Image 1
Image 2

După prima instruire tehnică primarii intră în febra alegerilor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La iniţiativa Instituției Prefectului, primarii şi secretarii din judeţ au fost invitaţi joi, 12 septembrie, la instruirea în vederea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019. Au fost prezentate obligaţiile primarilor şi ale secretarilor, ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare, dar și legislaţia care stă la baza organizării alegerilor.

La europarlamentare nu s-au înregistrat incidente deosebite, exceptând Racșa

Prefectul județului, Darius Filip, s-a arătat optimist în ceea ce privește organizarea următoarelor alegeri prezidențiale, întrucât la alegerile europarlamentare din luna mai în județul Satu Mare nu au fost înregistrate incidente deosebite. Excepție a făcut comuna Racșa, unde în cadrul scrutinului pentru alegerile europarlamentare şi referendum unul dintre membrii comisiei secţiei de votare numărul 273 din Racşa l-a influenţat pe unul dintre alegători să nu-şi exprime votul pentru referendum, după care a intrat cu acesta în cabina de vot. Momentul a fost surprins de echipa Informaţia Zilei şi Informaţia TV, iar filmarea a ajuns virală pe internet, unde a făcut milioane de vizualizări.

”În luna noiembrie a acestui an vom avea alegeri prezidențiale în două tururi, primul în data de 10 noiembrie iar al doilea în data de 24 noiembrie. Drept urmare, ca de fiecare dată când sunt alegeri am convocat într-o primă fază primarii și secretarii UAT-urilo din județul Satu Mare, pentru a-i instrui pe temele ISU în primul rând, STS și AEP, care va face cea mai mare parte a instruirii. Sunt măsurile specifice luate înainte de fiecare scrutin pentru a ne asigura că alegerile se vor desfășura fără probleme”, a declarat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

Controale ISU la toate secțiile

Reprezentanții ISU au anunțat că premergător alegerilor din 10 noiembrie aceștia vor trece pe la fiecare secție de votare pentru a executa controale de prevenire și recunoaștere în teren. Mai exact, reprezentanții ISU vor verifica spațiile, căile de evacuare și mijloacele de primă intervenție.

Florin Vezentan, reprezentantul STS, le-a cerut primarilor și secretarilor de UAT să fie cât mai cooperanți, pentru ca alegerile să se desfășoare fără incendente. Cei de la STS vor efectua și ei câteva vizite la secții, însă nu la toate, ci doar la cele care la ultimele alegeri au avut probleme legate de validările offline multiple.

Nu sunt schimbări majore

Reprezentanții AEP au mărturisit că schimbări majore nu sunt. Totuși, o schimbare majoră am putea spune că apare după scandalul izbucnit în Diaspora la alegerile din mai 2019, când mii de români nu au mai putut vota din cauza cozilor imense, a numărului mic de secții de votare, dar și a modului în care s-a operat. Astfel, începând de acum, persoanele care la ora închiderii secției de vot stau la rând pentru a vota vor avea dreptul să o facă.

“Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00. Noutatea pentru acest scrutin este faptul că la ora 21, la sediul secției de votare, precum și persoanele care se află în rând în afara sediului, adică în hol sau în curte, și stau la rând pentru a vota, pot vota până cel mult la ora 23.59. Sperăm că toți cei care vor dori de această dată vor putea vota”, a declarat Oana Teușan.
Până cel mai târziu la data de 27 octombrie 2019 Autoritatea Electorală Permanentă va desemna, prin tragere la sorți, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora pentru alegerea Președintelui României din 10 noiembrie 2019.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with