Image 1
Image 2

Două partide în derivă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anul 2020 se anunță a fi un an greu, complicat și din punct de vedere economic și politic. Responsabilitatea unor eventuale eșecuri cade în spinarea PNL, dar nu partidul de la guvernare întâmpină cele mai dificile probleme. Dintre partide, PSD și ALDE se află în cele mai dificile situații. Presiunile externe, ca și tensiunile interne, conferă PSD-ului forța unei leoaice rănite care-și apără puii cu disperare.

De fapt, ce are de apărat cel ce trece drept cel mai mare partid din România chiar și în acest moment?

Până la condamnarea lui Liviu Dragnea se spunea că își apără liderul. Până la căderea guvernului Dăncilă, în urmă cu două luni, PSD își apăra privilegiile oferite de guvernare. Acest partid și-a apărat ca niciun al partid liderii cinstiți sau corupți, miniștrii, primarii, a făcut zid în jurul baronilor locali. Pentru a-și asigura o bază electorală solidă a majorat salarii, pensii, a dat ajutoare sociale și cui trebuia și cui nu trebuia.

Încă având cea mai importantă pondere în parlament, putând întoarce legile după cum dorește, deținând funcții-cheie în toate structurile de putere, în toate instituțiile, cu cel mai mare număr de primari, PSD s-a trezit în opoziție. A pierdut puterea, dar nu și cel mai important instrument al puterii: votul în parlament.

În aceste condiții se pune fireasca întrebare: de ce un partid care are majoritate parlamentară se află în opoziție? Răspunsul este fără echivoc: pentru că nu are lideri, iar rezerva de cadre s-a subțiat.

Odată cu intrarea în epoca Dragnea, PSD a pierdut într-un ritm din ce în ce mai accelerat persoanele recunoscute pentru profesionalism. Dosarul de cadre s-a subțiat atât de mult încât a fost posibilă desemnarea unei persoane modeste ca pregătire intelectuală să ocupe funcția de prim ministru, apoi să cumuleze și funcția de președinte al partidului. Desemnarea candidatului prezidențial în persoana lui Viorica Dăncilă a fost punctul cel mai de jos la care putea ajunge un partid care l-a dat pe un Ion Iliescu, un Adrian Năstase, un Mircea Geoană și chiar pe un Victor Ponta.

PSD concura la “grei” cu PD-ul din vremurile bune, depășind, ca grup, “greii” PNL-ului. Tocmai buna pregătire a cadrelor i-a permis să stea atâta vreme la guvernare. Desigur, aici ar trebui amintită și buna colaborare cu “serviciile”.

Excluși sau plecați de bună voie din partid, o serie de foști “grei” intenționează să se reîntoarcă la prima dragoste politică, dar PSD-ul de azi nu mai este cel de acum 10-20 de ani. Și nu poate redeveni partidul-stat, așa cum se proiecta în timpul guvernului Năstase. S-a dus baba cu colacii.

Acum o mare realizare pentru PSD ar fi stoparea decăderii. Congresul planificat pentru februarie ar trebui să aducă în primul rând o limpezire a ierarhiilor. Fără un lider puternic partidul lui Iliescu și Năstase se va alinia formațiunilor politice medii. Un procent de 25% s-ar putea ca pe viitor să fie considerat un rezultat foarte bun. Așa cum un 20-25% este o țintă pentru un partid ca USR. Nici Pro România nu îndrăznește să spere că ar putea obține un procent de 20% la eventualele alegeri anticipate.

PSD nu este singurul partid care se confruntă cu o criză internă. Partenerul ALDE își pune problema dacă va mai reuși să facă pragul electoral de 5% pentru a intra în parlament.

Partidul lui Tăriceanu a ieșit serios ciufulit din parteneriatul cu PSD. Nu a făcut pragul la europarlamentare, nu a avut candidat propriu la președinție, iar alianța cu Pro România nu i-a adus niciun beneficiu de natură electorală. ALDE este partidul care foarte probabil se va destrăma în viitorul apropiat. Călin Popescu Tăriceanu a jucat un rol important în menținerea PSD la guvernare, atât în mandatul lui Victor Ponta, cât și după preluarea puterii în PSD de către Liviu Dragnea. Cum va răsplăti electoratul, totuși liberal al ALDE, ajutorul oferit de Tăriceanu unui partid ca PSD? Prin refuzul de a-l vota.

Aflate în derivă, deși despărțite, PSD și ALDE par să fie legate de un destin comun. Actul de naștere al ALDE a fost legat de PSD, și se pare că și cel de deces îi va fi scris tot de către PSD.

Sigla Informatia Zilei

Partidele, ca fostele imperii

Asculta acest articol Conducătorii marilor imperii ştiau că trebuie să atace, altfel vor fi atacaţi. Rusia, Turcia, Austria: moştenitoarele fostelor