Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziţie de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalaţii moderne de distribuţie borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relaţia mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitaţi: Laurenţiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegaţie sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Egalité, fraternité, liberté

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În România până şi sloganele clasice sunt date peste cap. Un sondaj, ale cărui metode de lucru nu le punem în discuţie, a luat recent măsura tuturor partidelor pentru a vedea ce drum îşi croiesc către alegerile de anul viitor. Ceea ce pe unii poate că îi surprinde este faptul că PSD şi PNL, ca două văcuţe prinse în acelaşi jug trag relativ egal. Adică îşi împart frăţeşte procentaje.

PNL ar avea 35%, urmat la un procent de PSD. Un scor 35 la 34 este mai mult decât egal în politică. O simplă renumărare la câteva secţii şi rezultatul se poate schimba. Ar putea trece PSD în faţa PNL.

Pe cât de egale par acum în faţa alegătorilor, pe atât de mult contează şi un punctuleţ. La alegerile din 2008, PDL a obţinut cu un mandat mai mult decât PSD şi preşedintele de atunci nu a mai stat pe gânduri şi l-a desemnat pe Emil Boc cu formarea guvernului. Şi pentru că scorul a fost atât de strâns, cam tot pe la 33-34%, sau şi mai strâns, preşedintele a invitat şi PSD să facă parte din guvern. Am avut atunci o mare coaliţie de dreapta-stânga. După model german. S-a destrămat după model balcanic înainte de sorocul de nouă luni.

Să presupunem că la viitoarele alegeri cele două partide ar obţine scorurile respective. Preşedintele Iohannis ar proceda ca fel ca Traian Băsescu? Adică ar invita ambele partide la guvernare? Situaţia este diferită. În acelaşi sondaj, la o întrebare pusă cu dichis, cetăţenii răspund că ar fi gata să voteze un partid prezidenţial, dacă acesta s-ar înfiinţa. Ar vota un partid condus de Dacian Cioloş, receptat ca om al preşedintelui, nu mai puţin decât 35%. Cu alte cuvinte, dacă apare un partid nou, girat de preşedinte, cele două partide pierd un număr de procente care s-ar duce spre noul partid. Presupunem că majoritatea ar migra de la PNL. Prin urmare, un partid prezidenţial ar lovi năpraznic în PNL. Celălalt partid mare ar rămâne aproape integru. Deocamdată acestea sunt simple speculaţii. Dar o anumită aşteptare în acest sens există.

   Coborând spre partidele mai mici, surpriza o constituie PMP. Partidul pentru care se zbate Traian Băsescu ar obţine 7,5 procente. Cu un punct şi jumătate peste ALDE. Călin Popescu Tăriceanu nu prea are spor. De la înfiinţare, apoi după fuziunea cu PC, nu reuşeşte să sară spre 10 procente. S-a înţepenit la 5-6%. Uneori mai cade şi sub pragul electoral, depinde de eşantion şi de cine comandă sondajul.

O surpriză oferă PRM. Mai există acest partid după moartea lui Vadim Tudor? Poate tocmai sub imperiul emoţiei după dispariţia liderului, de la 1-2%, PRM sare direct în cârca pragului electoral. După cum sunt vremurile, partidele radicale prin aripi. În Franţa egalităţii, fraternităţii şi libertăţii partidul de extremă dreaptă condus de fiica lui Le Pen, a câştigat primul tur al alegerilor regionale. Este ca şi cum la noi ar câştiga PRM alegerile locale, condus de fiica lui Vadim Tudor. Celălalt partid care priveşte spre pragul electoral, având doar 4% este UDMR, dar cu menţiunea că întotdeuna trece pragul electoral. UNPR şi-a reocupat locul în rândul partidelor în marja de eroare. Partidul fostului vicepremier Oprea are doar 2,5%. Prin urmare, pentru a intra în Parlament are nevoie de o alianţă. Probabil îl va lua sub aripa lui PSD. Cu câteva voturi în plus venite de la UNPR, PSD ar putea trece pe primul loc, depăşind PNL.

  Acest sondaj, introducând în ecuaţia alegerilor necunoscuta Cioloş, deschide calea speculaţiilor. Dar în acelaşi timp este şi un semnal de alarmă tras la adresa partidelor existente. Oamenii nu sunt mulţumiţi şi aşteaptă ceva nou. Le va satisface dorinţa preşedintele Iohannis aventurându-se în înfiinţarea unui partid prezidenţial?

Abonează-te acum Online!