Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Dreapta se reîntoarce la sloganul “Nu putem reuşi decât împreună”

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Când noul ministru de Interne declară că îi va fi foarte dificil să-şi menţină încrederea în prefecţii care au implicare politică nu trebuie neapărat să-l acuzăm de ipocrizie. Trebuie doar să menţionăm un mic amănunt, implicarea să nu fie în favoarea PSD.

Dacă întreg guvernul Cioloş, poate cu excepţia lui Vasile Dîncu, nu se va implica în alegeri, chiar şi într-un mod foarte discret, PNL nu are nicio şansă să ajungă la un procent care să-i permită formarea unei majorităţi. Meciul se joacă la 45%, plus minus un punct sau două. Dacă PSD şi ALDE pot spera la un 45%, acelaşi scor îl pot obţine PNL împreună cu PMP, UDMR şi USR. Dreapta se vede obligată să se reîntoarcă la sloganul “Nu putem reuşi decât împreună”.

Desigur, nu pot defila în mod deschis sub vechea deviză. Dar că dreapta este divizată nu poate contesta nimeni. PNL este o sinteză nereuşită a două partide care s-au aflat în competiţie, şi într-un raport de adversitate, foarte multă vreme. Aliate doar în faţa pericolului pe care îl reprezenta PSD condus de Adrian Năstase, cele două partide, PNL şi PD, s-au aflat în tabere diferite încă din primii ani de după 1989. Au avut obiective diferite după 2005, ca să nu mai vorbim de anul 2012, când PNL încerca să-l suspende pe Traian Băsescu, în vreme ce PDL făcea zid în jurul preşedintelui.

Fuziunea lor, dictată din nou de pericolul pe care îl reprezenta un PSD puternic, dar nereformat, a adus din nou pe aceeaşi baricadă PNL şi PDL. Din păcate, neîntregite. PDL a pierdut o facţiune, în frunte cu fostul său lider, Traian Băsescu, iar PNL a pierdut o divizie, în fruntea căreia se află tot un fost lider, Călin Popescu Tăriceanu.

Unificarea dreptei pune probleme chiar şi fără ALDE, partid ce trece ca fiind definitiv trecut de partea PSD. Aşadar PNL, PMP, USR, cu rezerva strategică UDMR, intră în campanie ca adversari. Ele, adresându-se aceluiaşi electorat, sunt în competiţie. Teoretic, acelaşi electorat l-a votat masiv pe Klaus Iohannis.

Din motive care se pot considera obiective, partidele care l-au susţinut pe Iohannis nu se bucură de încrederea aceloraşi alegători. Din multiple cauze. Lipsa unor lideri la vârful PNL, a unei strategii, a unui program, şi nu în ultimul rând disputele interne, plasează acest partid pe poziţia a doua în preferinţele alegătorilor, la o mare distanţă de PSD.

Este discutabil şi, pentru o bună parte a electoratului, frustrant faptul că PSD tinde spre 40%. Cu toate arestările, cu toate condamnările, în ciuda imaginii de partid profund corupt, PSD continuă să se menţină ca primă forţă politică. Cu sau fără Victor Ponta, are însă o limită, care nu trece de 40%.

Secretul victoriei, mai precis al formării unei majorităţi, rămâne ALDE. Dar şi ALDE are o limită de creştere. Scorul adunat al celor două partide poate atinge puţin sub 50%. S-ar putea ca prin redistribuire să treacă de 50%? Este varianta cea mai optimistă.

Din niciun calcul nu poate fi exclus partenerul strategic. El, ca în multe alte situaţii, este UDMR. Deşi face parte din familia partidelor populare, membru cu drepturi depline în PPE, niciodată UDMR nu şi-a pus problema participării efective la unificarea dreptei.

Este foarte posibil ca şi după alegerile din decembrie să-şi facă foarte precise calcule şi, contrar tuturor asigurărilor că este de partea PNL, să participe la formarea unei majorităţi parlamentare alături de PSD. Explicaţia este simplă, de ordin pragmatic: întotdeauna UDMR a primit mai mult de la PSD.

O reîntoarcere la sloganul “Nu putem reuşi decât împreună” este imposibilă, caducă, însă varianta “Nu putem guverna decât împreună” devine fezabilă, chiar obligatorie.

Abonează-te acum Online!