00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Domnule Iohannis, credeţi în Referendum?

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În Informaţia de Duminică republicăm prima pagină a ziarului Informaţia Zilei, pe vremea când colabora cu „Evenimentul Zilei”. Este ediţia din 26 octombrie 1996. Eram în plină campanie prezidenţială. Ion Iliescu a făcut o vizită la Satu Mare. S-a întâlnit cu alegătorii la clubul Unio. Este şi locul în care i-am pus întrebarea „Domnule Iliescu, credeţi în Dumnezeu?”. După câteva zile a venit Emil Constantinescu la Satu Mare.

Se vede că i-a plăcut întrebarea şi la confruntarea din 11 noiembrie de la Antena 1 i-a pus aceeaşi întrebare. Nu ştim dacă asta i-a adus victoria. Cert este însă că întrebarea a rămas ca un exemplu de şmecherie electorală.
Anul 2019 este un an electoral. În luna mai vor avea loc alegeri europarlamentare, iar preşedintele Iohannis intenţionează să organizeze în aceeaşi zi şi un referendum. Dar nu are încă întrebarea meşteşugită care să aducă mai mulţi oameni la vot, dar care să şi voteze DA.

Mai importantă decât întrebarea este dacă însuşi domnul Iohannis crede în referendum. Fostul preşedinte Traian Băsescu a organizat şi el un referendum în ziua alegerilor prezidenţiale. Întrebarea a fost una pe placul alegătorilor: reducerea numărului de parlamentari. Referendumul a fost validat, dar nu a fost pus niciodată în practică. Mai mult, datorită legii electorale următorul parlament a avut cu 165 de parlamentari în plus.

De aici se poate trage concluzia că nici eventualul referendum care ar putea avea loc concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European nu va fi pus în practică. Atunci de ce să-l organizezi?
Pe de altă parte, preşedintele Iohannis nu are prea mult de câştigat. Cel mult se poate implica legal în campania electorală. Dar încă nu are întrebarea.

Căutările se învârt în jurul corupţiei. Orice, numai să fie ceva legat de corupţie, ceva de genul „Mai vreţi corupţi în politică?”, dar pusă mai cu dichis. De exemplu dacă se pune întrebarea „Credeţi că este nevoie de un referendum pentru eliminarea corupţilor din viaţa publică?” ar crea obligaţia de o organiza un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Dacă preşedintele se va decide şi va organiza referendumul, nici PSD nu se va lăsa mai prejos. Şi partidul lui Liviu Dragnea va pregăti un referendum. Dacă va fi cazul, chiar două. Ca şi preşedintele Klaus Iohannis, nici Liviu Dragnea nu crede în referendum, dar de ce să nu le organizeze dacă pot? Nu ar fi mai corect să se pună o întrebare mai pragmatică, ceva de genul „Vreţi să se construiască autostrăzi?”

România nu este ţara care crede că prin referendum-uri se pot rezolva problemele. Alegătorii nu cred în ele, dovadă că nu s-au prezentat la urne nici când a fost vorba despre familia formată din bărbat şi femeie, nu din doi bărbaţi sau două femei. Atunci de ce-şi bat capul liderii politici cu astfel de probleme? Pentru că vor să păcălească lumea. Asta nu este o formă de corupţie?

Este corupţie în toată regulă, Şi nu orice fel de corupţie, ci una morală. Hoţii de bunuri materiale pot fi aruncaţi în puşcărie. Pentru cei ce pervertesc conştiinţe nu există pedepse. Şi cam asta fac majoritatea politicienilor.
Avem impresia că doar politicienii români pervertesc conştiinţe. Politicienii din democraţiile consolidate sunt la fel de corupţi. BREXIT-ul este un exemplu.

Nişte politicieni demagogi întorc pe dos istoria datorită unui referendum în care manipularea a jucat rolul primordial, alături de dezinformare.
Ce se întâmplă acum în România? Se caută întrebări care să încaiere lumea.

Abonează-te acum Online!