Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Doi nemţi, doi preşedinţi, două ţări diferite

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În noiembrie, când se va forma un nou guvern rezultat în urma alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis îşi va sărbători doi ani de la victoria asupra lui Victor Ponta. Preşedintele şi-a epuizat o primă parte a mandatului fără rezultate foarte spectaculoase, aşa cum aşteptau o mare parte dintre cei care l-au votat cu entuziasm. A reuşit, totuşi, o performanţă politică remarcabilă schimbând un guvern care avea o majoritate confortabilă. Reuşeşte în continuare să domine scena politică – fără să facă mare caz din asta – cu toate că în continuare PSD, UNPR şi ALDE deţin majoritatea în parlament.

Preşedintele, iarăşi fără să se vadă, deţine controlul instituţiilor de forţă care au demarat o ofensivă fără precedent împotriva corupţiei. Sunt voci care spun că nu deţine acest control şi că totul este lăsat la voia întâmplării sau la cheremul unor persoane care îşi depăşesc atribuţiile. Din acest motiv, în realitate, se distruge clasa politică şi capitalul autohton în favoarea unor forţe străine. Este o parte a teoriei conspiraţioniste care îşi face simţită prezenţa în spaţiul românesc de la revoluţie încoace.

Dacă în centrul vieţii politice se află preşedintele, chiar dacă acesta nu este foarte vocal, înseamnă că următoarea campanie electorală se va desfăşura în jurul său. PSD şi aliaţii vor încerca să distrugă mitul personajului în care s-a investit o speranţă enormă. Prin urmare, Klaus Iohannis va trebui să demonstreze că este ceea ce l-au considerat românii care l-au votat, un neamţ care va conduce România ca un neamţ, instituind ordinea şi disciplina, cinstea şi corectitudinea. Un motiv determinat în alegerea lui a fost şi dorinţa de apropiere faţă de Germania, măcar în aceeaşi măsură ca ţările din jur, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Polonia. Toată lumea îşi doreşte sprijinul Germaniei. Şi din acest motiv românii au votat un preşedinte german.

Până acum nu s-a simţit nicio susţinere deosebită. Vizita preşedintelui Germaniei la Bucureşti trebuie privită şi prin această prismă. Klaus Iohannis vrea să le demonstreze  alegătorilor săi că nu s-au înşelat în privinţa lui. Este adevărat că preşedintele în Germania are un rol decorativ. Puterea se află în mâna cancelarului. Totuşi, vizita de trei zile are valoare de simbol. Preşedintele Joachim Gauck are prerogative reduse şi nu este ales prin vot direct. Rolul său creşte însă în cazul unui guvern minoritar. În Germania se întâmplă mai rar. În România are ocazia să se întâlnească şi să discute cu un premier care, în fond, conduce un guvern fără susţinerea unei majorităţi parlamentare. Deşi trece drept independent, guvernul Cioloş este în realitate un guvern minoritar. De aici preşedintele Gauck va trage concluzia că România traversează o criză politică. Doar în perioade de criză politică o majoritate parlamentară nu poate impune un guvern. Este o situaţie cu totul anormală, care trece dincolo de regulile democraţiei. Cum acest lucru se datorează preşedintelui, cu siguranţă Joachim Gauck va trage concluzia că Iohannis este un preşedinte puternic. Ceea ce, în esenţă, este adevărat. Traian Băsescu nu ar fi atins această performanţă. Guvernul său condus de Mihai Răzvan Ungureanu, deşi pornise cu o majoritate, a căzut în trei luni de zile. Guvernul independent impus de Klaus Iohannis rezistă şi, probabil, va organiza şi alegerile parlamentare.

Dacă Joachim Gauck va fi convins că conaţionalul său Klaus Iohannis este un preşedinte puternic, în schimb va părăsi România cu convingerea că lasă în urmă o ţară aflată într-o criză politică. Or fi amândoi preşedinţii nemţi, dar diferenţa dintre ţările lor este ca de la cer la pământ.

Abonează-te acum Online!