Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Electoratul alege, partidele decid

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rezultatele strict aritmetice obţinute partide la alegeri nu reflectă în mod riguros configuraţia puterii ce se constituie odată la patru ani. Cum niciun partid nu obţine majoritatea, noile structuri se decid în urma unor negocieri între formaţiunile politice care au trecut pragul electoral. În cazul alegerilor locale, se alege în mod direct doar primarul. Restul aleşilor sunt la dipoziţia partidului pe listele căruia se află. Chiar dacă ocupă un loc eligibil, conducerea îi poate retrage sprijinul, înlocuindu-l cu următorul de pe listă. Legea permite asemenea manevre. De asemenea, jocul politic al negocierilor este una din regulile de bază ale democraţiei.

Alegerile din 5 iunie au ceva ce le deosebeşte de alte alegeri. Ele au pus faţă în faţă nu doar două partide mari, ci şi două concepţii diferite de a face politică. PSD a rămas acelaşi partid pentru care “talpa ţării” reprezintă principala sa forţă. Chiar dacă îşi schimbă liderii destul de des, PSD se autoconservă, rămâne egal cu sine de la mandat la mandat. De aici vine stabilitatea votului, păstrarea unei poziţii în topul partidelor care nu depinde de lideri, ci doar de împrejurări.

PNL este o formaţiune politică în căutare. Datorită recentei fuziuni nu are o identitate clară. În acelaşi timp îşi caută un drum spre viitor, apelând la diverse personalităţi dinafara partidului. PNL, mai presus de toate, este în căutarea unor puncte de program politic şi electoral, care să-l facă mai atractiv.

Alegerile care au trecut au fost o bună ocazie de a face un pas în faţa PSD-ului, însă nu a reuşit. PNL compensează pierderile prin alianţe strategice care să-i aducă mai multe beneficii şi voturi la  alegerile parlamentare din toamnă. Chiar dacă s-a clasat pe locul doi, PNL va ţine agenda publică în următoarele luni. Pentru că are foarte multe lucruri de clarificat şi de explicat.

În primul rând în această vară trebuie să devină foarte clară natura relaţiei PNL cu preşedintele Iohannis. În al doilea rând are de dat explicaţii pe marginea relaţiei sale cu guvernul de tehnocraţi. Are de ales între a se dezice total de guvern sau a-şi asuma realizările şi nerealizările. Potrivit rezultatelor şi situaţiei interne, foarte multe opţiuni nu are. Dar tocmai pentru că este în căutarea unor soluţii interne, datorită raporturilor ambigue cu preşedinţia şi guvernul, PNL pare să fie un partener ideal într-o alianţă. Mai ales dacă ocupă poziţii secundare în consiliile locale şi judeţene. Astfel, PNL joacă rolul unui partid-balama, din această cauză în multe locuri fiind preferat PSD-ului. Un partid mare cum este PSD, cu foarte multe structuri, are şi multe interese. Acolo unde nu a câştigat în mod clar, PSD a fost ocolit. Este o măsură de prevedere, dar şi o soluţie pentru a mai tăia ceva din avântul baronilor pesedişti. Izolarea PSD este o măsură de prevenţie acolo unde este posibilă formarea unor majorităţi fără consilierii săi.

Partidele nu ar trebui să negocieze urmărind doar interesele de moment. Liderii lor trebuie să vadă ceva mai departe, să prevadă spre ce duc eventualele alianţe pe care le fac în aceste zile. Cum nu există în mod explicit putere şi opoziţie, pentru prima oară după 1989 alianţele locale ar putea fi un preambul pentru viitoarea coaliţie de guvernare. Diferenţa dintre stânga reprezentată de PSD şi dreapta de PNL, o fac partidele mici, care vor trece pragul electoral. UDMR, ALDE, PMP, UNPR vor avea un rol esenţial după alegerile parlamentare. Vor rămâne ALDE şi UNPR alături de PSD? Ce jocuri va face Traian Băsescu cu PMP? Spre ce alianţă înclină UDMR?  Se pot intui nişte direcţii urmărind formarea alianţelor locale. Faptul că electoratul a ales, iar partidele decid cine este la putere şi cine în opoziţie, nu mai contează. Acestea sunt regulile democraţiei, iar cui nu-i convine nu are decât un mijloc de a protesta: să nu se prezinte la vot.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend