Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Săptămâna trecută vârfurile de atac, redutele pe care au vrut să le cucerească principalele forțe politice, și după ele întreaga nație comentatoare, au fost diametral opuse. Una, și cea mai vizibilă, a fost în spatele unei mașini, mai precis pe suprafața nichelată a unei plăcuțe de înmatriculare, supranumită “plăcuță anti-PSD”. De fapt, în original cuvântul “muie” a fost înlocuit cu “anti”. De remarcat că buclucașul cuvânt “muie” nu a fost deloc pronunțat de pudibonzii politicieni.

Pentru că aveau în minte sensul obscen, nu cel din dicționar. Căutăm: MUIE s.f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. Expr. A duce cu muia= a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela…”
Imaginația a mers însă dincolo de dicționar, atingând un nivel maxim la Consiliul Național PNL. Acțiunea îndrăzneață a cetățeanului cu plăcuța înregistrată în Suedia a fost remarcată de însuși președintele României.

Nu ar fi de mirare, să vedem o sumedenie de plăcuțe anti-PSD circulând pe întregul cuprins al patriei. Pentru că peste tot lumea crede că PSD a făcut promisiuni înșelătoare, a amăgit, a înșelat. Numai că lucrul acesta trebuie spus fără să se recurgă la cuvântul deja intrat în arsenalul politic, muie. Cam greu.

A doua redută ce se cere cucerită este concediul primului ministru. De regulă până acum când premierul pleca în vacanță își lăsa un înlocuitor, pe unul dintre vicepremieri. De data aceasta președintele a considerat că i s-a știrbit una dintre prerogative, aceea de a numi primul ministru. Deci a atacat-o la CCR pe Viorica Dăncilă. Cu alte cuvinte, i-a stricat cheful de a mai merge în concediu.

Aici, prin ricoșeu, se atinge și un punct vulnerabil al președintelui. Familiei Iohannis îi place să meargă în concedii destul de des. Nu-și lasă niciodată un înlocuitor. Cu prima ocazie, probabil i se va cere să-și lase un înlocuitor, pe omul numărul doi sau trei în stat, respectiv pe Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea.

Astfel de acțiuni politice sunt cu dus-întors. Că trebuia să-l anunțe pe președinte sau nu, că președintele trebuia să încuviințeze înlocuitorul, rămâne în plan secundar. Contează demersul la CCR. Nu se creează un precedent periculos. Puțin le pasă oamenilor dacă premierul sau președintele plecând în concediu își lasă un înlocuitor. Pur și simplu oamenii sunt supărați pe politicieni că pleacă prea des în concediu și foarte departe de țară, în locuri exotice și scumpe.

Este vorba până la urmă de cât și cum muncesc cei plătiți să muncească pe brânci pentru binele general. Președintelui i se reproșează că pleacă foarte des acasă la Sibiu, că îi place luxul, în vreme ce premierului Dăncilă i se impută lipsa de profesionalism, modul defectuos în care își exercită autoritatea și competența în timpul unor întâlniri oficiale.

Vine campania electorală pentru alegerile europene, vine din urmă campania prezidențială.
Foarte probabil, pe astfel de teme se va duce lupta politică în perioada următoare. Dacă în loc de discuțiile pe plăcuțele anti-PSD s-ar fi discutat de educația copiilor românilor plecați în străinătate, nu am fi fost mai câștigați?

Dacă în loc de concediul premierului s-ar fi dezbătut modul în care nu muncesc demnitarii, nu ar fi fost un gest mobilizator pentru întreaga națiune? Dar mai vorbește cineva despre muncă?

Primul scandal politic real cu tentă sexuală

Politicienii nu sunt niște sfinți, dar nici nu pot fi acuzați că sunt dracii goi. Sunt oameni la fel cu alți oameni, numai că având mai multă ambiție decât persoanele obișnuite știu da din coate pentru a ajunge în față.