Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Egalité, fraternité, liberté

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În România până şi sloganele clasice sunt date peste cap. Un sondaj, ale cărui metode de lucru nu le punem în discuţie, a luat recent măsura tuturor partidelor pentru a vedea ce drum îşi croiesc către alegerile de anul viitor. Ceea ce pe unii poate că îi surprinde este faptul că PSD şi PNL, ca două văcuţe prinse în acelaşi jug trag relativ egal. Adică îşi împart frăţeşte procentaje.

PNL ar avea 35%, urmat la un procent de PSD. Un scor 35 la 34 este mai mult decât egal în politică. O simplă renumărare la câteva secţii şi rezultatul se poate schimba. Ar putea trece PSD în faţa PNL.

Pe cât de egale par acum în faţa alegătorilor, pe atât de mult contează şi un punctuleţ. La alegerile din 2008, PDL a obţinut cu un mandat mai mult decât PSD şi preşedintele de atunci nu a mai stat pe gânduri şi l-a desemnat pe Emil Boc cu formarea guvernului. Şi pentru că scorul a fost atât de strâns, cam tot pe la 33-34%, sau şi mai strâns, preşedintele a invitat şi PSD să facă parte din guvern. Am avut atunci o mare coaliţie de dreapta-stânga. După model german. S-a destrămat după model balcanic înainte de sorocul de nouă luni.

Să presupunem că la viitoarele alegeri cele două partide ar obţine scorurile respective. Preşedintele Iohannis ar proceda ca fel ca Traian Băsescu? Adică ar invita ambele partide la guvernare? Situaţia este diferită. În acelaşi sondaj, la o întrebare pusă cu dichis, cetăţenii răspund că ar fi gata să voteze un partid prezidenţial, dacă acesta s-ar înfiinţa. Ar vota un partid condus de Dacian Cioloş, receptat ca om al preşedintelui, nu mai puţin decât 35%. Cu alte cuvinte, dacă apare un partid nou, girat de preşedinte, cele două partide pierd un număr de procente care s-ar duce spre noul partid. Presupunem că majoritatea ar migra de la PNL. Prin urmare, un partid prezidenţial ar lovi năpraznic în PNL. Celălalt partid mare ar rămâne aproape integru. Deocamdată acestea sunt simple speculaţii. Dar o anumită aşteptare în acest sens există.

   Coborând spre partidele mai mici, surpriza o constituie PMP. Partidul pentru care se zbate Traian Băsescu ar obţine 7,5 procente. Cu un punct şi jumătate peste ALDE. Călin Popescu Tăriceanu nu prea are spor. De la înfiinţare, apoi după fuziunea cu PC, nu reuşeşte să sară spre 10 procente. S-a înţepenit la 5-6%. Uneori mai cade şi sub pragul electoral, depinde de eşantion şi de cine comandă sondajul.

O surpriză oferă PRM. Mai există acest partid după moartea lui Vadim Tudor? Poate tocmai sub imperiul emoţiei după dispariţia liderului, de la 1-2%, PRM sare direct în cârca pragului electoral. După cum sunt vremurile, partidele radicale prin aripi. În Franţa egalităţii, fraternităţii şi libertăţii partidul de extremă dreaptă condus de fiica lui Le Pen, a câştigat primul tur al alegerilor regionale. Este ca şi cum la noi ar câştiga PRM alegerile locale, condus de fiica lui Vadim Tudor. Celălalt partid care priveşte spre pragul electoral, având doar 4% este UDMR, dar cu menţiunea că întotdeuna trece pragul electoral. UNPR şi-a reocupat locul în rândul partidelor în marja de eroare. Partidul fostului vicepremier Oprea are doar 2,5%. Prin urmare, pentru a intra în Parlament are nevoie de o alianţă. Probabil îl va lua sub aripa lui PSD. Cu câteva voturi în plus venite de la UNPR, PSD ar putea trece pe primul loc, depăşind PNL.

  Acest sondaj, introducând în ecuaţia alegerilor necunoscuta Cioloş, deschide calea speculaţiilor. Dar în acelaşi timp este şi un semnal de alarmă tras la adresa partidelor existente. Oamenii nu sunt mulţumiţi şi aşteaptă ceva nou. Le va satisface dorinţa preşedintele Iohannis aventurându-se în înfiinţarea unui partid prezidenţial?

Abonează-te acum Online!
Baby Trend