Image 1
Image 2

DINDESTIUL MARE

După 15 ani, apa termală din Dindeştiu Mare poate fi pusă în valoare

Primarul Papp ne-a spus că în ultimele luni a avut mai multe discuţii cu proprietarul imobilului nefinalizat la Dindeştiu Mare, în sensul de a rezilia concesiunea şi de a prelua forajul, inclusiv clădirea existentă. Potrivit recentelor negocieri, proprietarul clădirii ar fi dispus să renunţe la contractul de concesiune şi la imobil contra despăgubirii de ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce o bună parte din bogăţiile naturale ale României au fost concesionate străinilor, o serie de capacități de producţie precum minele, termocentralele, diversele fabrici au fost închise, este greu de imaginat o redresare din punct de vedere economic, mai ales că seceta şi căldurile excesive din vară au afectat iremediabil producţiile agricole care au menirea de a asigura măcar pâinea românilor, în ciuda faptului că se exportă cereale şi se importă aluat congelat.

Puţine resurse naturale au rămas nevândute sau neamanetate. Ne gândim aici la munţii de sare, dar şi la apele geotermale, care sunt suficiente ca locaţii inclusiv la noi în judeţul Satu Mare. Cetăţenii caută informaţii privind nevalorificarea unor resurse naturale precum apa termală.

Zilele trecute, un cititor al  ziarului nostru ne-a întrebat dacă deţinem informaţii referitoare la apa termală care curge de ani de zile în satul Dindeştiu Mare, comuna Andrid. Pierzând în timp informaţiile privind evoluţia activităţilor de punere în valoare a acestei bogăţii naturale, am căutat să facem o documentare menită a clarifica măcar parţial lucrurile.

Potrivit literaturii de specialitate, dar şi altor surse de informare, cea mai valoroasă resursă a judeţului Satu Mare o constituie apele geo-termale. Judeţul este efectiv aşezat pe o uriaşă pungă de apă termală, la peste un km adâncime, benefică pentru sănătatea umană, iar după ce a început să fie exploatată cu eficienţă, această resursă începe să adune tot mai mulţi turişti în ultimii ani, după modernizarea unor zone de agrement.

Pe teritoriul judeţului Satu Mare, aşezat pe un imens rezervor subteran, apele se ivesc la suprafaţă ca izvoare sau prin foraje, sub formă de ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice cu proprietăţi alcaline, slab sulfuroase, bicarbonate, sau sub formă de ape termale cu temperaturi de peste 50°C, în localitatea Ady Endre chiar de peste 70°C.

În judeţul Satu Mare sunt aproximativ 20 de localităţi care au resurse semnificative de ape termale şi minerale. Dacă la Tăşnad, Acâş, Mihăeni, ca să dăm câteva exemple, apa termală este valorificată în mod expres pentru tratament balnear, din păcate, mai sunt resurse care se irosesc de ani de zile spre exemplu în satul Dindeştiu Mare, în vreme ce la Beltiug, finalizarea băilor este cam departe, din câte am înţeles. Investiţia trenează de zeci de ani, iar după cum am aflat, Consiliul Judeţean doreşte să iasă din asociere.

Revenind la ceea ce ne semnala cititorul ziarului nostru, în speranţa că vom descâlci măcar parţial enigma întreruperii lucrărilor de exploatare a apei geo-termale de la Dindeştiu Mare, l-am contactat pe Tiberiu Papp, primarul comunei Andrid, cel care cunoaşte în detaliu subiectul.

