14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Dobânda obţinută de profesori prin hotărâri judecătoreşti este penalizatoare

Scris de Vasile Nechita, 11 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un subiect controversat din ultima perioadă se referă la plata dobânzii legale câştigată în instenţă de sindicatele din învăţământ. Pentru a aduce clarificări în acest sens, am solicitat opinia lui Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare şi vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret.


Iată răspunsul interlocutorului: ”Având în vedere interpretările privind sentinţele judecătoreşti legate de dobândă, am făcut proces lămuritor pentru toate unităţile care aparţin Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare. Hotărârea Tribunalului Satu Mare este că prin noţiunea de „dobândă legală” s-a avut în vedere dobânda legală penalizatoare. Prin urmare, în unităţile aparţinând SIP Satu Mare a fost făcut calculul în acest sens, respectiv pentru dobânda penalizatoare, care este, ca valoare, mai mare decât dobânda remuneratorie”.
În acest scop, Ministerul Educaţiei Naţionale a emis Ordinul nr. 4.004 din 14 mai 2019 privind metodologia de calcul şi plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat din subordinea sau coordonarea acestuia, în anul 2019.
Am mai aflat că ”sunt şi unităţi şcolare care nu au calculat corect şi care nici nu au formulat cerere pentru lămurirea dispozitivului sentinţei în scopul de a «se acoperi» (exprimare a conducerii şi departamentului secretariat-contabilitate din aceste şcoli), prejudiciind astfel membrii de sindicat de drepturile băneşti cuvenite, conform hotărârilor jude¬cătoreşti”, după cum s-a exprimat un lider sindical.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.