Două noi cazuri de PPA la mistreţi, pe fondurile de vânătoare Gerăuşa şi Săuca | Informaţia Zilei

Două noi cazuri de PPA la mistreţi, pe fondurile de vânătoare Gerăuşa şi Săuca

Scris de Ioan Aniţaş, 30 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 22 – 28 noiembrie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 96 acţiuni de control. Verificările au vizat: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, asociaţii şi fonduri de vânătoare.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost verificate următoarele aspecte: condiţiile de biosecuritate, zooigienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră au intensificat programul de verificare în trafic, pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilegale cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ, după apariţia şi declararea unui focar de Pestă Porcină Africană la porci domestici din localitatea Săbişa din judeţul Maramureş.

Două amenzi la Corund a câte 24.000 lei

Pentru deficienţele constatate în urma verificărilor în teren au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale din care 2 amenzi în valoare totală de 48.000 lei , în cazul a 2 exploataţii profesionale de suine, în valoare de 24.000 lei fiecare, din localitatea Corund, pentru nerespectarea măsurilor stabilite de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă privind destinaţia şi distrugerea deşeurilor de origine animală, şi un avertisment aplicat unui crescător particular de animale, din localitatea Chegea, pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate în gospodăria de suine pe care o deţine.

Situaţia pestei porcine în judeţul Satu Mare

Din cei 155 (155 anterior) de mistreţi găsiţi morţi în 17 Fonduri de Vânătoare – un număr de 117 (117 anterior) capete au fost pozitivi, iar din cei 1.752 (1.705 anterior) mistreţ împuşcaţi în 45 Fonduri de Vânătoare, un număr de 46 (44 anterior) de mistreţi au fost declaraţi pozitivi, în urma examenelor de laborator. La această oră în judeţul Satu Mare, există un singur focar Pestă Porcină Africană la porcul domestic, într-o exploataţie non profesională din localitatea Bolda şi 4 (2 anterior) cazuri pozitive în mediul silvatic, la un mistreţ împuşcat în Fondul de Vânătoare 39 Petreşti, la un mistreţ împuşcat în Fondul de Vânătoare 24 Beltiug, un mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare 23 Gerăuşa şi altul pe fondul de vânătoare 43 Săuca. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte exploataţi non profesionale din localităţile judeţului nostru.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie în judeţ.

Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Abonează-te acum Online!
  1. pesta a spus: 01 decembrie 2019, ora 10:17

    Cit o sa fie acest golan Domuta la conducerea DSVSA pesta porcina nu va disparea din judet si o sa puna sigur cresterea porcilor din gospodariile taranesti pe butuci.Pacat ca cei din conducerea judetului nu si-au dat inca seama(sau nu vor ) de jocul pe care-l face Daca dispare de la noi pesta apare imediat in Ucraina vecina si invers; chiar nu intelegeti jocul si de ce ????de cind este la conducerea institutiei acest bandit cit zile a fost deschis tirgul d-lor de la judet ?? Ia interesati-va Mai tolerati??de ce nu puneti intrebari???

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345