Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Două referendumuri, la fel de populiste

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Unul mai populist decât altul, referendumul preşedintelui şi cel al PSD-ului, vor împinge în această primăvară, cetăţenii români la urne. Nu vor alege pe nimeni. Vor trebui să răspundă doar cu DA sau NU. Ca în faţa preotului. Numai că, în urma celor două referendumuri, cuplate, nimeni nu va jura să fie împreună “la bine şi la rău” până moartea îi va despărţi.

Preşedintele, după cum a întărit şi cu ocazia discursului din parlament, se ţine de promisiune şi cere să se organizeze un referendum. Întrebarea nu este finalizată, dar se referă la corupţie. Deci oamenii vor fi întrebaţi dacă vor sau nu să se continue lupta împotriva corupţiei. Este o întrebare-capcană. Nimeni, poate doar glumeţii, nu poate spune NU în faţa acestei întrebări fundamentale. Este ca şi când cineva ar fi întrebat “vrei să respiri?”.

PSD nu se lasă mai prejos. La aceeaşi dată va propune un alt referendum cu o întrebare despre familie. Ceva de genul: sunteţi de acord că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie? Adepţii căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex vor avea ocazia să se exprime. Probabil câte voturi împotrivă va avea referendumul lui Iohannis, tot atâtea va avea şi referendumul PSD.

În aceste două speţe nimănui nu-i va fi permis să confunde sula cu prefectura. Nu ştiu de unde vine expresia aceasta. Este uzuală, bănuim, de când s-au înfiinţat prefecturile. Cel mai probabil, la origine a fost vorba despre un cizmar care o fi vorbit despre prefectură ca despre meşteşugul său. În orice caz, sula trebuie să fie ceva mai veche decât prefectura. Expresia este posibil să vină de pe vremea prefecţilor romani.

Aşadar, două referendumuri îşi aşteaptă respondenţii la urne. Aparent, testul este simplu. Te duci şi pui ştampila pe un DA sau pe un NU. Nu se întâmplă nimic dacă greşeşti. Pentru că nu se va modifica nimic, absolut nimic. Nu vor da buzna persoanele cu deviaţii sexuale la oficiile de stare civilă. Nu se va opri nici lupta anti-corupţie, indiferent cum va fi pusă întrebarea.

Trecând peste cheltuieli, o nouă campanie electorală va da sens şi consistenţă întrebărilor care frământă  societatea. Pe de o parte îi oferă preşedintelui prilejul de a-şi strânge relaţiile cu un anume tip de electorat, pe de altă parte  Klaus Iohannis îşi creează platforma pentru viitoarea campanie prezidenţială. Fiind campanie electorală, se va discuta aprins despre ce fel de Justiţie are nevoie România. Fiind vorba despre Justiţie, evident că toată lumea se poate exprima. Inclusiv sau mai ales politicienii. Oricum şi acum se face o presiune nepermisă asupra Justiţiei. Din toate părţile. Chiar şi cei care cred că îi apără independenţa o şicanează. Tabăra PSD-ALDE va aduce în discuţie abuzurile instituţiilor de forţă. Deja încearcă să impună termenul de “republică a procurorilor”.

Pe scurt, deşi toată lumea va vota pentru continuarea luptei anti-corupţie, dezbaterile vor fi aprinse. România va lua foc, desigur la figurat. Oamenii au prins poftă de mitinguri şi ies la proteste cum s-ar duce la carnaval.

Dar mult mai interesante vor fi marşurile pentru drepturile comunităţii gay. Lesbienele, travestiţii, ciudaţii de ambele sexe vor avea dreptul să-şi apere punctul de vedere.

Cu referendumul său pentru familie PSD a dat lovitura, colorează România. Vom avea ocazia să vedem ce nu a mai văzut Europa. Gay din toată lumea vor veni la Bucureşti să-i susţină pe gay români. Întrebarea despre familie îi creează o problemă de conştiinţă religioasă preşedintelui. Biserica din care face parte este mai permisivă şi recunoaşte căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex. Klaus Iohannis a şi fost felicitat de ambasadorul SUA pentru poziţia sa deschisă, însă a fost aspru sancţionat de Biserica Ortodoxă. Aici crede PSD că l-a prins în capcană pe preşedinte. Nu mai lipseşte decât propunerea UDMR pentru un referendum pe tema autonomiei. Putem avea trei referendumuri într-o singură duminică.

Vom avea, aşadar, parte de o primăvară sprinţară din toate punctele de vedere. Vom avea din plin turişti cum nu am avut niciodată. Nu ne îndoim că cea mai captivantă campanie se va duce sub deviza “Travestiţi din toată lumea, uniţi-vă!”. Restul nu este decât politică. 

Abonează-te acum Online!