20.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 02.45 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitaţi: Bekessy Elisabeta, Gabor Ferenc. Titlul emisiunii: Primăvara aceasta şi casele pot deveni mai verzi.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Omul cotemporan şi negarea lui Dumnezeu. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Beniamin Urs, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Cine merge la dezvoltare şi transporturi. Ce va face preşedintele?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 14.20 Teleshopping 14.40 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii:Cum ne conformăm la programele ecologice şi la ţinta de reciclare. 15.25 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 17.00 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Cultură

După 12 ani de dezbateri, problema accizării pălincii a ajuns în punctul de plecare

Scris de Ioan Aniţaş, 20 aprilie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate, in ce priveste accizarea palincii, par să se fi soldat doar cu promisiuni

Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate, in ce priveste accizarea palincii, par să se fi soldat doar cu promisiuni

Miercuri, 18 aprilie, un grup de sătmăreni s-au întâlnit cu miniştrii Petre Daea (Agricultură) şi Eugen Orlando Teodorovici (Finanţe)

De mai bine de 12 ani, reprezentanţii asociaţiilor producătorilor de rachiuri naturale din fructe de la noi din judeţ, şi nu numai, duc bătălia

cu autorităţile în vederea reducerii accizei pentru aceste băuturi alcoolice, care din motive inexplicabile au fost introduse în grupa băuturilor spirtoase.

De aici se trage şi anomalia privind accizarea la nivelul alcoolului obţinut din cereale, cu un randament de aproape 10 ori mai mare decât în cazul fructelor.

Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate par să se fi soldat doar cu promisiuni. Mai toate guvernele ultimelor trei legislaturi au promis rezolvarea acestei anomalii, dar nimic concret în favoarea proprietarilor de livezi, cei care, fie şi în lipsa reglementărilor, se văd obligaţi să producă pălincă.

Subiectul a ajuns până şi la Comisia Europeană, la Bruxelles, instituţie care a acceptat ca fiind legitimă solicitarea, numai că nu s-a întreprins nimic.

Trei variante propuse pentru clarificarea accizării

În cursul zilei de miercuri, 18 aprilie, un grup de sătmăreni, printre care Cornel Mureşan, vicepreşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, pălincaroşul Petre Doroş din Tarna Mare şi deputatul Octavian Petric, au bătut pe la uşile autorităţilor centrale.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 20 aprilie.

Abonează-te acum Online!
  1. Antonio a spus: 20 aprilie 2018, ora 14:23

    Nu tare beau pălincă dar la o masă festivă merge un pahar.

    :)

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.