08.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 03.30 Portret de artist 04.40 Concert la Filarmonica Dinu Lipati din Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 09.35 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între necesitate şi realitate.. 10.25 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce facem sacrificii? 11.05 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Arta de a dărui. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitaţi: Adrian Marc, Cătălin Tolontan, Călin Cruceru. Titlul emisiunii: Încep testările pentru Covid 19 la Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: dr. Călin Bumbuluţ, dr. Adrian Farcău, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Realitatea din spitalele din România.(reluare) 15.37 Teleshopping 15.55 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, Eugenia Sabou (reluare)

Două partide în derivă

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Anul 2020 se anunţă a fi un an greu, complicat şi din punct de vedere economic şi politic. Responsabilitatea unor eventuale eşecuri cade în spinarea PNL, dar nu partidul de la guvernare întâmpină cele mai dificile probleme. Dintre partide, PSD şi ALDE se află în cele mai dificile situaţii. Presiunile externe, ca şi tensiunile interne, conferă PSD-ului forţa unei leoaice rănite care-şi apără puii cu disperare.

De fapt, ce are de apărat cel ce trece drept cel mai mare partid din România chiar şi în acest moment?

Până la condamnarea lui Liviu Dragnea se spunea că îşi apără liderul. Până la căderea guvernului Dăncilă, în urmă cu două luni, PSD îşi apăra privilegiile oferite de guvernare. Acest partid şi-a apărat ca niciun al partid liderii cinstiţi sau corupţi, miniştrii, primarii, a făcut zid în jurul baronilor locali. Pentru a-şi asigura o bază electorală solidă a majorat salarii, pensii, a dat ajutoare sociale şi cui trebuia şi cui nu trebuia.

Încă având cea mai importantă pondere în parlament, putând întoarce legile după cum doreşte, deţinând funcţii-cheie în toate structurile de putere, în toate instituţiile, cu cel mai mare număr de primari, PSD s-a trezit în opoziţie. A pierdut puterea, dar nu şi cel mai important instrument al puterii: votul în parlament.

În aceste condiţii se pune fireasca întrebare: de ce un partid care are majoritate parlamentară se află în opoziţie? Răspunsul este fără echivoc: pentru că nu are lideri, iar rezerva de cadre s-a subţiat.

Odată cu intrarea în epoca Dragnea, PSD a pierdut într-un ritm din ce în ce mai accelerat persoanele recunoscute pentru profesionalism. Dosarul de cadre s-a subţiat atât de mult încât a fost posibilă desemnarea unei persoane modeste ca pregătire intelectuală să ocupe funcţia de prim ministru, apoi să cumuleze şi funcţia de preşedinte al partidului. Desemnarea candidatului prezidenţial în persoana lui Viorica Dăncilă a fost punctul cel mai de jos la care putea ajunge un partid care l-a dat pe un Ion Iliescu, un Adrian Năstase, un Mircea Geoană şi chiar pe un Victor Ponta.

PSD concura la „grei” cu PD-ul din vremurile bune, depăşind, ca grup, „greii” PNL-ului. Tocmai buna pregătire a cadrelor i-a permis să stea atâta vreme la guvernare. Desigur, aici ar trebui amintită şi buna colaborare cu „serviciile”.

Excluşi sau plecaţi de bună voie din partid, o serie de foşti „grei” intenţionează să se reîntoarcă la prima dragoste politică, dar PSD-ul de azi nu mai este cel de acum 10-20 de ani. Şi nu poate redeveni partidul-stat, aşa cum se proiecta în timpul guvernului Năstase. S-a dus baba cu colacii.

Acum o mare realizare pentru PSD ar fi stoparea decăderii. Congresul planificat pentru februarie ar trebui să aducă în primul rând o limpezire a ierarhiilor. Fără un lider puternic partidul lui Iliescu şi Năstase se va alinia formaţiunilor politice medii. Un procent de 25% s-ar putea ca pe viitor să fie considerat un rezultat foarte bun. Aşa cum un 20-25% este o ţintă pentru un partid ca USR. Nici Pro România nu îndrăzneşte să spere că ar putea obţine un procent de 20% la eventualele alegeri anticipate.

PSD nu este singurul partid care se confruntă cu o criză internă. Partenerul ALDE îşi pune problema dacă va mai reuşi să facă pragul electoral de 5% pentru a intra în parlament.

Partidul lui Tăriceanu a ieşit serios ciufulit din parteneriatul cu PSD. Nu a făcut pragul la europarlamentare, nu a avut candidat propriu la preşedinţie, iar alianţa cu Pro România nu i-a adus niciun beneficiu de natură electorală. ALDE este partidul care foarte probabil se va destrăma în viitorul apropiat. Călin Popescu Tăriceanu a jucat un rol important în menţinerea PSD la guvernare, atât în mandatul lui Victor Ponta, cât şi după preluarea puterii în PSD de către Liviu Dragnea. Cum va răsplăti electoratul, totuşi liberal al ALDE, ajutorul oferit de Tăriceanu unui partid ca PSD? Prin refuzul de a-l vota.

Aflate în derivă, deşi despărţite, PSD şi ALDE par să fie legate de un destin comun. Actul de naştere al ALDE a fost legat de PSD, şi se pare că şi cel de deces îi va fi scris tot de către PSD.

Abonează-te acum Online!