Image 1
Image 2

Economia românească este tot mai necompetitivă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Națională a României informează că, în perioada ianuarie-octombrie 2019, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,2 miliarde euro, în creștere cu 22,1%, comparativ cu 7,53 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2018.

Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de-a face cu deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, datoria externă totală a crescut cu 8.377 milioane euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 73.964 milioane euro, la 31 octombrie 2019 (68,3 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,3% față de 31 decembrie 2018, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 34 254 milioane euro (31,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,6% față de 31 decembrie 2018.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 4,822 miliarde euro, cu 1,13% mai mult decât în perioada ianuarie – octombrie 2018, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,205 miliarde euro.

Cele 4.646 de societăți comerciale înființate au un capital social subscris în sumă totală de 18,309 milioane dolari, în scădere cu 43,8% față de perioada ianuarie – octombrie 2018.

Cel mai mare număr de societăți cu participare străină este cu investitori din Italia, respectiv 47.239, dar cea mai mare valoare a capitalului social este a societă­ților olandeze, respectiv 13,223 miliarde dolari, în 5.258 de firme.

3 comentarii

  1. Cum este romanul la fel este si economia romaneasca. Economia romaneasca este oglinda natiunii romane. In Tinutul Secuiesc, secuii vor sa faca economie secuiasca care este diferita de cea romaneasca si pt. asta cer autonomie economica si financiara. Romanii nu stiu sa aprecieze ceea ce au. Li se fura padurile, bogatiile, vand materie prima la pret de nimica si cumpara din strainatate produse din acestea prelucrate sau procesate la preturi mult mai mari de parca la noi nu am putea produce aceste produse. Cauza ??????….. Romanii isi aleg conducatorii pe care-i merita si anume , mincinosi, lenesi, hoti, corupti, fraudatori care conduc la aceasta situatie. Pana nu se va schimba mentalitatea romanului nici economia nu se va schimba. Romanului i s-a dat o tara dezvoltata la cheie pe nume Transilvania ca s-o prapadeasca si pe acesta.

  2. Falsa afirmatie , cum ca nu e competitiva. Este competitiva si inca prezinta concurenta. Diferenta , sa adus tehnologie nou, exemplu industria de masini ,fabrici de prelucrare etc in care muncesc cetateni tari. Doar ca man de lucru ieftina produse competitive exportate in UE si nunumai . Si profitul incasat de firmele straine care au investit si investesc in continuare, investesc si firme autohtone, De ce se minte de catre autoritati?Se investeste se exporta se fac componente pentru masini pentru avioane pentru nave.Se minte in ziar se dezinformeaza.Nu poti sa fii penste tot in toate domeniile concurent. Si BNR nu are voie sa spuan adevarul. Te procedezi s anu te descoperi in fata altor Banci.

Lasă un răspuns

IFPLUS TAXELE ȘI PIB-UL ÎN UE

Cât de prost stă România la ponderea taxelor în PIB?

Sumele colectate din taxe şi contribuţii sociale în Uniunea Europeană au crescut cu 480 miliarde de euro în 2022, comparativ cu 2021, ajungând la 6.549 de miliarde de euro, însă ponderea taxelor în PIB-ul UE…

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now