Image 1
Image 2

Doi elevi sătmăreni au obţinut premiul I pe ţară la sesiunea de comunicări ştiinţifice ‘’Chimia – prieten sau duşman?’’

Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean sunt elevi în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional ‘’Ioan Slavici’’
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean sunt elevi în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional ‘’Ioan Slavici’’
Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean sunt elevi în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional ‘’Ioan Slavici’’

Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean sunt elevi în clasa a XI-a A la Colegiul Naţional ‘’Ioan Slavici’’

În perioada 10 – 11 mai 2013, în Bucureşti a avut loc faza naţională a sesiunii de comunicări ştiinţifice ‘’Chimia – prieten sau duşman?’’. La evenimentul competiţional, doi tineri elevi sătmăreni au reuşit performanţa de a urca pe prima treaptă a podiumului, dovedind astfel că de fapt chimia este un foarte bun prieten mai ales atunci când ai cadre didactice care reuşesc să te facă să iubeşti această materie.

Echipa câştigătoare a premiului I este de la Colegiul Naţional ‘’Ioan Slavici’’ Satu Mare, formată fiind din elevii Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean. Ambii sunt elevi în clasa a XI-a A şi sunt îndrumaţi de profesorul dr. Paul Atyim. La concursul naţional din Bucureşti, sătmărenii au participat cu lucrarea intitulată ‘’Mărul – bioreactor anaerob în slujba sănătăţii omului’’, iar faptul că au reuşit să obţină premiul I pe ţară ne duce cu gândul că elevii au găsit mărul… de aur. Cei doi fac parte din Cercul de Chimie Aplicată ‘’Cunoaştere şi adevăr’’, cerc care a fost fondat în urmă cu 36 de ani la Colegiul Naţional Ioan Slavici.

Vă propunem să aflaţi şi dumneavoastră care a fost scopul lucrării celor doi elevi şi cum a reuşit lucrarea lor să obţină premiul I pe ţară. Practic, din cele pe care le aflăm de la cadrele lor, scopul lucrării a fost de creştere a conţinutului de fier bivalent într-un fruct şi transformarea acestuia într-un supliment alimentarcu rol benefic mărit pentru sănătatea noastră. Prin studiul experimental, Sergiu Alec şi Claudiu Gheorghiţă Ardelean au determinat că fructul optim pentru atingerea scopului e mărul, pe care de altfel au reuşit să îl transforme într-un supliment alimentar cu potenţial curativ benefic referitor la boala anemie feriprivă.

Pentru reuşita proiectului lor, cei doi tineri sătmăreni s-au inspirat din tematica cursului lor opţional de Biochimie, şi anume dintr-un mod tradiţional popular de tratare a anemiei prin consumul merelor îmbogăţite cu fier prin introducerea cuielor de fier în fruct. Au încercat practic acest experiment cu lămâia, portocala, grapefruitul sau cu kiwi-ul, ajungând la concluzia că mărul e cel ce reacţionează cu cea mai mare cantitate de fier metalic în unitate de timp. Elevii au verificat apoi dizolvarea chimică a fierului în diverse sortimente de măr şi au găsit reţeta câştigătoare, mărul devenind un bioreactor pentru obţinerea fierului bivalent.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with