Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Doi nemţi, doi preşedinţi, două ţări diferite

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În noiembrie, când se va forma un nou guvern rezultat în urma alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis îşi va sărbători doi ani de la victoria asupra lui Victor Ponta. Preşedintele şi-a epuizat o primă parte a mandatului fără rezultate foarte spectaculoase, aşa cum aşteptau o mare parte dintre cei care l-au votat cu entuziasm. A reuşit, totuşi, o performanţă politică remarcabilă schimbând un guvern care avea o majoritate confortabilă. Reuşeşte în continuare să domine scena politică – fără să facă mare caz din asta – cu toate că în continuare PSD, UNPR şi ALDE deţin majoritatea în parlament.

Preşedintele, iarăşi fără să se vadă, deţine controlul instituţiilor de forţă care au demarat o ofensivă fără precedent împotriva corupţiei. Sunt voci care spun că nu deţine acest control şi că totul este lăsat la voia întâmplării sau la cheremul unor persoane care îşi depăşesc atribuţiile. Din acest motiv, în realitate, se distruge clasa politică şi capitalul autohton în favoarea unor forţe străine. Este o parte a teoriei conspiraţioniste care îşi face simţită prezenţa în spaţiul românesc de la revoluţie încoace.

Dacă în centrul vieţii politice se află preşedintele, chiar dacă acesta nu este foarte vocal, înseamnă că următoarea campanie electorală se va desfăşura în jurul său. PSD şi aliaţii vor încerca să distrugă mitul personajului în care s-a investit o speranţă enormă. Prin urmare, Klaus Iohannis va trebui să demonstreze că este ceea ce l-au considerat românii care l-au votat, un neamţ care va conduce România ca un neamţ, instituind ordinea şi disciplina, cinstea şi corectitudinea. Un motiv determinat în alegerea lui a fost şi dorinţa de apropiere faţă de Germania, măcar în aceeaşi măsură ca ţările din jur, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Polonia. Toată lumea îşi doreşte sprijinul Germaniei. Şi din acest motiv românii au votat un preşedinte german.

Până acum nu s-a simţit nicio susţinere deosebită. Vizita preşedintelui Germaniei la Bucureşti trebuie privită şi prin această prismă. Klaus Iohannis vrea să le demonstreze  alegătorilor săi că nu s-au înşelat în privinţa lui. Este adevărat că preşedintele în Germania are un rol decorativ. Puterea se află în mâna cancelarului. Totuşi, vizita de trei zile are valoare de simbol. Preşedintele Joachim Gauck are prerogative reduse şi nu este ales prin vot direct. Rolul său creşte însă în cazul unui guvern minoritar. În Germania se întâmplă mai rar. În România are ocazia să se întâlnească şi să discute cu un premier care, în fond, conduce un guvern fără susţinerea unei majorităţi parlamentare. Deşi trece drept independent, guvernul Cioloş este în realitate un guvern minoritar. De aici preşedintele Gauck va trage concluzia că România traversează o criză politică. Doar în perioade de criză politică o majoritate parlamentară nu poate impune un guvern. Este o situaţie cu totul anormală, care trece dincolo de regulile democraţiei. Cum acest lucru se datorează preşedintelui, cu siguranţă Joachim Gauck va trage concluzia că Iohannis este un preşedinte puternic. Ceea ce, în esenţă, este adevărat. Traian Băsescu nu ar fi atins această performanţă. Guvernul său condus de Mihai Răzvan Ungureanu, deşi pornise cu o majoritate, a căzut în trei luni de zile. Guvernul independent impus de Klaus Iohannis rezistă şi, probabil, va organiza şi alegerile parlamentare.

Dacă Joachim Gauck va fi convins că conaţionalul său Klaus Iohannis este un preşedinte puternic, în schimb va părăsi România cu convingerea că lasă în urmă o ţară aflată într-o criză politică. Or fi amândoi preşedinţii nemţi, dar diferenţa dintre ţările lor este ca de la cer la pământ.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend