Image 1
Image 2

Drept la replică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urma articolului  publicat în data de 12 mai 2014, cu titlul “Biserica ctitorită de Episcopul greco-catolic Grigore Maior, sfin\ită de Episcopul ortodox Iustin Sigheteanul. Iconostasul greco-catolic al Bisericii din Sărăuad a fost înlocuit cu un iconostas ortodox”,  Protopopiatul Carei, prin protopopul Marian Crainic aduce următoarele lămuriri:

“Cu respect şi consideraţie pentru munca dumneavoastră, doresc să vă aduc la cunoştinţă, că în urma articolului din Cotidianul Informaţia Zilei din 12 mai 2014,cu ocazia sfinţirii bisericii din Parohia Sărăuad, Protopopiatul Carei, care este şi în responsabilitatea mea, ca protopop, s-au creat unele animozităţi, lucru înţeles din întrebări telefonice, prin care diverse persoane, au solicitat unele explicaţii în legătură cu iconostasul bisericii.

Deci, oamenii aveau dreptate, că nu este iconostas ortodox sau greco-catolic. Iconostasul a fost preluat în bisericile greco-catolice,conform tradiţiei şi hotărării la trecerea  de la 1700 : „de-a păstra totul aşa cum este”.

Mai mult,iconostasul în cauză era de după anii 50, apoi pictura lui era mai recentă şi neconformă, aşa că o înnoire, dacă a fost posibil, nu este o blasfemie ci considerăm că este o binecuvântare şi o mare bucurie că mai găsim oameni de bine, ca de exemplu, în cazul de faţă familia Leţiu, care ne ajută  să dăm atenţia cuvenită şi bisericilor din satele noastre, pentru  ca să arate corespunzător cerinţelor.

Personal, m-am simţit şi declarat întotdeauna, un luptător pentru ortodoxie dar,aşa cum obişnuieşte să afirme Preasfinţitul nostru Iustin: ”nu împotriva a ceva, ci pentru ceva” , ceva mai nou, mai bun, mai frumos, fără a leza însă demnitatea înaintaşilor, orice concepţie or fi având ei.

Ca atare nu dorim a adânci răni, nu dorim a crea diveregenţe pentru orice, dorim să fie împăcaţi toţi, cei ce au sunat, cei ce s-au sesizat sau ofensat, că Biserica Ortodoxă Română,  prin Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, toţi preoţii noştri, au pe aceste meleaguri doar un singur gând, slujirea cât mai bine şi frumos a credincioşilor neamului nostru.

Acum la 241 de ani de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt locaş de rugăciune, considerăm că îndemnul şi efortul Preasfintitului Iustin Sighetenul de a-l înfrumuseţa, de a-l avea în atenţie, reprezintă un minunat omagiu adus, ctitorului Grigorie Maior, moşilor şi strămoşilor noştri ai căror urmaşi demni am vrea şi ar trebui să fim” –  Protopop, preot Marian Crainic.

