Image 1
Image 2

Dragnea devine un lider foarte popular

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Contrar așteptărilor, după redistribuire PSD nu a reușit să ajungă la o majoritate absolută. Cele 45,6 procente s-au ridicat însă la 47,5. Cu procentele ALDE, cele două partide fac împreună 54%.

După ce s-a zvonit că ALDE va trece în tabăra partidelor de dreapta, Liviu Dragnea a anunțat în mod oficial că va merge la guvernare împreună cu partidul lui Tăriceanu. Totodată, deocamdată UDMR nu este cooptat la guvernare, însă va susține din parlament viitorul guvern. Acestea sunt datele anunțate de liderul PSD.

Dar va accepta președintele Iohannis să desemneze în funcția de șef al guvernului pe cineva pe care nu l-a invitat în tribuna oficială de Ziua Națională considerându-l “penal”? Sunt întrebări care își vor primi răspunsul cât de repede.

Odată precizată poziția ALDE, lucrurile intră în linie dreaptă. Președintele va invita partidele parlamentare la consultări. Fiecare partid poate merge cu o propunere de prim ministru. Contează însă dacă pot garanta că au o majoritate parlamentară care să voteze guvernul.

De acum înainte toată atenția se concentrează pe Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis nu și-a ascuns dorința de a avea un guvern format în jurul PNL. Rezultatele de la alegeri nu permit acest lucru. Prin urmare, conform Constituției, este obligatoriu ca președintele să desemneze pentru formarea guvernului un reprezentant al acestor două partide.

Ce se poate întâmpla dacă președintele refuză? Se intră într-o criză instituțională. Care foarte rapid se va transforma într-o criză politică. Acest scenariu este bine să nu fie luat în calcul.

Practic, președintele Iohannis are o problemă doar cu Liviu Dragnea. Fără să o declare, ar fi dispus să nominalizeze pe altcineva, tot la propunerea PSD.

Va renunța Liviu Dragnea la poziția pe care, trebuie să recunoaștem că i se cuvine? A demonstrat că este un bun comunicator. Și-a prezentat programul de guvernare, punct cu punct, pe etape. Este pentru prima oară când alegătorii aud un partid care imediat după alegeri își prezintă programul de guvernare. PSD pare să fi știut că va câștiga alegerile.

Dacă Liviu Dragnea va decide că nu el va fi propunerea PSD,  foarte mulți alegători cu siguranță că vor fi dezamăgiți. El a reușit să devină credibil, datorită modului în care a prezentat măsurile pe care le va lua guvernul imediat după instalare. 

Să punem însă răul în față. Dacă președintele va refuza propunerea de premier avansată de PSD și ALDE și va avea el însuși o propunere? Constituțional, se poate. În realitate, fiecare partid care câștigă alegerile își cunoaște oamenii și doar el poate face propunerea. Deși pare că el are inițiativa, președintele  doar preia această propunere. Va încerca să forțeze nota și să nu ia în considerare poziția PSD? Greu de crezut. PNL a pierdut alegerile, trebuie să recunoască acest lucru și să încerce să-și refacă forțele pentru bătăliile viitoare.

La fel ar trebui să procedeze și USR. Este un partid tânăr, are nevoie de structuri teritoriale, are nevoie de o doctrină. Este mult de lucru în opoziție. Partidele de opoziție sunt tot atât de necesare ca partidele de la putere. Ele constituie o alternativă la guvernare. Cu doar 54% noul guvern nu are o susținere foarte mare în Parlament. Oricând se poate crea o atmosferă în partid și majoritatea se modifică. Klaus Iohannis, ca lider de facto al opoziției, trebuie să înțeleagă acest lucru foarte simplu. Nu acum este momentul să scoată securea războiului. Nu are în față doar două partide care, în opinia lui, sunt conduse de doi lideri cu probleme în justiție. El are în față  nu doar un partid care a câștigat alegerile cu 47%, ci și un lider care devine din ce în ce mai popular. Liviu Dragnea pare, prin modul în care comunică, un politician providențial.

Un sondaj privit de jos în sus

Mi s-a întâmplat să văd ultimele rezultate ale unui sondaj de jos în sus. Mi-a scăpat prima parte, a premianților, pe care, în linii generale, îi știam.