Image 1
Image 2

Două zile de politică europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  De oaspeți te bucuri de două ori: când vin și când pleacă. Nu știu dacă asta este valabil și în cazul primelor contacte dintre liderii UE și autoritățile române, guvern, președinție, parlamentari. Oricum, toată lumea este de acord că transmiterea președinției rotative a Consiliului UE s-a făcut la un nivel acceptabil. Guvernul a făcut față pretențiilor, protocolul a fost la înălțime, iar președintele s-a abținut de la critici. 

Presa franceză a văzut altfel lucrurile. Absența lui Liviu Dragnea a fost catalogată drept un semnal că predarea președinției a fost ratată, iar prezența unor foști condamnați ca Adrian Năstase și Adrian Severin, o dovadă a corupției din România. Mai exagerează și presa străină.

  De altfel unul dintre oficialii de rang înalt ne-a recomandat să nu mai exportăm scandulurile politice. Cu alte cuvinte trebuie să fierbem în suc propriu. Recomandarea se referă la  zona dreptei, pentru că stânga nu prea are ieșire în mass media internațională.

Sfatul nu are cum să fie urmat. Principalele subiecte  abordate de opoziție sunt statul de drept și independența justiției. Și în stradă protestatarii adunați în apropierea Ateneului afișau pancarte prin care acuzau PSD că vrea să ducă România spre Rusia în vreme ce țara vrea să rămână în UE. Este o prostie, însă PSD nu a găsit o modalitate de a contracara această acuzație bizară.

PSD nu poate demonstra în mod convingător nici abuzurile DNA pentru a justifica necesitatea adoptării legii amnistiei și grațierii. Problema rămâne deschisă. PSD nu va renunța foarte ușor, asumându-și toate riscurile. Sloganul “până la capăt” se referă la problemele din justiție. Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu în limba engleză a vizat aceste aspecte. Presa străină vede în textul președintelui Senatului o divergență între instituțiile UE și România.

Cu siguranță există divergențe, însă nu între UE și România, ci între țările din ultimul val de aderare și țările dezvoltate care vor să se deplaseze spre viitor cu o viteză mai mare. Europa cu două viteze există, fie că vrea sau nu Consiliul UE, Parlamentul European sau Consiliul European.

România se încadrează, fără îndoială, în rândul țărilor pentru care este rezervată viteza a doua. Până și fostul președinte Ion Iliescu atrage atenția PSD-ului că nu tratează cu toată seriozitatea relațiile cu UE. Absent de la festivitatea de la Ateneu, Ion Iliescu trimite o scrisoare deschisă liderilor PSD prin care îi ceartă pentru că nu găsesc cele mai potrivite persoane care să reprezinte România în Parlamentul European. Concret, avea în vedere că fosta lui consilieră Corina Crețu, comisar european, nu a fost invitată să intre pe listă pentru viitorii parlamentari europeni. În schimb a fost invitată să se înscrie pe lista Pro-România.

Cu sau fără președinția rotativă a Consiliului UE, politica românească își urmează cursul obișnuit. Sfaturile sunt bune pentru moment, însă nu pot fi urmate întocmai. Fiecare partid are propria strategie și nu poate ceda în numele unor principii generale. PSD nu își va schimba abordarea sub presiunea liderilor europeni, iar opoziția va continua să atace pe aceeași linie.

Ecourile celor două zile de politică europeană se sting încet, politicienii români revin la vechile năravuri. Se află, totuși, în campanie electorală și asta înseamnă luptă pe viață și pe moarte pentru fiecare vot.

Campania electorală, faza pe denunțurile penale

Pentru că politicienii se află în campanie electorală când toate energiile sunt canalizate pentru distrugerea adversarului, îmi permit să preiau întrebarea lui Umberto Eco “Cum ne construim dușmanul?”

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Criza candidaților

Unindu-și forțele PNL și PSD nu au investit materie cenușie în construirea unei viziuni pentru viitor, ci s-au limitat să trieze oameni.