Economia Rusiei ar avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelul din 2021

Scris de Cristina Bursuc, 20 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelul la care era în 2021, înainte de impunerea de sancţiunilor internaţionale, în condiţiile în care aceste sancţiuni au şters jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, a declarat vineri, 17 iunie, directorul general de la Sberbank, German Gref, transmite Reuters.

Imediat după anunţarea sancţiunilor occidentale, activele ruseşti au avut de suferit iar preţurile de consum au explodat, ceea ce a determinat autorităţile ruse să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital, să majoreze dobânzile şi să restrângă capacitatea investitorilor străini de a-şi vinde activele din Rusia.

German Gref, a cărui bancă este cea mai importantă instituţie financiară din Rusia, controlând majoritatea depozitelor şi împrumuturilor către companii, a estimat că ţările care au impus sancţiuni Rusiei erau responsabile pentru 56% din exporturile şi 51% din importurile sale. „Există o ameninţare la adresa a 15% din Produsul Intern Brut al ţării”, a spus Gref la forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

Sancţiunile impuse băncilor ruseşti au dus la diminuarea tranzacţiilor financiare cu instituţiile financiare din străinătate în timp ce Rusia este de asemenea împiedicată să primească echipamente şi componente esenţiale pentru industriile sale auto, energie şi aeronautică. Livrările cargo au scăzut de şase ori în timp ce transporturile pe mare şi pe calea aerului sunt de asemenea obstrucţionate.

Deşi admit că există unele obstacole, oficialii ruşi susţin că economia performează mai bine decât se estima iniţia, în timp ce diversificarea unor livrări şi preţurile mai mari la energie, care provin în parte şi de pe urma sancţiunilor, aduc venituri mai mari la bugetul statului. Rusia şi-a reorientat peste jumătate din livrările sale de petrol spre Asia.

Abonează-te acum Online!
  1. Viorel a spus: 20 iunie 2022, ora 21:28

    Rusia se afla inca in eviul mediu, niciodata nu vor ajunge nivelul economiei din Europa de West. Prin razboiul ucigator si impotriva fratilor ortodox din Ucraina siau aratat Fata lor adevarata: salbatici,fara cultura,inapoiati ,ca in timpul lui Ivan cel groaznic .

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517