Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 02.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian Vuia. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Elena Blit. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Papellas Istvan. Titlul emisiunii: A fost sfinţită orga bisericii Sfânta Familie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch .Titlul emisiuni: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Cristi Tarţa. 16.35 Portret de artist – vasile Canioşi Mestesanu. 17.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Electoratul alege, partidele decid

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rezultatele strict aritmetice obţinute partide la alegeri nu reflectă în mod riguros configuraţia puterii ce se constituie odată la patru ani. Cum niciun partid nu obţine majoritatea, noile structuri se decid în urma unor negocieri între formaţiunile politice care au trecut pragul electoral. În cazul alegerilor locale, se alege în mod direct doar primarul. Restul aleşilor sunt la dipoziţia partidului pe listele căruia se află. Chiar dacă ocupă un loc eligibil, conducerea îi poate retrage sprijinul, înlocuindu-l cu următorul de pe listă. Legea permite asemenea manevre. De asemenea, jocul politic al negocierilor este una din regulile de bază ale democraţiei.

Alegerile din 5 iunie au ceva ce le deosebeşte de alte alegeri. Ele au pus faţă în faţă nu doar două partide mari, ci şi două concepţii diferite de a face politică. PSD a rămas acelaşi partid pentru care “talpa ţării” reprezintă principala sa forţă. Chiar dacă îşi schimbă liderii destul de des, PSD se autoconservă, rămâne egal cu sine de la mandat la mandat. De aici vine stabilitatea votului, păstrarea unei poziţii în topul partidelor care nu depinde de lideri, ci doar de împrejurări.

PNL este o formaţiune politică în căutare. Datorită recentei fuziuni nu are o identitate clară. În acelaşi timp îşi caută un drum spre viitor, apelând la diverse personalităţi dinafara partidului. PNL, mai presus de toate, este în căutarea unor puncte de program politic şi electoral, care să-l facă mai atractiv.

Alegerile care au trecut au fost o bună ocazie de a face un pas în faţa PSD-ului, însă nu a reuşit. PNL compensează pierderile prin alianţe strategice care să-i aducă mai multe beneficii şi voturi la  alegerile parlamentare din toamnă. Chiar dacă s-a clasat pe locul doi, PNL va ţine agenda publică în următoarele luni. Pentru că are foarte multe lucruri de clarificat şi de explicat.

În primul rând în această vară trebuie să devină foarte clară natura relaţiei PNL cu preşedintele Iohannis. În al doilea rând are de dat explicaţii pe marginea relaţiei sale cu guvernul de tehnocraţi. Are de ales între a se dezice total de guvern sau a-şi asuma realizările şi nerealizările. Potrivit rezultatelor şi situaţiei interne, foarte multe opţiuni nu are. Dar tocmai pentru că este în căutarea unor soluţii interne, datorită raporturilor ambigue cu preşedinţia şi guvernul, PNL pare să fie un partener ideal într-o alianţă. Mai ales dacă ocupă poziţii secundare în consiliile locale şi judeţene. Astfel, PNL joacă rolul unui partid-balama, din această cauză în multe locuri fiind preferat PSD-ului. Un partid mare cum este PSD, cu foarte multe structuri, are şi multe interese. Acolo unde nu a câştigat în mod clar, PSD a fost ocolit. Este o măsură de prevedere, dar şi o soluţie pentru a mai tăia ceva din avântul baronilor pesedişti. Izolarea PSD este o măsură de prevenţie acolo unde este posibilă formarea unor majorităţi fără consilierii săi.

Partidele nu ar trebui să negocieze urmărind doar interesele de moment. Liderii lor trebuie să vadă ceva mai departe, să prevadă spre ce duc eventualele alianţe pe care le fac în aceste zile. Cum nu există în mod explicit putere şi opoziţie, pentru prima oară după 1989 alianţele locale ar putea fi un preambul pentru viitoarea coaliţie de guvernare. Diferenţa dintre stânga reprezentată de PSD şi dreapta de PNL, o fac partidele mici, care vor trece pragul electoral. UDMR, ALDE, PMP, UNPR vor avea un rol esenţial după alegerile parlamentare. Vor rămâne ALDE şi UNPR alături de PSD? Ce jocuri va face Traian Băsescu cu PMP? Spre ce alianţă înclină UDMR?  Se pot intui nişte direcţii urmărind formarea alianţelor locale. Faptul că electoratul a ales, iar partidele decid cine este la putere şi cine în opoziţie, nu mai contează. Acestea sunt regulile democraţiei, iar cui nu-i convine nu are decât un mijloc de a protesta: să nu se prezinte la vot.

Abonează-te acum Online!