19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Drumuri bune la preţuri corecte: ordine în oraş, ordine la Primărie

Adrian Cozma

Adrian Cozma

Ca cetăţeni ai municipiului Satu Mare suntem cu toţii nemulţumiţi de starea drumurilor. Satu Mare e pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii şi pe unele din ultimele locuri între oraşele transilvane.

 

E clar că, pentru un primar responsabil, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport trebuie să fie o prioritate. Astfel, efortul de îmbunătăţire a stării drumurilor trebuie dublat de cel al reabilitării trotuarelor, al amenajării parcărilor şi pistelor de biciclete, şi de modernizarea flotei de autobuze pentru transportul urban.

PROBLEME

• În ultimii ani, s-a realizat o medie de doar 2,7 km pe an în ceea ce priveşte modernizarea drumurilor. La ultimul inventar, din totalul de 226 km de drumuri din oraş, doar 166 km erau modernizaţi.

• Avem multe drumuri pietruite şi chiar multe uliţe de pământ în Satu Mare. Problema cea mai mare e că avem drumuri de proastă calitate în zone cu potenţial de dezvoltare economică. Dar ce investitor vine într-o zonă cu drumuri pietruite?

• În multe zone, trotuarele sunt aproape o ruină. Felul în care arată ele în Centrul istoric şi în parcurile vechi ale oraşului sunt o ruşine pentru Satu Mare.

• Nu avem piste de biciclete suficiente. Această facilitate, împreună cu modernizarea flotei de transport urban – care ar face transportul în comun mai atractiv, ar duce la decongestionarea sensibilă a traficului.

• Nu există parcări suficiente în zona centrală şi în zona pieţelor. Soluţia parcărilor supra şi subterane a fost oferită prin studiul de trafic realizat în 2009, studiu ale cărui concluzii nimeni din actuala administraţie nu doreşte să le implementeze.

SOLUŢII

• Realizarea unui inventar al drumurilor pietruite şi de pământ, cărora trebuie să le adăugăm drumurile asupra cărora nu s-a mai intervenit în ultimii 10-15 ani, drumuri aflate în stare foarte proastă. Pe baza acestui inventar, trebuie realizată prioritizarea efortului de modernizare, intervenţiile urmând să se realizeze pe arii concentrate, mizând pe rezolvarea rapidă a problemelor şi pe un disconfort cât mai mic al cetăţenilor. Astăzi se intervine haotic, în zone dispersate din oraş, cu miză electorală, nu edilitară.

• Spargerea monopolului firmelor care au executat în ultimii ani lucrări scumpe şi de proastă calitate. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat recent în cazul proiectului parcărilor din Micro 17: împărţirea proiectului mare în mai multe proiecte mici, cu valoare de sub 100 000 de euro, care au fost apoi încredinţate direct, fără licitaţie, unei aceleiaşi firme.

• Înfiinţarea unei direcţii în cadrul Primăriei, direcţie care să se ocupe de intervenţii punctuale, pe arii restrânse, în efortul de reparaţii şi întreţinere a drumurilor şi trotuarelor. Cu o echipă mică şi utilajele strict necesare, o astfel de direcţie ar scurta mult timpul de intervenţie în cazul unor lucrări de urgenţă: plombări, aducerea la nivel etc. Totodată, ar putea juca un rol important în verificarea calităţii unor lucrări publice de amploare.

• Implusionarea şi demararea unor proiecte şi achiziţii strategice privind infrastructura de transport: şoseaua de centură, al treilea pod peste Someş, parcări supra şi subterane în centru şi în vecinătatea pieţelor, treceri la nivel cu calea ferată, noi piste de biciclete, modernizarea flotei de transport în comun.

• Accesarea fondurilor europene pentru aceste investiţii prioritare în dezvoltarea economică. Credite prudente pentru investiţii, mai cu seamă ca punte de siguranţă în vederea respectării termenelor contractelor cu finanţare europeană.

Acestea sunt propunerile mele pentru Satu Mare.  Ordine în oraş, ordine la Primărie!

 

Adrian Cozma

Abonează-te acum Online!
 1. cristi a spus: 14 mai 2016, ora 10:41

  buna ziua ,

  Acest COPIL are si viziune ?? de reparat niste gropi in care dau toti pr*** ? Fiti seriosi ! daca doar atat iti propui ca primar mai bine te angajezi la drumuri si poduri .
  Cu tot respectul un avocat cercetat in loc de o persoana cu administratie publica la baza ar fi mai potrivit . Nici doctorasul nostru oltean nu a facut . Mare minune ca nu a inchis o macara intr-un ansamblu rezidential (nr Caracal) … dar de fapt ce ansamblu rezidential :P :)

  bafta tuturor eu ma mut !

 2. atusarem a spus: 14 mai 2016, ora 10:25

  Aceste proiecte sunt de prima necesitate si toti candidatii le au in programul lor electoral, important e sa vedem cum vor putea candidatii nostri sa le duca la indeplinire, ce echipa de specialisti nu de pomanagii au in spatele lor care sa-i sprijine, ne dorim eficacitate nu eficienta dragii nostri, asta e diferenta, Petre Tutea intentiona sa faca o lucrare de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români. Asadar, hai sa fim mai seriosi daca dorim sa avem ceva nu doar sa o ducem de pe o zi pe alta, si apropo orasul asta e mort, nu mai avem viziune in organizarea unor evenimente care sa implice comunitatea? schimbati managerii domnilor ca sunt fara viziune

 3. Vasile a spus: 14 mai 2016, ora 08:51

  Un candidat cu viziune. Succes!

 4. anonymous a spus: 12 mai 2016, ora 20:53

  Cand are dreptate , are , trebuie recunoscut acest aspect, dar sa-l spuna pana la capat: Satu Mare a ramas pe ULTIMUL LOC in Nord Vest in toate privintele nu numai in cele enumerate de el.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.