpaş, coordonator Cristina Gherman.
Menţiune III s-a acordat elevelor Sofia Chedea, Sofia Satmari, Maia Erdei, de la Şcoala Grigore Moisil, cu poeziile: “‘Mai înalţi” de Ioan Nistor, “Frumoasă limbă”, de Teodor Curpaş şi “Mă duc”, tot de Teodor Curpaş, coordonator Crina Braica.

Marele Premiu al concursului de recitări a ajuns la Grupul Synesthesia, de la Colegiul Naţional Doamna Stanca şi Liceul de Arte Aurel Popp, coordonat de Adina Simon.

Evenimentul de înaltă ţinută a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Multicultural Poesis şi Cenaclul Cronograf.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517