21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Efectul Cărţii Negre a guvernării

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zvonul că UDMR va intra la guvernare nu se confirmă. O eventuală cooptare în coaliţie ar fi consolidat nu doar poziţia celor două partide aflate la guvernare, ci şi a liderilor. Acuzaţi de deviere de la valorile europene, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu ar fi avut un contra-argument puternic nu atât împotriva adversarilor din interior, cât în faţa oficialilor UE.
UDMR are deja un protocol de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE.

Oricum raportul de forţe dintre majoritate şi minoritate înclină balanţa în defavoarea opoziţiei. PNL, USR şi PMP nu au colaborat până acum ca să se poată afirma că există o opoziţie unită.
Nu este sudată nici măcar o colaborare strânsă între PNL şi USR, iar partidul lui Traian Băsescu joacă de unul singur, fără să fie prea mult băgat în seamă. Lipsa de coerenţă, de solidaritate între aceste partide a împins UDMR către PSD şi ALDE.

În timp ce se purtau negocieri între Kelemen Hunor, Liviu Dragnea şi C.P. Tăriceanu, liderul PNL, Ludovic Orban, prezenta Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE. Se vede că UDMR nu s-a lăsat convins de argumentele PNL, din moment ce a acceptat continuarea colaborării cu cele două partide care, conform datelor prezentate de specialiştii PNL, nu ştiu guverna, duc ţara într-o direcţie greşită.

Datele prezentate de PNL sunt bazate pe realitate. Este adevărat că moneda naţională s-a depreciat. Este adevărat că în 2017 nu s-au făcut investiţii. Este adevărat că nu s-a dat în folosinţă niciun metru de autostradă. Este adevărat că inflaţia a depăşit 3%. Toate acestea, şi multe altele, anulează efectul creşterii economice cu care se laudă guvernul.

Raportul Negru al PNL nu poate fi contrazis decât dacă ai la îndemână o maşinărie de propagandă foarte eficientă. PSD şi-a dovedit măiestria în manipularea opiniei publice. Trebuie talent ca să-i dai impresia unui cetăţean că i-au crescut veniturile, deşi i-a scăzut puterea de cumpărare. Promisiunile în lanţ năucesc populaţia. Cum nu se onorează o promisiune, cum se aruncă alta. Nu au crescut salariile cum s-a promis? Nu-i nimic, se promite că vor creşte la anul.

Formularul 600 poate fi un exemplu de viclenie fiscală. PSD vrea să scoată bani şi din piatră seacă. A încercat să păcălească lumea, însă când au apărut nemulţumiri în masă începe să dea în spate. Va găsi un mijloc mai subtil de extorcare a clasei de mijloc. Nu reuşeşte să subtilizeze banii din buzunarul drept, va încerca buzunarul stâng.

Dacă în linii generale PNL are dreptate, cum se face că electoratul nu se lasă convins şi, cel puţin în sondaje, declară că ar vota tot cu PSD? Acest lucru poate fi explicat prin lipsa unui program alternativ. Ce ar face PNL pentru cei afectaţi de Formularul 600? Cum ar rezolva problema autostrăzilor? Ce variantă de salarizare şi impozitare a salariilor propune? Cum va susţine şi încuraja investiţiile?

PNL face greşeala de a nu avansa nicio speranţă. S-a cramponat atât de mult de “statul de drept şi independenţa Justiţiei” încât nu mai lasă loc pentru probleme de ordin social şi economic. Din păcate, efectul Cărţii Negre a guvernării este infim.

În schimb PSD, asistat de ALDE, lasă impresia că se preocupă în exclusivitate de probleme sociale, de problemele oamenilor. În acelaşi timp, datorită politicilor economice, reuşeşte să arate că înregistrează succese în economie.

Aşadar, UDMR nu va intra la guvernare. Totuşi este de reţinut aprecierea lui Kelemen Hunor faţă de premierul desemnat. Viorica Dăncilă, spune liderul UDMR, a răspuns la fiecare întrebare fără să se uite la Liviu Dragnea. Ba chiar a acceptat că este nevoie de o descentralizare. Deducem de aici că UDMR va vota guvernul Dăncilă.

Abonează-te acum Online!