Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaș. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt județui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Ciprian Dan Costea, Ionuț Oneț, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiție. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziție de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formația Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalații moderne de distribuție borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitați: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaș. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt județui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relația mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitați: Laurențiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegație sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitați: Ciprian Dan Costea, Ionuț Oneț, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiție. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necșe. Titlul emisiunii: Organizații de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiță, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii și locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitați: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile șahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Efectul Grindeanu

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici noul premier nu se supune ordinelor de partid? Mihai Tudose i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că între guvern și partid trebuie trasă o linie roșie. Este prea devreme să se tragă concluzia că se repetă scenariul Grindeanu.

Programul de guvernare odată votat de parlament, intră în atribuțiile premierului să-l pună în practică. Teoretic, din acel moment întreaga responsabilitate cade în sarcina celui care conduce guvernul. Cum PSD are o conducere bicefală, una politică, alta executivă, disensiunile găsesc un larg câmp de manifestare.

Întotdeauna când președintele partidului nu ocupă și funcția de prim ministru se creează două centre de putere. Efectul Grindeanu nu a dispărut odată cu demiterea celui care a refuzat să părăsească funcția după ce partidul i-a ridicat sprijinul politic.

Liviu Dragnea se află în aceeași situație. Dacă noul premier dorește să-și scoată în evidență calitățile, dacă ține să arate că are o personalitate, obligatoriu va ajunge în conflict cu liderul partidului. Doi oameni nu pot avea aceeași viziune despre un fenomen atât de complex cum este guvernarea.

Simplificând lucrurile, este vorba despre cum se adună banii la buget și cum se repartizează. Liviu Dragnea este adeptul introducerii unui impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru afectează firmele mari, în special multinaționalele. Premierul, mai ales după întâlnirea cu ambasadorul SUA, a început să fie convins că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri atrage după sine riscul de a supăra multinaționalele.

Implicit toate ambasadele străine. În alte țări susținerea unor companii nu înseamnă trafic de influență. În schimb dacă un politician român are proasta inspirație de a susține o firmă românească este luat pe sus de mascați și pus pe lista corupților.

Diferență de abordare în defavoarea economiei românești. Taxa de solidaritate este, de asemenea, o măsură controversată. Dacă un parlamentar are în jur de 13.000 de lei indemnizația și vreo 19.000 de lei suma forfetară va plăti taxa de solidaritate? Tăvălugul majorărilor nu se mai oprește.

În ce puncte, asupra căror probleme nu se înțelege primul ministru cu președintele PSD? Probabil în aceleași puncte cu Grindeanu. Viziunea lui Dragnea despre economie pare utopică. Salarii tot mai mari și impozite tot mai mici? PSD trebuie să aleagă între populismul pe care îl alimentează cu salarii majorate și pragmatismul care dictează legile economiei. Și dacă ar dori, noul premier nu are cum să pună în practică noul program de guvernare.

După apariția zvonurilor despre presupusa insubordonare a premierului, Liviu Dragnea a încercat să calmeze lucrurile. Președintele PSD nu renunță la o analiză a modului în care firmele străine plătesc impozitele. Ar exista un model polonez. Nu trebuie să se facă socoteli sofisticate pentru a arăta că în raport cu cifra de afaceri multinaționalele plătesc aproximativ 30% impozite față de firmele românești.

Nu este corect și Liviu Dragnea are dreptate. Este adevărat că multinaționalele oferă alte avantaje, locuri de muncă, dar până la urmă într-o economie toți competitorii trebuie să fie egali. Această egalitate nu există, nici din punct de vedere financiar, nici judiciar.

Că trebuie să se schimbe ceva nu există nicio îndoială. Modul în care se va face schimbarea și consecințele acelei schimbări sunt văzute diferit. Liviu Dragnea prezintă situația fragmentar și nu reușește să explice foarte coerent ce dorește.

Noul premier pe de o parte nu a avut timp să-și expună viziunea, pe de altă parte nu știm dacă are o viziune proprie. Mihai Tudose crede însă în simulări. Promite că va face simulări privind introducerea unor taxe și abia pe urmă va trece la acțiune. Este și asta o viziune.

Abonează-te acum Online!