Image 1
Image 2

Două jumătăți egale, mai mici decât întregul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Traian Băsescu trece cel mai abil politician din ultimii 10 ani. Cu sau fără o majoritate parlamentară, cu un guvern ostil sau fidel, Traian Băsescu a dominat scena politică. Tot și toate s-au învârtit în jurul lui în ultimul deceniu. Ultima ispravă care s-ar putea să aibă un impact negativ asupra vieții politice este ruperea PDL. Fostul său partid s-a divizat în urma gestului său cu mâna. “Adio, PDL”, spus în fața unei camere de luat vederi a marcat puternic opoziția. În condițiile în care USL a câștigat la scor, având în parlament aproape 70%, președintele rupe în două bucăți singurul partid de opoziție. Azi democrat liberalii se află în două tabere relativ egale. PDL și PMP vor împărți același electorat, fiecare probabil va obține în jur de 10 procente. La ce folosesc două partide de dreapta în loc de unul? Nu poate fi vorba decât despre orgolii personale.
Cele două partide par a-și fi împărțit bazinul electoral în două părți egale. Sunt însă două jumătăți mai mici decât întregul. Împreună ar fi obținut la un moment dat mai mult decât separat. Era doar o chestiune de timp, dar președintele nu a mai avut răbdare. S-a grăbit să-și facă un nou partid, în linii mari cu aceiași oameni. Afirmațiile că în PMP au venit oameni care nu au mai făcut politică este o autoamăgire. Și chiar dacă nu ar fi făcut, acest lucru nu înseamnă o valoare în sine. Și în afara partidelor sunt destui corupți, destui incompetenți. Faptul că le-ai deschis o nouă ușă nu face altceva decât să întărească impreasia de haos în zona politicului. Cu atât mai mult spargerea PDL a fost un gest irațional cu cât una dintre temele la ordinea zilei era unificarea dreptei.
Nu putem vorbi însă despre situația democrat liberalilor fără să facem abstracție de altă spargere. USL s-a dezmembrat cu și mai mult zgomot și la fel de irațional. Procesul continuă. Nu va fi o surpriză nici divizarea PNL. După alegerile europarlamentare este posibil ca liberalii să explodeze. Crin Antonescu a luat decizii greu de înțeles, toate vizând un singur scop, legat de candidatura sa la președinție. Dacă PNL va obține sub 20%, chiar dacă Antonescu nu va demisiona, cum a promis, acest partid nu va fi recunoscut de restul partidelor de dreapta ca un lider. Mai mult decât atât, el va fi contestat nu doar din interiorul propriului partid, ci și din exterior.
Cei doi politicieni, Băsescu și Antonescu, se aseamănă mai mult decât le place. Amândoi au generat rupturi greu de explicat, primul a spart PDL-ul, deci opoziția, al doilea a pus în dificultate majoritatea parlamentară. Cum s-ar putea împăca astfel de politicieni? Cum ar putea deveni aliați, în situația în care vor trebui să sprijine același candidat în turul doi al prezidențialelor?
Peste o zi se intră în campania electorală. De mâine, în mod oficial, tot ce spun, tot ce fac politicienii, intră în logica alegerilor. După fiecare frază, după fiecare acțiune se așteaptă să curgă voturile. Președintele, trecând peste litera Constituției, se angajează în campanie. Nu a ascuns și nu ascunde că sprijină Partidul Mișcarea Populară. Dacă, contrar sondajelor, PMP va obține un scor foarte mic, cu mult sub cel al PDL, Traian Băsescu își poate considera cariera politică terminată. Este foarte important pentru PDL ca “jumătățile” să nu fie egale. Rezultatele obținute în parte de PDL și PMP reprezintă una dintre marile mize ale europarlamentarelor.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.