Program ITV: 00.05 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Vacanță activă sau cum să depistăm abilitățile tinerilor (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 02.30 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 03.38 Portret de artist, cu Ioana Vladimirescu, invitați Claudiu și Georgeta Govor 04.25 300 de ani de la nașterea episcopului și omului de cultură Grigore Maior 05.13 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forțiu, titlul emisiunii: Noutăți legislative în domeniul forestier 05.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Sătmărenii sunt tentați de pepenii altoiți 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, invitat Vasile Bradea, titlul emisiunii: Care sunt destinațiile de vacanță preferate de sătmăreni? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Experiențe, meditații, rugăciuni ascultate 10.10 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 13.00 Știri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor și alte drepturi pe înțelesul tuturor 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Bela Zazula raport la 80 de zile 15.45 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Bianca Sas 17.00 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farkas, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici și colectori de deșeuri 17.40 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 18.30 Audiențe în direct, cu Eva Laczko 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Presa tradițională de ulei, devine amintire 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Știri

E potrivit ca poliţiştii locali să dea amenzi de circulaţie?

Scris de Stela Cădar, 23 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Politia Locala

Politia Locala

Cu toate acestea, poliţiştii locali amendează în continuare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că poliţiştii locali nu au dreptul să amendeze şoferii în trafic. Doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor. Potrivit deciziei ÎCCJ, poliţiştii locali nu au dreptul să-i ceară anumite documente şoferului. Decizia a fost pronunţată în şedinţă publică în 19 iunie 2017.

Din păcate decizia Curţii Supreme lasă loc de interpretări. Juriştii interpretează diferit decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie. În cele ce urmează vă vom prezenta decizia instanţei supreme, poziţia directorului general al Poliţiei Locale Satu Mare, Ioan Precup, dar şi interpretarea făcută de av. Claudiu Ţinca – prodecanul Baroului Satu Mare.

ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului

Informaţia Zilei şi Informaţia TV au atras atenţia în repetate rânduri că pentru binele comunităţii, pentru mai multă siguranţă, ar fi mai nimerit ca poliţiştii locali să se concentreze pe siguranţa cetăţeanului. În timp ce în municipiu hoţii şi răufăcătorii îşi desfăşurau liniştiţi activitatea infracţională, poliţiştii locali se concentrau pe circulaţie. Astfel, furturile şi vandalismele sunt la ordinea zilei. Acum o decizie a ÎCCJ vine să le mai taie din elan poliţiştilor locali.

Potrivit deciziei Curţii Supreme pronunţate în 19 iunie, poliţiştii locali nu au voie să dea amenzi şoferilor în trafic şi nu le pot cere informaţii din care să reiasă cine le-a încredinţat pentru conducere maşinile. Decizia a fost pronunţată în contextul în care Avocatul Poporului a cerut ÎCCJ lămurirea acestei chestiuni. 

Iată comunicatul de presă al Curţii Supreme< „Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele> În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi, 19 iunie 2017.”

Poliţiştii locali au găsit o portiţă. Vor aplica amenzi la o hotărâre de consiliu local

Ca urmare a acestei decizii, l-am contactat telefonic pe Ioan Precup – director general Poliţia Locală Satu Mare, care susţine că pe viitor poliţiştii locali nu pot aplica sancţiuni pentru necomunicarea datelor.

În schimb, se pare că poliţiştii locali sătmăreni au găsit o portiţă şi în acest caz. Nu vor aplica amendă la OUG 195/2002, ci la o hotărâre a consiliului local. 