8 comentarii

  1. ”Perioada pastoraţiei episcopului Ioan Bob a fost una dintre cele mai înfloritoare. Pe timpul lui mănăstirea “Sf. Treime” din Blaj a ajuns la culmea înfloririi sale, găzduind în sânul ei pe corifeii Şcolii Ardelene, Samuil Micu, Gheorghe Şincai şi Petru Maior cu care, din păcate, episcopul nu a fost întotdeauna de acord. Diferendele dintre ei au fost mai puţin de natură personală şi mai mult de principii. Ioan Bob a fost primul episcop unit care n-a fost călugăr. În locul consistoriului format din călugări, vicari şi asesori, în 1807 a introdus capitulul catedral, format după modelul latin, din 7 canonici. Cel care-l atacă în mod deosebit pe episcop este Petru Maior în Istoria Besearicii Românilor, în care deplânge dispariţia practicii păstrate de episcopii anteriori ai Bisericii Române Unite până la Grigore Maior, considerându-l pe Bob un inovator care a introdus în Biserica Unită un model prea autoritar de conducere. Nu numai călugărilor ci şi protopopilor le-a răpit din drepturile de care s-au bucurat după rânduiala Bisericii Răsăritului “cu care cale protopopii cei uniţi din Ardeal din protopopi de lege grecească ar rămâne arhidiaconi popistăşeşti”. P. Maior mai deplânge şi cere “reactivarea conducerii sinodale a episcopiei prin Săborul Mare”. Săborul Mare era format din episcop cu toţi protopopii şi delegaţii clerului din fiecare district, spre deosebire de Săborul Mic, format din episcop şi 12 protopopi, cum a fost cel din februarie 1697, ţinut sub Episcopul Teofil în legătură cu unirea.
    În calitatea sa de luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, episcopul Ioan Bob a înaintat Curţii Imperiale mai multe memorii, între care cel mai important este Supplex Libellus Valachorum din 1791, semnat şi de episcopul ortodox Gherasim Adamovici. “Aceluiaşi obiectiv îi este subordonată şi activitatea sa de “luminare a neamului” prin slova cărţii, sprijinirea învăţământului şi întemeierea de manuale în limba română. Este autorul primei ample lucrări lexicografice româneşti tipărite, Dicţionarul românesc, latinesc şi unguresc (Cluj, 1822-1823). Cele aproximativ 11 mii de cuvinte româneşti înregistrate – pentru care se indică echivalentul latin şi maghiar – sunt grupate, fapt ce atestă viziunea puristă a autorului, în două secţiuni, cea mai mare cuprinde cuvintele de origine latină sau romanică, a doua reprezentând un glosar dat la sfârşitul volumului II, reuneşte cuvintele de alte origini”. A mai scris Teologia dogmatică după Tournely, Cartea de învăţături creştineşti despre deşertăciunea lumii, Cuvânt păstoresc etc.
    Episcopul Ioan Bob s-a stins din viaţă la 2 octombrie 1830, în vârstă de 91 de ani, încărcat de merite atât pentru Biserica unită, cât şi pentru Neam.”
    Frumos spus !
    Un adevarat roman cu dragoste de neam si tara.

  2. Canoanele Bisericii prevad ca episcopii, la hirotonie, depun trei voturi dintre care unul este al saraciei. In aceste conditii canonice, puteti sa exprimati un punct de vedere pertinent asupra afirmatiei ca domnu’ episcop a avut atata banet sa zideasca, sa tipareasca, sa cumpere bla bla…

  3. Episcopul Ioan Bob a fost un bun administrator ,dibaci si diplomat. A reusit sa pacaleasca stapanirea ,luptand pentru drepturile romanilor.
    A ridicat biserici romanesti din banii lui.
    A tiparit Biblia tradusa in romaneste – ( Samuil Micu ,dupa ce aproape 15 ani a fost scutit de catre episcopul Ioan Bob de alte obligatiuni , ca sa poata traduce Biblia, cand era pe terminate …. a vrut s-o vanda ,incepand sa caute potentiali cumparatori. Atunci episcopul Ioan Bob i-a platit o suma imensa pentru ea cumparand-o el si apoi…. a urmat tiparirea……)

  4. Ho,ho,…nu te aprinde.
    Trebuie stiut adevarul.
    Au fost vremuri grele care uneori au impus compromisuri(provizorii).
    Sub acest aspect de trecere la greco catolici s-a reusit obtinerea unor drepturi pentru romanii. Altfel,fara aceasta diplomatie , poate nu s-ar fi obtinut nimic si alta ar fi fost poate istoria ,si soarta noastra.

    Asa ,de exemplu ,a reusit episcopul Ioan Bob sa construiasca Biserica din Cluj – chipurile un ”depozit de alimente ”, care de fapt s-a dorit si s-a construit drept biserica(azi biserica Ioan Bob din Cluj).

  5. Dl. cu numele ciudat “Istoria adevărată” a învăţat, se pare, la şcoala comunistă după istoria celebră a lui Roller. Amestecul de adevăr revopsit şi minciună sfruntată arată nu neapărat incultură cât, mai ales, ticăloşie. Este frumos că vorbeşte de reunificarea bisericilor dar vorbeşte tot pentru emiterea aluziilor răutăcioase la adresa BRU. Raţiunea care a determinat pe înaintaşi la unire nu este dânsul în măsură a o judeca, poate doar să avanseze o părere pe baza informaţiilor trucate cu care vehiculează. Va fi grea lupta pentru trumful dreptăţii şi adevărului când adversarii folosesc instrumente şi mijloace parcă preluate direct de la cărturarii şi fariseii înfierbântaţi de ura împotriva Mântuitorului. Soluţia rămâne rugăciunea stăruitoare pentru ei.

