Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un prim 1 Decembrie fără scandalurile obișnuite ar putea lăsa impresia că am intrat în altă eră. Într-adevăr, românii au ajuns să vadă și ziua în care politicienii nu s-au certat de Ziua Națională.

Pentru prima oară în cinci ani președintele Iohannis a uitat de PSD. Nu i-a pomenit nici pe penali și nu a făcut nicio trimitere la lupta împotriva corupției, înlocuind-o cu sacrificiul pentru democrație.

Demonstrațiile de tehnică militară, pasul de defilare al diverselor detașamente dotate cu echipamente sofisticate și nu în ultimul rând programele televiziunilor au îmbărbătat populația, creând senzația apartenenței tuturor românilor la o Românie unică.

Ziua Națională din 2019 pare să fi fost dedicată Diasporei. Pentru o zi parcă s-au șters 30 de ani de certuri. Nimeni nu i-a reamintit nici măcar lui Petre Roman cum la 1 Decembrie 1990 la Alba Iulia a dat semnalul huiduielilor împotriva lui Corneliu Coposu.

După 30 de ani un alt prim ministru se gândea la Alba Iulia că cele trei provincii românești nu sunt unite prin autostrăzi. Aceasta este distanța de la un prim ministru emanație a revoluției anticomuniste la un prim ministru instalat la cârma guvernului în urma unei moțiuni de cenzură.

Pe baricade din 1990, activi politic când în prima linie, când în plan secund, anul 2019 îi găsește pe Petre Roman și pe Ludovic Orban în același partid. PNL, ca și alte partide, a adunat de-a lungul timpului membri din întregul spectru politic. De fapt, nucleul primei facțiuni politice, Partidul Democrat, rupte din FSN se află acum în interiorul PNL.

O unire ” în cuget și-n simțiri”, așa cum s-a văzut la 1 Decembrie 2019, au săvârșit-o întâi partidele, de cele mai multe ori spre dezamăgirea simpatizanților. Nu s-a văzut cu ochi buni nici fuziunea Partidului Social Democrat din România, reînviat de Sergiu Cunescu, cu PDSR-ul lui Adrian Năstase, așa cum nu a fost bine primită fuziunea PNL cu PDL. Despre alianțe gen USL nici nu mai vorbim.

Dacă în cei 30 de ani formațiunile politice s-au aliat în fel și chip, de ce populația nu le-ar putea urma exemplul? De ce nu ar putea sta alături de Ziua Națională un votant al președintelui Iohannis cu un votant al Vioricăi Dăncilă? Pentru că nu l-au huiduit pe Klaus Iohannis în timpul manifestărilor din București, și nici pe premierul Orban la Alba Iulia, ai impresia că pesediștii s-au topit într-o masă amorfă care își pune speranțele în noua putere.

Impresie trecătoare. A doua zi președintele Iohannis, prezent la o întâlnire cu PNL, a revenit cu picioarele pe pământul bătătorit de tot soiul de politicieni repetând că PSD nu mai trebuie să vină niciodată la putere pentru că “timp de 30 de ani a inhibat dezvoltarea României”.

În concluzie, lupta dintre partide continuă. PSD are un număr mare de parlamentari, iar partide precum ALDE și chiar UDMR nu sunt cu totul convinse că trebuie să susțină guvernul PNL. O mică defecțiune și guvernul PNL poate cădea.

De aceea alegerile anticipate sunt mai mult decât necesare. Până la toamnă PSD, poate sub altă formă, are șansa să revină în prim planul vieții politice. În același timp, datorită unor gafe, din cauza restructurărilor pe care este obligatoriu să le facă, a imposibilității majorării pensiilor și salarilor promise de PSD, guvernul Orban poate fi supus unei erodări rapide.

Un alt obiectiv cerut de președinte este alegerea primarilor din două tururi. PNL, ca și USR, are nevoie de câți mai mulți primari pentru a-și consolida structurile teritoriale.

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.