 

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 23 iunie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Punem cititorilor noştri următoarea întrebare:

E potrivit ca poliţiştii locali să dea amenzi de circulaţie?
Da
Nu
Nu mă interesează
Vezi Rezultate

Abonează-te acum Online!
 1. mirce a. a spus: 09 iulie 2017, ora 22:47

  Poliția locală consider că este o instituție de care societatea, cetățeanul are nevoie pentru a se simți mai protejat în spațiul public.Dar această instituție, brațul înarmat al autorităților administrației publice locale trebuie să investească nu numai în dotări ci și în pregătirea profesională a angajaților, în plan juridic-legislativ și al unei bune pregătiri fizice.Nu te poți comporta discreționar cu cețățenii sub protecția uniformei și a statutului, încălcându-le demnitatea și drepturile constituționale.Pentru a constata și sancționa fapte care încalcă normele de drept al legislației rutiere ai nevoie de o pregătire corespunzătoare.De altfel acești polițiști locali devin vulnerabili , atunci când actele contravenționale care se supun regimului de drept administrativ ajung pe rolul instanțelor de judecată ,sunt anulate , iar cetățeanul sancționat se poate adresa cu plângere penală parchetului pentru săvârșirea unei infracțiuni de serviciu.Paza obiectivelor , ordinea liniștea publică trebuie să constituie activitatea de bază al acestor structuri sub îndrumarea poliției naționale.Cu respect pentru toți comentatorii

 2. ciprian a spus: 08 iulie 2017, ora 11:27

  Va rugam stergeti paianjeni de pe articolul asta…sau poate editati ceva mai nou

 3. Claudiu a spus: 04 iulie 2017, ora 21:00

  E o glumă nu?ce școală au ăștia?ăștia sunt buni la parcări,și în paza.

 4. cetateanul relaxat a spus: 01 iulie 2017, ora 14:23

  Bravo militiene,mi ai demontat toate afirmatiile cu argumente pertinente! Atata sanatate sa ai…cata buna credinta!

 5. cetateanul relaxat a spus: 30 iunie 2017, ora 15:37

  Multumesc dani esti foarte amabil! Stai linistit ca sunt testat an de an psihologic,as fii curios cum stai tu cu ,,mansarda”’…zero contraargumente,doar denigrari gratuite!Esti mic in gandire ca si initiala numelui pe care l ai afisat postarii!

 6. dani a spus: 30 iunie 2017, ora 11:43

  Draga’ cetatean relaxat ‘tu esti mai degraba un’ cetatean bolnav’ care necesita urgent un consult la dl. Enatescu .Cum poti debita asemenea aiureli????se vede ca faci parte din rindul celor nescoliti si neinstruiti de la pol.locala Dar lasa asta nu este vina ta,ci a……Mai trece si dincolo de satmar inainte de a face niste afirmati prostesti ca nu te crede nimeni

 7. cetateanul relaxat a spus: 29 iunie 2017, ora 16:25

  Se posteaza doar comentariile negative! Halal presa si libertate de opinie!

 8. cetateanul relaxat a spus: 29 iunie 2017, ora 14:18

  Ar trebui sa incepem cu faptul ca toate atributiile pe linie de circulatie rutiera au fost preluate de la Politia Nationala,in urma numeroaselor plangeri ale politistilor rutieri ca au prea mult de lucru,sunt prea putini numeric,n au dotari suficiente,carburant,hartie pentru copiator…orice argument a fost bun pentru a se scapa de ele! Si le a luat locala…cu mai putine masini,mai mic salariul,cu o eficienta a proceselor verbale undeva la 99%(doar 1% anulate in instanta…asta vis a vis de competenta lor…stiu..agramati,necalificati,8 clase,etc…tot ce au putut au scos unii din haznaua gurii) Si acum ce se vrea? Blocarea totala a activitatii pe linie rutiera a Politiei Locale? Ar fii mai bine sa fie haos?…sa parcheze care cum i se nazare pe spatii verzi,treceri de pietoni,statii de autobuz? Pai fratilor daca asta vor unii sa se faca referendum local sa stim si noi! Nu avem nimic cu nimeni,doar sa respectam legea cu totii…faptul ca nu sunt locuri de parcare nu i o scuza…nicaieri in lume intr un oras milenar nu vei gasi locuri de parcare cate masini sunt!

 9. ticu a spus: 28 iunie 2017, ora 12:19

  Oare municipilitatea chiar n-are ce face cu zeci de mil. de lei decit sa dea la niste putori si zdrente care dorm si beau pe unde apuca Rolul si rostul lor in societate este zerooooooo

 10. Driver a spus: 26 iunie 2017, ora 08:22

  Ar fi mai potrivit să-i amendăm noi pe ei. :)

 11. Fum a spus: 25 iunie 2017, ora 21:00

  Cei care fumeaza pe balcon sau se apleaca pe fereastrs sa fumeze isi intoxica vecinii ..de fiecare data cand deschid fereastra inhalez fumul fumatorilor istetsi.Exista lege care sa te apere sa nu fi in ntoxicat i n propria ti casa?
  .

