Image 1
Image 2

Două afecţiuni hepatice des întâlnite pot fi evaluate la Satu Mare cu un aparat ultramodern neinvaziv

Două afecţiuni hepatice des întâlnite pot fi evaluate la Satu Mare cu un aparat ultramodern neinvaziv
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Fibro-scan


Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare dispune de un aparat numit Fibroscan extrem de util în evaluarea fibrozei hepatice şi a steatozei hepatice. Aparatul a fost adus la Satu Mare în cadrul unui studiu de cercetare ce vizează afecţiunile amintite în rândurile de mai sus.

“Deşi nu suntem centru universitar, în gastroenterologie la Satu Mare facem şi cercetare. Sunt încântat că de curând dispunem şi la Satu Mare de aparatul numit FibroScan prin care putem evalua gradul fibrozei hepatice (cicatricile din ficat care se înmulţesc treptat sub acţiunea factorilor de risc şi care duc la apariţia cirozei).

Mai mult, un tratament este disponibil la pacienţii care prezintă ficat gras şi au risc crescut de dezvoltare a cirozei” a anunţat pe pagina personală de facebook, medicul primar gastroenterolog Bogdan Pintea de la secţia de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

După cum a explicat dr. Pintea, ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecţiune des întâlnită în rândul pacienţilor care se adresează secţiei de gastroenterologie ”Ficatul gras sau steatoza hepatică o întâlnim la 1 din 2 ecografii de ficat pe care noi le efectuăm.
Astăzi se cunoaşte că ficatul gras, nesupravegheat medical, poate evolua spre ciroză. Supraponderea sau obezitatea, diabetul zaharat tip 2, vârsta peste 50 ani, modificarea de lungă durată a transaminazelor (probe biologice hepatice) sau prezenţa dislipidemiei (colesterol şi trigliceride crescute) reprezintă factori de risc pentru evoluţia mai rapidă a ficatului spre ciroză” a subliniat medicul gastroenterolog, dr. Bogdan Pintea.

În derularea investigaţiei cu Fibroscan, echipa medicală este formată din dr. Bogdan Pintea şi asistentele medicale, Lorena Szabo şi Claudia Tomar Leitan.

Este apreciată susţinerea din partea conducerii unităţii sanitare cu paturi pentru acest tip de investigaţii care în mod cert reprezintă încă un pas important în ceea ce vizează metodele moderne de diagnostic şi tratament în folosul pacienţilor sătmăreni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with