Duminica, in fata bisericii greco-catolice din Botiz a fost dezvelit bustul cardinalului Iuliu Hossu

Scris de Iosif Ţiproc, 30 mai 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Duminica, 30 mai, langa biserica greco catolica din Botiz a fost dezvelit bustul episcopului Iuliu Hossu, “intaiul cardinal al Bisericii Romane Unite”, cel care, “a trait in credinta si a murit pentru ea”, asa cum este mentionat pe sculptura care de ieri troneaza in curtea frumoasei biserici din aceasta asezare.

Ceremonia de dezvelire a fost precedata de o slujba religioasa tinuta de parintele protopop Dumitru Roman din Satu Mare la care au participat preotul Nicolae Huzau – parohul bisericii din Botiz si Radu Huton, parohul bisericii din Dumbrava Mica.
La dezvelirea bustului au fost prezenti, pe langa sutele de credinciosi greco catolici, si Radu Giurca – prefectul judetului, Felician Pop – directorul Centrului de Creatie din Satu Mare, dr. Simu Flaviu – presedintele Colegiului dentistilor din Satu Mare, primarul Radu Roca din Botiz, Oltea Viciu din Capitala, stranepoata a marelui disparut, sculptorul Cornel Tosea din Cluj care a executat bustul precum si profesorul Valer Hossu tot din Cluj, cel care a scris o carte despre viata celui ce a fost Iuliu Hossu.
A fost prezent, depunand si o coroana, consilierul Aciu Nicolae din Botiz, cel care impreuna cu fiul sau Ovidiu au turnat in bronz bustul cardinalului.
O parte din cei enumerati au luat cuvantul, amintind de personalitatea cardinalului, cel care in 1918 a citit Proclamatia de la Alba Iulia, adica “cel mai important document al neamului romanesc”, cum s-a exprimat scriitorul Felician Pop, in cuvantul sau mult aplaudat de catre cei prezenti.
A vorbit si primarul Iosif Roca, dar si parintele paroh Nicolae Huzau, care au multumit tuturor celor care au pus umarul cu vorba si cu fapta pentru ca acest bust sa vegheze de acum incolo comunitatea greco catolica din aceasta asezare.
Timpul a tinut ieri cu organizatorii iar ploaia a avut rabdarea sa astepte terminarea ceremoniei, ca apoi sa verse o lacrima si ea pentru marele inaintas al Bisericii Romane Unite, asa cum a spus directorul Felician Pop.
Trebuie sa mai mentionam faptul ca excelentul cor din Botiz a avut si duminica o prestatie deosebita dar si ca duminica viitoare, 6 iunie 2010, comunitatea greco catolica din Botiz, Livada, Ciuperceni, Dumbrava Mare va fi din nou impreuna pentru a sarbatori hramul bisericii din Dumbrava Mica.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.