 12. parearea mea a spus: 24 iunie 2017, ora 12:15

  Din banii contribuabililor se platesc salariile politistilor care se plimba cu masina discutand aprins intre ei? Ce pot ei observa din masina in mers cand mintea le este unde este si ochii lor nu supravegheaza decat o conversatie anosta?

 13. ghe cristea a spus: 24 iunie 2017, ora 09:52

  am si eu o intrebare sa mi spuna si mie cineva daca la satu mare a fost trimis in judecata vreun pol local de parchet pt uzurpare de functie pt ca au aplicat gresit amenzi pt necomunicare de date conf art 39 din oug 195/2002
  multumesc

 14. suporter a spus: 23 iunie 2017, ora 22:29

  si asti primesc salariile degeaba se vad inbracati in hainele statului si se cred cei mai tari dar in realitate sant niste putori ordinare si lichele care traiesc pe spatele contribuabililor asa ca afara cu ei

 15. Stelian Gavrilas a spus: 23 iunie 2017, ora 20:41

  Eu nu inteleg! O hotarare a Consiliului Local este mai presus decat Inalta Curte de Casatie si Justitie si mai presus de legile tarii ? Oare ar trebui facuta legea dupa cum vrea Consiliul Local din fiecare judet sau fiecare Consiliu Local ar trebui sa se conformeze dupa lege ?

 16. Liluliluliluuuuuu a spus: 23 iunie 2017, ora 14:46

  Politia locala e un mare fassss,100 de oameni care traiesc din ”ajutorul social” al comunitatii unde isi desfasoara activitatea,mai exact din banii nostrii,cei care platim impozite,iar activitatea lor,care pana in urma cu cativa ani nu exista,e la fel de necesara precum frectia la un picior de lemn !!Cheltuiala primariei este foarte mare daca ne gandim la salariile care se apropie de cele ale politistilor nationali,echipament,logistica si bani de intretinere cladiri !Insa problema cea mare este daca acesti politisti sunt eficienti sau nu,daca chiar cetatenii orasului trebuie sau nu sa plateasca ”serviciile” acestora,care insa au atributii limitate,la fel ca pregatirea lor dealtfel !Daca aceste 100 de functii ar fi transferate la pol.mun.satu mare sau jandarmeriei,sunt de parere ca ar fi mult mai ok,ar fi mult mai multi politisti ”adevarati” si carora statutul le permite sa aplice LEGI nu HCL-uri !! Uniforma acestora nu cred ca ar trebui sa fie confectionata ”dupa ureche”,unii cu uniforme identice cu ale pol.nationale.altii gri sau negre.Sa l-i se faca uniforme distincte de ale pol.nationale,iar cei care copiaza uniforma sa fie sanctionati pentru port ilegal de insemne ale pol.nationale ! Domnul inspector sef al IPJ Satu Mare sa ia atitudine in ATOP si sa faca odata ordine la asa zisa ”pol locala” !! Inteleg ca domnul Precup, fost politist national, sustine ”cauza” acestora pentru ca acum este sef peste acesti pseudopolitisti,insa nu cred ca ar trebui sa se mai creada tot politist national,sa pretinda aceleasi drepturi pentru locali,pentru ca domnia sa stie exact ce face politia anationala si ce competente are in comparatie cu ”pseudopolitia” locala !!

 17. rasul lumii a spus: 23 iunie 2017, ora 12:24

  As vrea sa pun in discutie o problema grava: lipsa trecerilor de pietoni. De pilda, pe Bulevardul Closca, de la liceul Miu, până la Ipa nu este o zebra. Ar fi de mare folos macar una, in zona magazinului de paine. In lipsa ei, orice politist poate sa isi faca plinul la amenzi. Nu mi se pare corect.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.