Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 02.36 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 04.42 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 05.35 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinelo Norberto 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Imola Kis, Danciu Zamfir, Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Care este rolul Direcţiei Judeţene de Cultură? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farcaş, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici şi colectori de deşeuri 10.15 Panormaric sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Ştefan Szilagyi, titlul emisiunii: Fotbalul sătmărean la finalul sezonului de toamnă 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ştefan Ressler, Vasile Ciocan, Dan Burulea, titlul emisiunii: Revoluţia Fiscală a scos oamenii în stradă (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Tiberiu Koczinger-raport la 7.540 de zile 14.40 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 16.05 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.05 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoala performanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marta Bzduch, titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 23.30 Ştiri

Efectul Grindeanu

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici noul premier nu se supune ordinelor de partid? Mihai Tudose i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că între guvern şi partid trebuie trasă o linie roşie. Este prea devreme să se tragă concluzia că se repetă scenariul Grindeanu.

Programul de guvernare odată votat de parlament, intră în atribuţiile premierului să-l pună în practică. Teoretic, din acel moment întreaga responsabilitate cade în sarcina celui care conduce guvernul. Cum PSD are o conducere bicefală, una politică, alta executivă, disensiunile găsesc un larg câmp de manifestare.

Întotdeauna când preşedintele partidului nu ocupă şi funcţia de prim ministru se creează două centre de putere. Efectul Grindeanu nu a dispărut odată cu demiterea celui care a refuzat să părăsească funcţia după ce partidul i-a ridicat sprijinul politic.

Liviu Dragnea se află în aceeaşi situaţie. Dacă noul premier doreşte să-şi scoată în evidenţă calităţile, dacă ţine să arate că are o personalitate, obligatoriu va ajunge în conflict cu liderul partidului. Doi oameni nu pot avea aceeaşi viziune despre un fenomen atât de complex cum este guvernarea.

Simplificând lucrurile, este vorba despre cum se adună banii la buget şi cum se repartizează. Liviu Dragnea este adeptul introducerii unui impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru afectează firmele mari, în special multinaţionalele. Premierul, mai ales după întâlnirea cu ambasadorul SUA, a început să fie convins că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri atrage după sine riscul de a supăra multinaţionalele.

Implicit toate ambasadele străine. În alte ţări susţinerea unor companii nu înseamnă trafic de influenţă. În schimb dacă un politician român are proasta inspiraţie de a susţine o firmă românească este luat pe sus de mascaţi şi pus pe lista corupţilor.

Diferenţă de abordare în defavoarea economiei româneşti. Taxa de solidaritate este, de asemenea, o măsură controversată. Dacă un parlamentar are în jur de 13.000 de lei indemnizaţia şi vreo 19.000 de lei suma forfetară va plăti taxa de solidaritate? Tăvălugul majorărilor nu se mai opreşte.

În ce puncte, asupra căror probleme nu se înţelege primul ministru cu preşedintele PSD? Probabil în aceleaşi puncte cu Grindeanu. Viziunea lui Dragnea despre economie pare utopică. Salarii tot mai mari şi impozite tot mai mici? PSD trebuie să aleagă între populismul pe care îl alimentează cu salarii majorate şi pragmatismul care dictează legile economiei. Şi dacă ar dori, noul premier nu are cum să pună în practică noul program de guvernare.

După apariţia zvonurilor despre presupusa insubordonare a premierului, Liviu Dragnea a încercat să calmeze lucrurile. Preşedintele PSD nu renunţă la o analiză a modului în care firmele străine plătesc impozitele. Ar exista un model polonez. Nu trebuie să se facă socoteli sofisticate pentru a arăta că în raport cu cifra de afaceri multinaţionalele plătesc aproximativ 30% impozite faţă de firmele româneşti.

Nu este corect şi Liviu Dragnea are dreptate. Este adevărat că multinaţionalele oferă alte avantaje, locuri de muncă, dar până la urmă într-o economie toţi competitorii trebuie să fie egali. Această egalitate nu există, nici din punct de vedere financiar, nici judiciar.

Că trebuie să se schimbe ceva nu există nicio îndoială. Modul în care se va face schimbarea şi consecinţele acelei schimbări sunt văzute diferit. Liviu Dragnea prezintă situaţia fragmentar şi nu reuşeşte să explice foarte coerent ce doreşte.

Noul premier pe de o parte nu a avut timp să-şi expună viziunea, pe de altă parte nu ştim dacă are o viziune proprie. Mihai Tudose crede însă în simulări. Promite că va face simulări privind introducerea unor taxe şi abia pe urmă va trece la acţiune. Este şi asta o viziune.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend