Image 1
Image 2

DSVSA Satu Mare răspunde la întrebarea: Ce cuprinde categoria băuturilor nealcoolice?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dintre întrebările unor cetăţeni din judeţul nostru adresate specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare se răspunde în această săptămână la: Ce cuprinde categoria băuturilor nealcoolice?

Băuturile nealcoolice cuprind apa, apa carbogazoasă, apa minerală, sucurile de legume şi fructe, nectarurile, băuturile răcoritoare, ceaiurile, cafeaua, cacao. Din toate aceste produse doar apa este strict necesară vieţii. Restul se consumă opţional, datorită efectelor lor rehidratante, răcoritoare, stimulatoare. În lumea noastră, consumul de băuturi nealcoolice altele decât apa a ajuns un obicei cotidian. Se consumă enorme cantităţi de sucuri de fructe, de băuturi răcoritoare, iar cafeaua este o băutură fără de care cei mai mulţi dintre noi nu mai concep sa facă faţă solicitărilor de zi cu zi. De aceea este important de ştiut care sunt beneficiile consumului acestor produse şi eventualele pericole ridicate de aportul exagerat.

Apa carbogazoasă sau sifonul este apa potabilă saturată cu bioxid de carbon de uz alimentar. Ea se foloseşte ca atare sau la obţinerea unor băuturi răcoritoare.

Apele minerale sunt ape provenite din izvoare naturale, care conţin bioxid de carbon natural într-o proporţie de cel puţin 2,5 g/l şi săruri minerale într-o proporţie de cel puţin 1 g/l. Ele trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii de potabilitate ca şi apa obişnuită, izvorul din care sunt recoltate trebuie să beneficieze de o zonă de protecţie, iar pe etichete trebuie descrisă în amănunt compoziţia lor. Apele minerale se folosesc ca atare, deci ca ape de masă, pentru fabricarea băuturilor răcoritoare sau în scop curativ.

Băuturile răcoritoare sunt produse industriale care sunt alcătuite din apă, apă carbogazoasă sau apă minerală, organoleptizate cu niveluri variabile de acizi organici, zahăr (8-12%) sau alţi îndulcitori naturali sau artificiali şi aromatizanţi şi coloranţi naturali sau artificiali.

Băuturile naturale de fructe şi legume se obţin prin presarea legumelor şi fructelor respective şi limpezirea succesivă a sucurilor obţinute. În cazul în care se mai păstrează pulpa în suspensie, avem de-a face cu nectaruri.

Ceaiurile sunt infuzii sau decocturi obţinute din diferite părţi ale unei plante: rădăcini, frunze, muguri, flori, fructe. În acest fel se extrag substanţe active din plante şi rezultă băuturi cu calităţi organoleptice şi curative particulare.

Băutura cunoscută pe plan mondial sub denumirea de ceai este infuzia sau decoctul rezultat din mugurii si florile plantei Thea sinopsis (planta de ceai). Înscrisuri descoperite recent confirmă faptul că utilizarea ceaiului a început în urmă cu peste 5.000 de ani, în China Antică. În funcţie de modul în care sunt prelucrate părţile plantei, avem de-a face cu ceaiul verde – frunzele sunt opărite, ceea ce opreşte procesele oxidative, menţine culoarea verde şi împiedică inactivarea unor antioxidanţi – sau ceaiul negru – frunzele sunt răsucite şi supuse unor procese de fermentaţie, care eliberează unele substanţe active si conduc la modificarea culorii.

Din fructele arborelui de cafea se obţine băutura omonimă. Există foarte multe soiuri de cafea, ceea ce face ca băutura cu acest nume să aibă calităţi organoleptice şi niveluri de cofeină foarte diferite. Specia Coffea cuprinde în jur de 80 de soiuri şi aparţine familiei de plante a Rubiaceelor. Fructele plantei sunt supuse unor procese de torefiere (prăjire), după care sunt măcinate şi consumate sub formă de infuzie sau decoct.

Cafeaua instant (nescafe) se obţine prin concentrarea unor infuzii de cafea naturală care apoi sunt supuse operaţiei de deshidratare. Extractul de cafea trebuie să aibă o înaltă solubilitate atât în apa rece cât şi în apa caldă, să formeze lichide limpezi de culoare brun-cafenie şi să păstreze aroma şi gustul specific cafelei naturale.

O băutură mai puţin consumată astăzi este cacao, preparată din fructele prăjite, măcinate şi degresate ale plantei de cacao.

Pentru orice fel de sesizări, reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare sunteți rugați să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800.826.787 sau 0261.715.956.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with