Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Elevi din şase licee sătmărene au participat la o manifestare pentru pace la Cracovia-Auschwitz

Scris de Vasile Nechita, 26 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Elevi din şase licee din Satu Mare, alături de alţi tineri din Bucureşti şi Cluj-Napoca, au participat la cea de-a V-a Întâlnire Internaţională a Tinerilor pentru o Lume Fără Violenţă.

Întâlnirea a avut loc la Cracovia-Auschwitz între 20-23 Septembrie, în organizarea comunităţii Sant Egidio din România, prin parteneriatul cu Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” Satu Mare. Elevii au fost însoţiţi de profesoarele Dobos Angéla, Gyöngyösi Iolanda, Bonto Gabriela Cristina, Király Réka şi Bârle Crina-Elena.

Motivarea iniţiativei

Episoadele de rasism, de antisemitism, de discriminare până la violenţă apărute în ultimii ani i-au îndemnat pe tinerii Europei să se întâlnească în aceste zile la Cracovia-Auschwitz-Birkenau. A fost un adevărat pelerinaj prin care tinerii au înţeles cum cu şaizeci de ani în urmă rasismul, xenofobia, antisemitismul au putut să dea naştere unui program politic inuman. Tinerii au cunoscut tragedia care s-a petrecut acolo şi au putut învăţa să-şi schimbe ideile şi sentimentele.

Apelul tinerilor

“Aici, la Auschwitz, simţim puternic responsabilitatea de a fi mai îndrăzneţi, pentru a învinge ura şi pentru a ne ridica împotriva nedreptăţii şi a sărăciei. Ne angajăm să respingem orice forma de violenţă şi să alegem calea întâlnirii şi a prieteniei. Ne unim apelului Tinerilor pentru Pace care s-au adunat la Barcelona după îngrozitorul atentat terorist care a lovit oraşul şi împreună cu ei spunem: More Youth, More Peace. Noi, tinerii, suntem o forţă a păcii pentru viitor. Trebuie să ne unim şi să fim mai numeroşi. Mai mulţi tineri, mai multă pace.” Astfel sună citatul din apelul final de la marşul în tăcere a tinerilor la Birkenau de-a lungul şinelor, unde au depus coroane la monumentul victimelor.

“… Din acest loc, începe visul pentru o lume diversă, pe care vrem să o transmitem tinerilor din ţările noastre de provenienţă. Azi, ne asumăm împreună alegerea de a refuza indiferenţa şi orice formă de rasism. Pacea este viitorul. Nimic nu este imposibil dacă ne adresăm lui Dumnezeu prin rugăciune. Cu toţii putem fi artizanii păcii în Europa noastră iubită şi în lume. Pentru o lume fără nedreptate! Căi de pace pentru o lume fără violenţă!”, se încheie textul apelului.

Informaţiile ne-au fost transmise de profesoara Dobos Angéla.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.