Elevi de la Liceul Sportiv au vizitat Portugalia printr-un proiect Erasmus+

Scris de I. Z., 01 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tinerii au încercat să găsească soluţii pentru protejarea naturii

Delegaţia Liceului cu Program Sportiv a participat la al treilea schimb de experienţă din cadrul proiectului Erasmus+ “No more walls, just bridges” în perioada 19-25 ianuarie 2020 în Portugalia, în localitatea Campo Maior din regiunea Alenteje.

În drumul lor spre cunoaştere, elevii liceului Pereni Cintya, Sabău Astrid, Szabo Carla, Felber Loránd şi Kiss Győző s-au întâlnit cu colegii lor de la instituţiile partenere din Italia, Franţa, Portugalia şi Belgia pentru a dezbate problemele actuale legate de mediul înconjurător. Admirând natura în sălbăticia ei, elevii au încercat să găsească soluţii pentru a o proteja adresând lumii  o scrisoare prin care doresc să ne conştientizeze de pericolele iminente ce pândesc mediul înconjurător datorită intervenţiei omului. De la activităţile de observare a habitatului păsărilor din regiunea Alenteje până la activităţi practice de camuflare, de construire de adăposturi pentru păsări şi de activităţi de grădinărit, elevii s-au implicat activ în atelierele de lucru în prezenţa unui biolog şi a unui fotograf National Geographic.

Un alt aspect abordat în cadrul acestei mobilităţi a fost folosirea resurselor naturale într-un mod inteligent fără a dăuna naturii şi sănătăţii. Elevii şi profesorii au vizitat fabrici şi muzee, precum şi o fermă de animale, au învăţat cum se produc uleiul de măsline, mierea, fructele, curat şi sănătos. Un alt obiectiv major al deplasării a fost însuşirea şi conştientizarea importanţei unui stil de viaţă sănătos prin mâncare sănătoasă provenită din resurse naturale.

Campo Maior este un oraş în care se păstrează vii obiceiurile şi tradiţiile în ceea ce priveşte muzica, mâncărurile şi desigur minunatele flori din hârtie, a căror pregătire necesită multă răbdare şi îndemânare. Elevii liceului au învăţat să aprecieze aceste tradiţii făcând flori din hârtie, gustând mâncărurile tradiţionale ale portughezilor şi ascultând muzica lor tradiţională Fado.

Alenteje este o regiune în care a existat întotdeauna o simbioză între om şi natură; încă din cele mai vechi timpuri s-au construit cetăţi şi fortăreţe ce au servit la apărarea regiunii. Acestea şi-au păstrat starea iniţială devenind parte a patrimoniului cultural UNESCO. Fortăreaţa din Marvao, precum şi cetatea Forta da Graca situată la marginea oraşului istoric Elvas, au oferit o incursiune în istoria şi civilizaţia portugheză, elevii fiind absorbiţi de curiozităţile prezentate de ghidul care a însoţit grupul. Elevii Liceului cu Program Sportiv şi-au îmbogăţit cunoştinţele legate de cultura portugheză şi au conştientizat importanţa protejării mediului înconjurător.

Următoarea mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ “No more walls, just bridges” se va desfăşura în Belgia, având ca temă principală cultura şi arta.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517