00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Două zile de politică europeană

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

  De oaspeţi te bucuri de două ori: când vin şi când pleacă. Nu ştiu dacă asta este valabil şi în cazul primelor contacte dintre liderii UE şi autorităţile române, guvern, preşedinţie, parlamentari. Oricum, toată lumea este de acord că transmiterea preşedinţiei rotative a Consiliului UE s-a făcut la un nivel acceptabil. Guvernul a făcut faţă pretenţiilor, protocolul a fost la înălţime, iar preşedintele s-a abţinut de la critici. 

Presa franceză a văzut altfel lucrurile. Absenţa lui Liviu Dragnea a fost catalogată drept un semnal că predarea preşedinţiei a fost ratată, iar prezenţa unor foşti condamnaţi ca Adrian Năstase şi Adrian Severin, o dovadă a corupţiei din România. Mai exagerează şi presa străină.

  De altfel unul dintre oficialii de rang înalt ne-a recomandat să nu mai exportăm scandulurile politice. Cu alte cuvinte trebuie să fierbem în suc propriu. Recomandarea se referă la  zona dreptei, pentru că stânga nu prea are ieşire în mass media internaţională.

Sfatul nu are cum să fie urmat. Principalele subiecte  abordate de opoziţie sunt statul de drept şi independenţa justiţiei. Şi în stradă protestatarii adunaţi în apropierea Ateneului afişau pancarte prin care acuzau PSD că vrea să ducă România spre Rusia în vreme ce ţara vrea să rămână în UE. Este o prostie, însă PSD nu a găsit o modalitate de a contracara această acuzaţie bizară.

PSD nu poate demonstra în mod convingător nici abuzurile DNA pentru a justifica necesitatea adoptării legii amnistiei şi graţierii. Problema rămâne deschisă. PSD nu va renunţa foarte uşor, asumându-şi toate riscurile. Sloganul „până la capăt” se referă la problemele din justiţie. Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu în limba engleză a vizat aceste aspecte. Presa străină vede în textul preşedintelui Senatului o divergenţă între instituţiile UE şi România.

Cu siguranţă există divergenţe, însă nu între UE şi România, ci între ţările din ultimul val de aderare şi ţările dezvoltate care vor să se deplaseze spre viitor cu o viteză mai mare. Europa cu două viteze există, fie că vrea sau nu Consiliul UE, Parlamentul European sau Consiliul European.

România se încadrează, fără îndoială, în rândul ţărilor pentru care este rezervată viteza a doua. Până şi fostul preşedinte Ion Iliescu atrage atenţia PSD-ului că nu tratează cu toată seriozitatea relaţiile cu UE. Absent de la festivitatea de la Ateneu, Ion Iliescu trimite o scrisoare deschisă liderilor PSD prin care îi ceartă pentru că nu găsesc cele mai potrivite persoane care să reprezinte România în Parlamentul European. Concret, avea în vedere că fosta lui consilieră Corina Creţu, comisar european, nu a fost invitată să intre pe listă pentru viitorii parlamentari europeni. În schimb a fost invitată să se înscrie pe lista Pro-România.

Cu sau fără preşedinţia rotativă a Consiliului UE, politica românească îşi urmează cursul obişnuit. Sfaturile sunt bune pentru moment, însă nu pot fi urmate întocmai. Fiecare partid are propria strategie şi nu poate ceda în numele unor principii generale. PSD nu îşi va schimba abordarea sub presiunea liderilor europeni, iar opoziţia va continua să atace pe aceeaşi linie.

Ecourile celor două zile de politică europeană se sting încet, politicienii români revin la vechile năravuri. Se află, totuşi, în campanie electorală şi asta înseamnă luptă pe viaţă şi pe moarte pentru fiecare vot.

Abonează-te acum Online!