Image 1
Image 2

Echipa lui Dacian Cioloş a căutat să identifice resursele de dezvoltare a României

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei au purtat un dialog cu sătmărenii

Dacian Cioloş, fost prim-ministru al României şi actualul preşedinte al Mişcării România Împreună şi al Platformei România 100, a participat la dezbaterea cu tema “Împreună pentru Satu Mare”. Evenimentul a avut loc miercuri, 25 iulie 2018, la Hotel Poesis, cu începere de la ora 17:30.

Alături de Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Mişcării România Împreună şi al Platformei România 100, au mai participat Dragoş Pîslaru, fondator al Mişcării România Împreună şi al Platformei România 100 şi Ramona Strugariu, moderator al comunităţii tematice Diaspora. Au mai fost prezenţi circa 150 de cetăţeni sătmăreni, membri ai comunităţilor locale RO100 Satu Mare, agricultori, antreprenori, jurnalişti (am zărit şi actuali sau foşti politicieni din partide precum PNL, PNŢ-CD, PDAR. Atribuţia de moderator a întâlnirii i-a revenit lui Călin Culcean, care din start a remarcat numărul mare de participanţi.

Despre administrarea resurselor umane

Primul care a luat cuvântul a fost Dragoş Pîslaru, fost ministru, care a vorbit despre administrarea resurselor umane şi despre rata mică a populaţiei active. În opinia sa, există tensiuni pe piaţa forţei de muncă din România din cauza unor probleme cantitative (natalitate în scădere, morbiditate, mortalitate, migraţie) şi calitative (lipsa calificării forţei de muncă şi legat de asta sistemul de educaţie, precum şi lipsa de omogenitate între regiunile est şi vest ale României). El a adăugat că există 1-2 milioane de oameni inactivi nu pentru că nu vor să muncească, ci pentru că nimănui nu-i pasă de ei. Mai există 770.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care o treime ar putea să muncească, dar au şi câte un asistent social care se ocupă de ei. El crede că ar fi nevoie de o mai mare implicare a societăţii în sprijinul unor categorii defavorizate ale populaţiei, oameni „care se simt străini în propria ţară. În loc să tratăm efectul (import de străini din China), să tratăm cauzele migraţiei”, a adăugat vorbitorul.

Problema migranţilor români

La rândul său, Ramona Strugariu a dialogat cu oamenii din sală (inclusiv printr-un microsondaj) despre cum i-am putea întoarce pe românii din diaspora acasă dar şi cum îi convingem pe cei care vor să plece să nu înceteze să aibă încredere că putem face România mai bună, dacă avem încredere unii în alţii şi în puterea noastră comună.

Diferenţele dintre cultura noastră şi cea occidentală

Dacian Cioloş a abordat problema diferenţelor dintre cultura şi valorile preţuite în România şi cele din ţările vestice. În opinia sa, valorile culturale în Occident – multiculturalitate, onestitate, deschidere, toleranţă – sunt integrate de cetăţenii ţărilor respective, în timp ce la noi sunt doar declarative. În opinia sa, milioanele de români care muncesc în străinătate sunt o resursă importantă pentru fiecare comunitate. Nu doar pentru bani, ci şi pentru valorile pe care le-au exersat în ţările în care au lucrat. El crede că românii au devenit individualişti, se izolează (de ce să merg la vor dacă nu se schimbă nimic, nu semnează pentru „fără penali”). „38% nu au participat la vot. Să vedem cauzele neparticipării din perspectivă comunitară, iar ca soluţii: să ne pese de ceilalţi, să ne implicăm civic şi nu doar prin proteste, ci şi prin construcţie, prin intermediul comunităţilor civice”, a spus Cioloş.
În final, echipa lui Dacian Cioloş a purtat o discuţie liberă cu participanţii şi a răspuns mai multor întrebări, cu predilecţie din domeniul agriculturii.

1 comentariu

  1. Astia inca n-au trecut de faza de cautare si identificare a resurselor de dezvoltare si nici nu vor trece de acesta deoarece sunt incapabili !. Resursele de dezvoltare exista doar trebe puse in practica dar pt. asta trebe oameni priceputi nu ca Dacian Ciolos cu echipa lui de ratangii !.

Lasă un răspuns

Connect with