Criza economică din anii 2007-2008 a întrerupt continuarea lucrărilor la investiţie

Acesta ne-a spus că în urmă cu mai bine de 20 de ani, mai precis în anul 2001, în satul Dindeştiu Mare, un întreprinzător a demarat diligenţele pentru punerea în valoare a apei calde. A fost concesionat terenul, după care întreprinzătorul privat a început investiţia care, la prima vedere i se părea că va fi o sursă de venit pentru o perioadă mai lungă. Au fost făcute prospecţiuni, foraje şi chiar au început lucrările de construcţie a unui imobil cu 23 de camere, puţul pentru apa caldă fiind forat în paralel. Era vorba iniţial că o să fie construit şi amenajat un bazin acoperit şi un al doilea exterior, iar în proximitate – spaţii de cazare. Lucrările s-au desfăşurat conform planului până în anii 2007-2008, când criza economică şi financiară au ruinat o serie de investitori.

De atunci, în lipsa banilor, investitorul a întrerupt lucrările de la Dindeştiu Mare. Acesta spera că din resurse proprii o să poată amenaja acest loc de recreere, dar şi de ameliorare a unor afecţiuni reumatismale. Timpul a trecut, iar apa termală curge aşa cum ne-a semnalat cititorul ziarului nostru, fapt confirmat şi de primarul Tiberiu Papp.

Investitorul ar fi dispus să renunţe la concesiune şi investiţii contra sumei de 200.000 de euro

Primarul Papp ne-a spus că în ultimele luni a avut mai multe discuţii cu proprietarul imobilului nefinalizat la Dindeştiu Mare, în sensul de a rezilia concesiunea şi de a prelua forajul, inclusiv clădirea existentă. Potrivit recentelor negocieri, proprietarul clădirii ar fi dispus să renunţe la contractul de concesiune şi la imobil contra despăgubirii de 200.000 de euro.

În urma acestor discuţii, fără a fi perfectată tranzacţia, Primăria şi Consiliul Local Andrid au demarat demersurile menite a obţine licenţa de prospecţiune, cu gândul că în timp, după deţinerea documentului respectiv se va trece la decolmatarea puţului de apă termală şi obţinerea licenţei de exploatare. În acest moment se are în vedere folosirea apei termale la încălzirea instituţiilor din comună – Primărie, Şcoală, Dispensar, fără a exclude posibilitatea ca în funcţie de sumele care ar putea fi accesate în perioada ce vine, pe noi programe de finanţare, să se poată amenaja şi o bază de agrement, poate chiar de tratament.

Din păcate, spunea primarul Papp, în această perioadă nu există programe de finanţare pentru înfiinţarea de ştranduri şi/sau zone de agrement. Mai uşor s-ar putea obţine bani pentru utilizarea energiei verzi.

Potrivit  discuţiilor purtate de reprezentanţii Primăriei Andrid, cu proiectantul investiţiei iniţiale, decolmatarea puţului ar asigura debitul de apă caldă necesară încălzirii instituţiilor menţionate, prin utilizarea unor boilere – schimbătoare de căldură, iar apa termală ar putea fi folosită pentru tratament balnear.

Primăria Andrid ar prefera să vină unul sau mai mulţi investitori care să continue şi să finalizeze lucrările, decât să caute resurse financiare şi nu puţine, pentru utilizarea apei geo-termale ca sursă de agent termic pentru încălzirea clădirilor din domeniul public.

Primarul a menţionat faptul că în proxima şedinţă de consiliu local se va propune adoptarea unei hotărâri menite a pune în valoare apa termală din satul Dindeştiu Mare.

1 comentariu

  1. Asta ce a prezentat primarul e SF pur. Trebuie luat legătura cu firma din Oradea care are licența pentru Acâș, Mihăieni și Tășnad adică Transgex SA pentru că trebuie să fii specialist ca să te înhami la așa ceva. Dacă vine unul cu exploatare de apă dulce mai mult strică, apa termală fiind foarte agresivă. Beiuș are deja de mai bine de 10 ani încălzire cu apă termală și a început recent un proiect destul de mare la Oradea tot cu schimbătoare de căldură. S-ar putea și la Satu Mare dar pentru asta trebuie voință. În paranteză în satul Ady Endre condițiile de zăcământ s-ar preta la construirea unei centrale electrice cu producere de aburi din apa termală,

Lasă un răspuns

Connect with