21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

După 12 ani de dezbateri, problema accizării pălincii a ajuns în punctul de plecare

Scris de Ioan Aniţaş, 20 aprilie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate, in ce priveste accizarea palincii, par să se fi soldat doar cu promisiuni

Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate, in ce priveste accizarea palincii, par să se fi soldat doar cu promisiuni

Miercuri, 18 aprilie, un grup de sătmăreni s-au întâlnit cu miniştrii Petre Daea (Agricultură) şi Eugen Orlando Teodorovici (Finanţe)

De mai bine de 12 ani, reprezentanţii asociaţiilor producătorilor de rachiuri naturale din fructe de la noi din judeţ, şi nu numai, duc bătălia

cu autorităţile în vederea reducerii accizei pentru aceste băuturi alcoolice, care din motive inexplicabile au fost introduse în grupa băuturilor spirtoase.

De aici se trage şi anomalia privind accizarea la nivelul alcoolului obţinut din cereale, cu un randament de aproape 10 ori mai mare decât în cazul fructelor.

Demersurile făcute vreme de aproape un deceniu şi jumătate par să se fi soldat doar cu promisiuni. Mai toate guvernele ultimelor trei legislaturi au promis rezolvarea acestei anomalii, dar nimic concret în favoarea proprietarilor de livezi, cei care, fie şi în lipsa reglementărilor, se văd obligaţi să producă pălincă.

Subiectul a ajuns până şi la Comisia Europeană, la Bruxelles, instituţie care a acceptat ca fiind legitimă solicitarea, numai că nu s-a întreprins nimic.

Trei variante propuse pentru clarificarea accizării

În cursul zilei de miercuri, 18 aprilie, un grup de sătmăreni, printre care Cornel Mureşan, vicepreşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vest, pălincaroşul Petre Doroş din Tarna Mare şi deputatul Octavian Petric, au bătut pe la uşile autorităţilor centrale.

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 20 aprilie.

Abonează-te acum Online!
  1. Antonio a spus: 20 aprilie 2018, ora 14:23

    Nu tare beau pălincă dar la o masă festivă merge un pahar.

    :)

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.