21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Două false probleme

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Săptămâna trecută vârfurile de atac, redutele pe care au vrut să le cucerească principalele forţe politice, şi după ele întreaga naţie comentatoare, au fost diametral opuse. Una, şi cea mai vizibilă, a fost în spatele unei maşini, mai precis pe suprafaţa nichelată a unei plăcuţe de înmatriculare, supranumită „plăcuţă anti-PSD”. De fapt, în original cuvântul „muie” a fost înlocuit cu „anti”. De remarcat că buclucaşul cuvânt „muie” nu a fost deloc pronunţat de pudibonzii politicieni.

Pentru că aveau în minte sensul obscen, nu cel din dicţionar. Căutăm: MUIE s.f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. Expr. A duce cu muia= a face promisiuni înşelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înşela…”
Imaginaţia a mers însă dincolo de dicţionar, atingând un nivel maxim la Consiliul Naţional PNL. Acţiunea îndrăzneaţă a cetăţeanului cu plăcuţa înregistrată în Suedia a fost remarcată de însuşi preşedintele României.

Nu ar fi de mirare, să vedem o sumedenie de plăcuţe anti-PSD circulând pe întregul cuprins al patriei. Pentru că peste tot lumea crede că PSD a făcut promisiuni înşelătoare, a amăgit, a înşelat. Numai că lucrul acesta trebuie spus fără să se recurgă la cuvântul deja intrat în arsenalul politic, muie. Cam greu.

A doua redută ce se cere cucerită este concediul primului ministru. De regulă până acum când premierul pleca în vacanţă îşi lăsa un înlocuitor, pe unul dintre vicepremieri. De data aceasta preşedintele a considerat că i s-a ştirbit una dintre prerogative, aceea de a numi primul ministru. Deci a atacat-o la CCR pe Viorica Dăncilă. Cu alte cuvinte, i-a stricat cheful de a mai merge în concediu.

Aici, prin ricoşeu, se atinge şi un punct vulnerabil al preşedintelui. Familiei Iohannis îi place să meargă în concedii destul de des. Nu-şi lasă niciodată un înlocuitor. Cu prima ocazie, probabil i se va cere să-şi lase un înlocuitor, pe omul numărul doi sau trei în stat, respectiv pe Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea.

Astfel de acţiuni politice sunt cu dus-întors. Că trebuia să-l anunţe pe preşedinte sau nu, că preşedintele trebuia să încuviinţeze înlocuitorul, rămâne în plan secundar. Contează demersul la CCR. Nu se creează un precedent periculos. Puţin le pasă oamenilor dacă premierul sau preşedintele plecând în concediu îşi lasă un înlocuitor. Pur şi simplu oamenii sunt supăraţi pe politicieni că pleacă prea des în concediu şi foarte departe de ţară, în locuri exotice şi scumpe.

Este vorba până la urmă de cât şi cum muncesc cei plătiţi să muncească pe brânci pentru binele general. Preşedintelui i se reproşează că pleacă foarte des acasă la Sibiu, că îi place luxul, în vreme ce premierului Dăncilă i se impută lipsa de profesionalism, modul defectuos în care îşi exercită autoritatea şi competenţa în timpul unor întâlniri oficiale.

Vine campania electorală pentru alegerile europene, vine din urmă campania prezidenţială.
Foarte probabil, pe astfel de teme se va duce lupta politică în perioada următoare. Dacă în loc de discuţiile pe plăcuţele anti-PSD s-ar fi discutat de educaţia copiilor românilor plecaţi în străinătate, nu am fi fost mai câştigaţi?

Dacă în loc de concediul premierului s-ar fi dezbătut modul în care nu muncesc demnitarii, nu ar fi fost un gest mobilizator pentru întreaga naţiune? Dar mai vorbeşte cineva despre muncă?

Abonează-te acum Online!