Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Efectul Grindeanu

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nici noul premier nu se supune ordinelor de partid? Mihai Tudose i-ar fi transmis lui Liviu Dragnea că între guvern şi partid trebuie trasă o linie roşie. Este prea devreme să se tragă concluzia că se repetă scenariul Grindeanu.

Programul de guvernare odată votat de parlament, intră în atribuţiile premierului să-l pună în practică. Teoretic, din acel moment întreaga responsabilitate cade în sarcina celui care conduce guvernul. Cum PSD are o conducere bicefală, una politică, alta executivă, disensiunile găsesc un larg câmp de manifestare.

Întotdeauna când preşedintele partidului nu ocupă şi funcţia de prim ministru se creează două centre de putere. Efectul Grindeanu nu a dispărut odată cu demiterea celui care a refuzat să părăsească funcţia după ce partidul i-a ridicat sprijinul politic.

Liviu Dragnea se află în aceeaşi situaţie. Dacă noul premier doreşte să-şi scoată în evidenţă calităţile, dacă ţine să arate că are o personalitate, obligatoriu va ajunge în conflict cu liderul partidului. Doi oameni nu pot avea aceeaşi viziune despre un fenomen atât de complex cum este guvernarea.

Simplificând lucrurile, este vorba despre cum se adună banii la buget şi cum se repartizează. Liviu Dragnea este adeptul introducerii unui impozit pe cifra de afaceri. Acest lucru afectează firmele mari, în special multinaţionalele. Premierul, mai ales după întâlnirea cu ambasadorul SUA, a început să fie convins că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri atrage după sine riscul de a supăra multinaţionalele.

Implicit toate ambasadele străine. În alte ţări susţinerea unor companii nu înseamnă trafic de influenţă. În schimb dacă un politician român are proasta inspiraţie de a susţine o firmă românească este luat pe sus de mascaţi şi pus pe lista corupţilor.

Diferenţă de abordare în defavoarea economiei româneşti. Taxa de solidaritate este, de asemenea, o măsură controversată. Dacă un parlamentar are în jur de 13.000 de lei indemnizaţia şi vreo 19.000 de lei suma forfetară va plăti taxa de solidaritate? Tăvălugul majorărilor nu se mai opreşte.

În ce puncte, asupra căror probleme nu se înţelege primul ministru cu preşedintele PSD? Probabil în aceleaşi puncte cu Grindeanu. Viziunea lui Dragnea despre economie pare utopică. Salarii tot mai mari şi impozite tot mai mici? PSD trebuie să aleagă între populismul pe care îl alimentează cu salarii majorate şi pragmatismul care dictează legile economiei. Şi dacă ar dori, noul premier nu are cum să pună în practică noul program de guvernare.

După apariţia zvonurilor despre presupusa insubordonare a premierului, Liviu Dragnea a încercat să calmeze lucrurile. Preşedintele PSD nu renunţă la o analiză a modului în care firmele străine plătesc impozitele. Ar exista un model polonez. Nu trebuie să se facă socoteli sofisticate pentru a arăta că în raport cu cifra de afaceri multinaţionalele plătesc aproximativ 30% impozite faţă de firmele româneşti.

Nu este corect şi Liviu Dragnea are dreptate. Este adevărat că multinaţionalele oferă alte avantaje, locuri de muncă, dar până la urmă într-o economie toţi competitorii trebuie să fie egali. Această egalitate nu există, nici din punct de vedere financiar, nici judiciar.

Că trebuie să se schimbe ceva nu există nicio îndoială. Modul în care se va face schimbarea şi consecinţele acelei schimbări sunt văzute diferit. Liviu Dragnea prezintă situaţia fragmentar şi nu reuşeşte să explice foarte coerent ce doreşte.

Noul premier pe de o parte nu a avut timp să-şi expună viziunea, pe de altă parte nu ştim dacă are o viziune proprie. Mihai Tudose crede însă în simulări. Promite că va face simulări privind introducerea unor taxe şi abia pe urmă va trece la acţiune. Este şi asta o viziune.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend