Image 1
Image 2

Efectul pervers al relaxării fiscale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu cât sunt mai mari taxele și impozitele, cu atât se fură mai mult. De asemenea, pe măsură ce s-au înăsprit măsurile împotriva evaziunii fiscale, au luat ființă tot mai multe nuclee de tip mafiot. Lotul Microsoft, Retrocedări, EADS sunt doar câteva dintre ele. Apare la orizont încă un grup infracțional, tot de zeci sau sute de milioane de euro, legat de numele lui Sebastian.
    Șocul resimțit de populația de rând trebuie să fie uriaș. Oamenii văd unde s-a dus mare parte din banii pe care i-au plătit la stat.

Câteva milioane de proști au plătit, iar o mână de deștepți au profitat. Pusă în acest context, una dintre cele care au profitat de banii publici este Elena Udrea. Din toată povestea aceasta, blonda de la Cotroceni a reținut că i s-a luat sutienul la intrarea în arest și că nu a avut uscător de păr. Nu a înțeles nimic din tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în țara asta.

Dar să sperăm că nu întreaga clasă politică este atât de slabă la minte. Mai sunt și oameni care gândesc. Ne place să credem că echipa care a lucrat la noul cod fiscal nu a pornit de la ideea că trebuie adunați la buget cât mai mulți bani ca să aibă de unde fura cei asemenea familiei Cocoș. Înțelegem că se dorește o relaxare fiscală. Adică se încearcă să se ia mai puțin, dar de la toți.

Lărgirea bazei de impozitare, cel puțin până acum, nu i-a cuprins și pe cei care sunt acum în arest sau sunt suspectați de infracțiuni financiare. Probabil că noul cod fiscal va ține seama și de șmecheri precum Videanu, Pinalti, Gabriel Sandu, Sebastian Ghiță și mulți, mulți alții.

Noul cod fiscal nu va afecta nici grupurile infracționale de pe întreg cuprinsul țării. Poate vom afla că în fiecare județ, în mic, s-a întâmplat ceea ce s-a petrecut la nivel de țară. Va trece tăvălugul și peste ei? Constanța, Prahova, Brașov sunt puncte pe harta țării în care au fost destructurate structuri infracționale la nivelul autorităților.

Cu siguranță mai sunt asemenea loturi cam peste tot, mai mari sau mai mici, după forța financiară a fiecărui județ.  Cum se promite o relaxare fiscală pentru toată lumea, efectul pervers ar putea fi majorarea comisioanelor. Dacă firma cutare nu plătește atâtea taxe, ea poate oferi o mită ceva mai consistentă. Este posibil să ajungem și în această situație.

Într-o societate cât de cât normală, dezvăluirile privitoare la sumele uriașe furate de demnitari ar trebui să conducă la o revoltă generală. Sindicatele nu zic nimic.
Societatea civilă tace mâlc. Mass media ce mai tulbură liniștea din jurul marilor furtișaguri însă este acuzată că face “telejustiție”. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să alerge după Elena Udrea pentru a nu o face să se simtă vânată. Nu ar trebui să fie întrebat ce crede despre toate acestea nici fostul președinte.

Trecând drept un președinte justițiar, Traian Băsescu află și el odată cu țara cât s-a furat și cine a furat. Așa să fie? Cel mai bine informat om din țară din ultimii zece ani chiar nu știa? De ce îl pomenim aici, în contextul relaxării fiscale? Pentru că a tăiat salariile exact în perioada când apropiații săi furau de stingeau. Lucrurile se leagă de el într-un mod care nu convine. În hora furtișagurilor sunt prinși oameni din toate partidele, și din cel care guvernează acum și din cel care tocmai se pregătește să fie o alternativă mai bună.

Reformă sau supraimpozitare?

Reforma în viziunea coaliţiei PSD-PNL înseamnă a aduna mai mulţi bani la buget şi nicio economisire a cheltuielilor nesăbuite din sistemul de stat.