Image 1
Image 2

Doi din trei români au datorii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate dintre cazuri aceasta depășește 5.000 de lei, arată concluziile unui studiu de specialitate implementat de iVox în România și Polonia, prezentat, luni, într-o conferință de presă, de Kruk România.

Cercetarea relevă faptul că mai mult de jumătate dintre români s-au declarat pesimiști în privința situației materiale, indiferent de generația din care fac parte, iar două treimi dintre datornici au contractat credite din bănci.

Concret, doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depășește 5.000 de lei. De asemenea, două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude.

Tot la situația datoriilor, 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,74% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Potrivit studiului, când vine vorba despre atitudinea față de bani, 41% dintre români declară că aceștia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulți bani cu putință și cine nu recunoaște acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenți au menționat că își doresc să aibă mai mulți bani decât în prezent.
Întrebați dacă mărturiile unor persoane cu experiență despre greutățile financiare i-ar putea ajuta să iasă din datorii, părerile românilor sunt împărțite în mod egal, între ‘nimeni nu poate ști mai bine decât mine problemele mele’ și că ‘da, aș putea afla niște sfaturi utile’.

Conform cercetării, aproape 60% dintre cei chestionați spun că părinții lor aveau mai puține datorii, în timp ce 40% dintre aceștia au menționat că generația părinților lor era mai puțin interesată de latura materială. Doar 30% dintre români au indicat că preocuparea față de bani era aceeași.

Deși două treimi dintre repondenți au declarat că, odată ajunși datornici, ar căuta de la bun început o modalitate de ieșire, fără a se implica emoțional, când au fost întrebați în detaliu ce emoții le-ar trezi ideea unei restanțe, cei mai mulți au răspuns că ar simți o presiune.

Pe segmente de vârstă, persoanele de peste 55 de ani resimt cele mai multe emoții negative. Astfel, în fața unei datorii, aproape jumătate dintre aceștia s-ar simți frustrați, rușinați și ar avea o stare de neajutorare și de anxietate. În schimb, doar un sfert dintre românii sub 55 de ani ar trece prin stările enumerate mai sus dacă s-ar vedea în fața unei datorii.
Studiul citat arată că emoțiile trăite mai intens de către persoanele de sub 55 de ani în fața unei datorii comparativ cu cele de peste 55 de ani sunt furie (12% versus 8%) și calm/indiferență (18% versus 3%).

În schimb, ieșirea din datorii i-ar determina pe români să se simtă eliberați de presiune (75% — sub 55 de ani; 80% — peste 55 de ani). De remarcat că, odată scăpați de datorii, persoanele sub 55 de ani s-ar simți mult mai ‘obosite’ (35%), comparativ cu cele de peste 55 de ani (23%).

Cercetarea realizată în România și Polonia la solicitarea Kruk a fost implementată de iVox și coordonată de antropologul Vintilă Mihăilescu.
În România, studiul a fost realizat online, în perioada 1 — 12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de repondenți.
Datele oficiale ale Kruk România arată că, în 2013, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 291% (o rată anuală compusă de creștere de 31%), iar profitul net cu 486% (o rată anuală compusă de creștere de 42%), față de anul 2008.

În luna februarie 2013, compania Kruk International și-a schimbat denumirea în Kruk România.
Compania a fost înființată în anul 2007 de Grupul Kruk, liderul pieței de management al creanțelor comerciale din Polonia. Compania este specializată în managementul integrat al creanțelor, având clienți atât din sectorul financiar, cât și companii de servicii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with