  6. Acesti asa zisi credinciosi nu cunosc porunca “sa nu furi”?
    Cum puteti trai cu constiinta inpacata stiind ca slujiti intr-o biserica ridicata de Episcopul Greco-Catolic Grigore Maior.
    BOR a ajuns o institutie care propovaduieste furtul de biserici si minciuna.
    Imi pare rau ca la 24 de ani de “libertate”, Biserica Romana Unita este batjocorita si persecutata in continuare.

  7. Biserica greco-catolica o, Biserica si greaca (ortodoxa) si catolica, un fel de compromis. Intemeierea Bisericilor greco-catolice una din este marile greseli ae catolicismului.
    La noi in Ardeal a luat fiinta aceasta Biserica pe vremea cand stapaneau strainii pe la noi, atunci eram saraci si ne-au promis bogatii daca vom trece la catolicism. Maria Tereza imparateasa autro-ungariei la 1700 a facut greco-catolici cu tunul, a daramat 150 de manastiri si a distrus altele 550 de biserici. Nu aveai de ales, ori te lepadai de credinta ortodoxa si de limba ta, ori paraseai locul de bastina.Vai, cati au murit pentru ortodoxie, cu ocazia savarsirii uniatiei.
    Unii vad o binefacere in scoala ardeleana, da, dar nu pe masura asteptarilor.
    Inochentie Micu Klein moare in exil la Roma! De ce? Doar era greco-catolic. Pr.Vasile Lucaciu l-a rugat in Roma pe papa sa nu intemeieze epicopia greco-catolica de la Hajdudorog ca-i deznationalizeaza pe romani .
    Papa a spus ca o infiinteaza . Pr. Lucaciu trist a primit de la Papa o cruce frumoasa, drept mangaiere. Daca fratii ardelenii au fost 200 de ani greco-catolici ce au fost inainte de aceasta?? Raspunsul este simplu: Ortodocsi.
    Daca este religie buna cea greco-catolica de ce timp de 200 de ani n-au avut nici un sfint cu Moaste?
    Religia greco-catolica este un compromis intre catolicism si ortodoxie. Cand se vor uni catolicii cu ortodocsii ei cu cine se vor uni? Ei nu sunt nici catolici nici ortodocsi.
    Greco -catolicii nu mai au vecernie, nici utrenie, fac 4 liturghii pe zi, mincati si bauti bine se impartasesc. Fac doua Liturghii doua dimineata si doua seara. Asa fac si romano-catolicii. Nu mai au prescura, ci azima. Deci ei sunt romano-catolici nu sunt ca cei dinainte .
    Noi , romanii suntem ortodocsi .
    De fapt greco -catolicii de azi sunt romano-catolicii ascunsi sub acest nume. Ei fac, Liturghia cu azima, nu cu paine, Biserica are drept cap papa. Greco-catolicii fac spovedania fara post, poti minca cu doua ore inainte de Impartasanie, dupa aceea te impartasesti fara Spovedanie.
    Miercurile si Vinerele nu mai sunt zile de post, dupa doctrina catolica.
    Canoane nu se dau la Spovedanie. De fapt ei sunt catolici dar cu alt nume .

  8. Cu ce drept resfintiti o biserica greco-catlica pe care ar trebui de fapt sa o retrocedati?
    Cu ce drept va faceti stapani pe bisericile greco-catolice?
    Cum puteti predica Evanghelia cand detineti biserici ce nu va apartin de drept?

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SĂRBĂTOAREA CREȘTINĂ

Sfinţii Arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael

Ziua de 8 noiembrie, în calendarul bizantin este dedicată cinstirii Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gabriel şi Rafael.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now

MOMENT CRITIC

Papa Francisc, operat de urgenţă

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a fost operat de urgenţă, miercuri după-amiază, transmite Agerpres. El a fost supus intervenţiei chirurgicale sub anestezie generală, la spitalul Gemelli din Roma, pentru un risc de obstrucţie intestinală, a anunţat Vaticanul.