00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

Efectul Grindeanu

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici noul premier nu se supune ordinelor de partid? Mihai Tudose i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că între guvern şi partid trebuie trasă o linie roşie. Este prea devreme să se tragă concluzia că se repetă scenariul Grindeanu.

Programul de guvernare odată votat de parlament, intră în atribuţiile premierului să-l pună în practică. Teoretic, din acel moment întreaga responsabilitate cade în sarcina celui care conduce guvernul. Cum PSD are o conducere bicefală, una politică, alta executivă, disensiunile găsesc un larg câmp de manifestare.

Întotdeauna când preşedintele partidului nu ocupă şi funcţia de prim ministru se creează două centre de putere. Efectul Grindeanu nu a dispărut odată cu demiterea celui care a refuzat să părăsească funcţia după ce partidul i-a ridicat sprijinul politic.

Liviu Dragnea se află în aceeaşi situaţie. Dacă noul premier doreşte să-şi scoată în evidenţă calităţile, dacă ţine să arate că are o personalitate, obligatoriu va ajunge în conflict cu liderul partidului. Doi oameni nu pot avea aceeaşi viziune despre un fenomen atât de complex cum este guvernarea.

Simplificând lucrurile, este vorba despre cum se adună banii la buget şi cum se repartizează. Liviu Dragnea este adeptul introducerii unui impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru afectează firmele mari, în special multinaţionalele. Premierul, mai ales după întâlnirea cu ambasadorul SUA, a început să fie convins că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri atrage după sine riscul de a supăra multinaţionalele.

Implicit toate ambasadele străine. În alte ţări susţinerea unor companii nu înseamnă trafic de influenţă. În schimb dacă un politician român are proasta inspiraţie de a susţine o firmă românească este luat pe sus de mascaţi şi pus pe lista corupţilor.

Diferenţă de abordare în defavoarea economiei româneşti. Taxa de solidaritate este, de asemenea, o măsură controversată. Dacă un parlamentar are în jur de 13.000 de lei indemnizaţia şi vreo 19.000 de lei suma forfetară va plăti taxa de solidaritate? Tăvălugul majorărilor nu se mai opreşte.

În ce puncte, asupra căror probleme nu se înţelege primul ministru cu preşedintele PSD? Probabil în aceleaşi puncte cu Grindeanu. Viziunea lui Dragnea despre economie pare utopică. Salarii tot mai mari şi impozite tot mai mici? PSD trebuie să aleagă între populismul pe care îl alimentează cu salarii majorate şi pragmatismul care dictează legile economiei. Şi dacă ar dori, noul premier nu are cum să pună în practică noul program de guvernare.

După apariţia zvonurilor despre presupusa insubordonare a premierului, Liviu Dragnea a încercat să calmeze lucrurile. Preşedintele PSD nu renunţă la o analiză a modului în care firmele străine plătesc impozitele. Ar exista un model polonez. Nu trebuie să se facă socoteli sofisticate pentru a arăta că în raport cu cifra de afaceri multinaţionalele plătesc aproximativ 30% impozite faţă de firmele româneşti.

Nu este corect şi Liviu Dragnea are dreptate. Este adevărat că multinaţionalele oferă alte avantaje, locuri de muncă, dar până la urmă într-o economie toţi competitorii trebuie să fie egali. Această egalitate nu există, nici din punct de vedere financiar, nici judiciar.

Că trebuie să se schimbe ceva nu există nicio îndoială. Modul în care se va face schimbarea şi consecinţele acelei schimbări sunt văzute diferit. Liviu Dragnea prezintă situaţia fragmentar şi nu reuşeşte să explice foarte coerent ce doreşte.

Noul premier pe de o parte nu a avut timp să-şi expună viziunea, pe de altă parte nu ştim dacă are o viziune proprie. Mihai Tudose crede însă în simulări. Promite că va face simulări privind introducerea unor taxe şi abia pe urmă va trece la acţiune. Este şi asta o viziune.

Abonează-te acum Online!